Του Κώστα Ιερίδη

Μέχρι την Τετάρτη 26 Αυγούστου μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- φαίνεται ότι έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, έως σήμερα περίπου το 70% των φορολογουμένων έχει υποβάλει δήλωση εισοδήματος, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί στις 31 Αυγούστου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εξαιτίας της πρόσφατης αλλαγής στη νομοθεσία, εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωσή τους και ταυτόχρονα εντοπιστούν να μην τηρούν βιβλία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ.

Ταυτόχρονα, κάθε μήνα θα επιβάλλεται προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου.

Τι ισχύει με τις δόσεις

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Η καθεμία από τις επόμενες, την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης συνοδεύεται από πρόστιμο 100 ευρώ (για όσους δεν τηρούν βιβλία). Σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις η καταβολή του φόρουΔεδομένου ότι για το φορολογικό έτος 2014 έχει δοθεί παράταση και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι η 25/08/2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31/08/2015. Η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/09/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015.

Από την άλλη πλευρά, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» την κάθε δόση προς την εφορία σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν πιστωτική κάρτα με επαρκές υπόλοιπο. Να σημειωθεί ότι το ύψος των δόσεων αυτών θα κυμαίνεται βάσει του προς εξόφληση ποσού μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ ο αριθμός τους (εάν θα είναι 9 ή 12) εξαρτάται από το τι προβλέπει η κάθε τράπεζα (καθεμία προβλέπει διαφορετικό αριθμό δόσεων).

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Όσοι έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και υπόκεινται στις διατάξεις για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που αφορά ΙΧ, πισίνες και σκάφη, θα λάβουν μέσω του TAXISnet νέο «σημείωμα». Και αυτό επειδή ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επαναπροσδιορίζεται, βάσει των προαπαιτούμενων στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» την κάθε δόση προς την εφορία σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν πιστωτική κάρτα με επαρκές υπόλοιποΥπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων διατάξεων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στο ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Παράλληλα αυξάνεται από 10% σε 13% ο εφαρμοζόμενος συντελεστής για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα των ανωτέρω ειδών επί συντελεστή 13%. Επιπλέον, για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%.