Μ. Τσιακίρογλου: Ζητούμενο η ανάπτυξη της αγοράς της Ξάνθης.

Μπορεί να «ανασάνει» η αγορά του δήμου Ξάνθης;

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ;

Με αφορμή την εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου όπου έγινε προσπάθεια να αποτυπωθεί η εικόνα της αγοράς στον δήμο της Ξάνθης όσο γίνεται ποιο ξεκάθαρα και προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα όπως ποιο είναι ακριβώς το οικονομικό αποτύπωμα και πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η εκδήλωση όπως και να απαντηθούν ερωτήματα για το μέλλον της.

Τι πρέπει να γίνει επί της ουσίας;

Τι και πόσο μπορεί να βοηθήσει το τοπικό πολιτικό σύστημα;

Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματικές ενώσεις της Ξάνθης, τα συνδικάτα και οι οι εκπρόσωποι φορέων;

Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες που είναι δεδομένες, μήπως ευθύνονται και οι επαγγελματίες για την στασιμότητα της αγοράς της πόλης;

Σίγουρα είναι μία δύσκολη εξίσωση για κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αξίζει κανείς να προσπαθήσει.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η απουσία των επαγγελματιών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην αγορά του δήμου Ξάνθης, ήταν εμφανέστατη και αυτό που ακούστηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αναφορικά με την εκροή πελατών σε όμορες πόλεις έχει την εξήγηση του όπως π.χ. η αγορά της Κομοτηνής την Παρασκευή το απόγευμα, είναι περίπου κατά 80% ανοιχτή, όπως και της Καβάλας γύρω 70 με 80% και στην Δράμα περίπου 60%, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες και την δική μας αυτοψία,  ενώ στην Ξάνθη, είναι σχεδόν κλειστή, αυτό ίσως από μόνο του κάτι λέει, όπως επίσης. Πολύ ορθά, ανέφερε στην τοποθέτηση του ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, λέγοντας ότι η πολυνομία, το θολό φορολογικό τοπίο και η τραπεζική χρηματοδότηση είναι το ζητούμενο για να στηριχθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις στην αγορά του δήμου της Ξάνθης και η στήριξη των νέων επιχειρήσεων αποτυπώνει την ουσιαστική εικόνα της αγοράς..

Συνομιλήσαμε με την Μαίρη Τσιακίρογλου, επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο κέντρο της αγοράς με την μονάδα εστίασης, εκπρόσωπο των καφέ και εστίασης, πρόεδρο της Ομοσπονδία Επαγγελματιών της Ξάνθης  και πολιτευτή της ΝΔ.

Σύμφωνα με την κυρία Τσιακίρογλου, η μελέτη αποτύπωσε κάποια ευρήματα που αφορούν μόνο τον εμπορικό ιστό της πόλης και σύμφωνα με την ανάλυση του εκπροσώπου του Ινστιτούτου, είναι σε καλό επίπεδο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες επαρχίες της ΑΜΘ, όσον αφορά τα νούμερα, με τους επαγγελματίες να αναφέρουν ως το κύριο πρόβλημα, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. «Και αυτό που εγώ αντιλήφθηκα από την έρευνα που προβλήθηκε, ο κύκλος ζωής μιας επιχείρησης στην αγορά, έχει όριο ζωής τα δέκα χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό που διαπιστώνει η μελέτη, είναι ότι οι επαγγελματίες δεν κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και η διαπροσωπική επαφή πελάτη και επιχείρησης, ως επαρχιακή πόλη, είναι το πρωτεύων. Εκείνο επίσης που παρατήρησα είναι ότι περισσότεροι επαγγελματίες είναι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στην αγορά, στις επιχειρήσεις του κέντρου της Ξάνθης, ανέρχονται περίπου στα  3.500 άτομα, ένας αριθμός αρκετά ικανοποιητικός θεωρώ».

Σύμφωνα με την κ. Μαίρη Τσιακίρογλου: «Αν θέλουμε το εμπόριο στον δήμο μας και γενικότερα ίσως στον νομό, θα πρέπει οι συνάδελφοι επαγγελματίες να εναρμονισθούν με την νέα τεχνολογία και είναι παρήγορο το γεγονός ότι κάποιες εξ αυτών δραστηριοποιούνται και στο ηλεκτρονικό εμπόριο».

Αναφορικά με την απουσία των επαγγελματιών από την εκδήλωση, η κ. Μαίρη Τσιακίρογλου ανέφερε ότι όταν οι επαγγελματικές ενώσεις πραγματοποιούν εκδηλώσεις, οι επαγγελματίες δεν έρχονται. «Ίσως να φταίμε και εμείς, ως επαγγελματικές ενώσεις, που ο κόσμος δεν ακολουθεί αυτού του είδους τις εκδηλώσεις και εδώ θα πρέπει να συγχαρώ τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Πρωταγόρα και σαν Ομοσπονδία, θα θέλαμε και εμείς να επεκτείνουμε την μελέτη, γιατί υπάρχουν πολλές διαστρωματώσεις επαγγελματιών στον Νομό Ξάνθης. Είναι πολλά τα επαγγέλματα που αφορούν την Ομοσπονδία και όλα αυτά έχουν συνάρτηση με το εμπόριο. Η οικονομία είναι συνάρτηση του ενός κλάδου με τον άλλο, οπότε, εκτιμώ, ότι για να έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, θα πρέπει να δούμε όλες τις διαστρωματώσεις διαχρονικά και αυτά, να γίνουν εργαλεία στα χέρια της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Αυτοδιοίκηση πώς μπορεί να βοηθήσει;

Για παράδειγμα η αντιπεριφέρεια ή η Περιφέρεια, θα μπορούσε να ζητήσει χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή, άρα εμείς, ως επαγγελματικές ενώσεις και εργατικές ενώσεις, ανεξάρτητα αν είναι του ιδιωτικού τομέα ή του δημόσιο τομέα, γιατί όλοι είμαστε καταναλωτές στην ίδια αγορά, μπορούμε να καταγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να εντοπίσουμε τα αδύνατα σημεία, που υστερούμε, όπως σε τουρισμό, σε υποδομές, σε μεταφορές, αυτό που θα παρατηρηθεί, αυτό και πρέπει να διεκδικήσουμε. Αν π.χ. εντοπίσουμε ότι υστερούμε στον τουρισμό, θα πρέπει παράλληλα να κάνουμε και τις προτάσεις μας και αυτό είναι το ζητούμενο. Όταν κάναμε μία πρόταση που μας ζητήθηκε από την κυρία αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, να καταθέσουμε προτάσεις, η Ομοσπονδία κατέθεσε. Εντοπίσαμε ότι η Ξάνθη, επειδή γεωπολιτικά δεν έχει ούτε λιμάνι ούτε αεροδρόμιο, θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους προσέγγισης του τουρισμού, άρα, μένουμε σε αυτό που έχει να επιδείξει η Ξάνθη όπως πολιτισμό, κουλτούρα , αγροτουρισμό, πολυπολισμιτκότητα και μπορούμε να διεκδικήσουμε τουρισμό τριημέρου, αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε. Ναι μεν έχουμε παράκτια ζώνη, πανέμορφη, όμως εκεί έχουμε τις συνθήκες Ραμσάρ, όπου είναι δύσκολη η ανάπτυξη.  Τελική πρόταση είναι να διεκδικήσουμε 12μηνο τουρισμό του 3ημέρου, αυτόν πρέπει να διεκδικήσουμε και αυτή είναι η εκτίμηση της Ομοσπονδίας από τα δεδομένα που έχει από τα Σωματεία της. Τι πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο; Οι επαγγελματίες του κλάδου να καταθέσουν μία μελέτη  ανάπτυξης του τόπου. Γιατί καλές είναι οι επιτροπές σε κεντρικό επίπεδο αλλά …  εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας, αποτέλεσμα υπάρχει μόνο όταν επαγγελματίες εκάστοτε κλάδου εκπονήσουν συγκεκριμένη μελέτη ένα project plan, διαφορετικά δεν θα γίνει η δουλειά.

Αυτή ήταν η συνομιλία μας με την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου και φυσικά το ζητούμενο είναι οι καταναλωτές να έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν και αυτό σίγουρα δεν μόνο θέμα της τοπικής ηγεσίας αλλά και  κεντρικές πολιτικές επιλογές (αν αυτές υπάρχουν)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ