Για τις συνέπειες στην Ελληνική Κτηνοτροφία από τη ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, τα αίτια και τις αφορμές αυτής αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, μίλησαν χθες κατά την ενημερωτική σύσκεψη που είχαν στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, οι αιγοπροβατοτρόφοι του νομού, παρουσία του Προέδρου των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ κ. Νίκου Δημόπουλου.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ τον αριθμό 8 αποφάσισαν να κάνουν ανά νομό μία σύσκεψη για να κωδικοποιήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κυρίως όσον αφορά την τιμή γάλακτος και κρέατος από παραγωγό σε καταναλωτή» ανέφερε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Ξάνθης κ. Θανάσης Λουκμακιάς.

Ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι μειωμένες τιμές οι τιμές στο κρέας είναι μια διαχρονική κατάσταση καθώς και οι παράνομες ελληνοποιήσεις του γάλακτος κρατούν χαμηλά για τον παραγωγό την τιμή. «Έχουμε δηλαδή τους κτηνοτρόφους να παράγουν ένα προϊόν το οποίο συνεχώς μειώνεται και ταυτόχρονα μειώνεται και η τιμή. Αυτό, σε όποιον οικονομολόγο και να το δώσετε να το αναλύσει, εξήγηση δεν θα βρει. Η μόνη «εξήγηση» που υπάρχει από εμάς (αφού δεν είναι όλα τα άλλα) είναι οι αθρόες εισαγωγές που υπάρχουν. Υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια εισαγωγές βέβαια, αλλά δεν ήταν τόσο ανεξέλεγκτα τα πράγματα και ίσως σε αυτήν την περίπτωση και ιδιαίτερα την φετινή χρονιά, επηρεάζει το εμπάργκο που υπάρχει στην Ρωσία. Υπάρχουν γαλακτοπαραγωγικές χώρες (ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία) οι οποίες παράγουν πρόβειο γάλα και οι οποίες θέλουν να το διαθέσουν και να το διαθέσουν μάλιστα σε τιμή κόστους, ώστε να βγάλουν το κόστος τους από το να πάθουν ζημιά».

Η πολιτεία απούσα

Στην συνέχεια ο Ν. Δημόπουλος καυτηρίασε την κυβέρνηση για την παντελή της απουσία από τα προβλήματα του κλάδου. «Αυτό που ζητούμε πρώτα από όλα είναι η άμεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων με ένα συγκεκριμένο ποσό (που αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο)» συνέχισε ο ίδιος και ακολούθως ανέγνωσε όλες τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού κατά την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα αναφορικά με τις «ελληνοποιήσεις» του γάλακτος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το προϊόν που επιδέχεται θερμική επεξεργασία στην χώρα μας, θεωρείται ελληνικό προϊόν. Πράγμα που για μένα είναι λάθος βέβαια, αλλά κατά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό είναι σωστό. Παίρνουμε δηλαδή δέκα κιλά γάλα από Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία, το βάζουμε σε μια παγολεκάνη, το μεταποιούμε και αυτό το προϊόν, είναι πραγματικά ελληνικό και βάζουμε την ελληνική σημαία από έξω. Με τον νόμο τον οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, θα πρέπει να αναγράφεται και η χώρα παραγωγής πρώτης ύλης. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έγινε σε καλή κατεύθυνση. Όμως το θέμα για εμάς πάλι, είναι ποιος θα ελέγξει αυτήν την διαδικασία. Δηλαδή αφού μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εισαγωγές, πως θα ελεγχθεί αυτό που δήλωσε η εταιρία, ότι είναι όντως ελληνικό, γαλλικό ή γερμανικό προϊόν; Και επειδή όλα πάνε προς το ελληνικό, είναι ελληνικό προιόν; Έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά αυτή εταιρία; Αν ψάξουμε να δούμε τι γίνονταν μέχρι σήμερα, δεν θα βρούμε τίποτα. Η δουλειά της πολιτείας και ιδιαίτερα για τις εταιρίες που είναι σωστές και τίμιες (γιατί δεν είναι όλοι απατεώνες) και λειτουργούν σύννομα και ωραία. Αυτούς θέλουμε. Αυτούς να προάγει το υπουργείο…»

 

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Στην συνέχεια ο Δημόπουλος ανέφερε: «Για ακόμη μια φορά σε αδιέξοδο. Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για την ελληνική κτηνοτροφία των τελευταίων δεκαετιών. Η ελληνική παραγωγή απροστάτευτη στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των γαλακτοβιομηχάνων και μεταξύ των εμπόρων.

Αδίστακτοι οι περισσότεροι με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος, ασύδοτοι από την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και με απύθμενο θράσος, υποτιμούν, εκβιάζουν και ασελγούν χωρίς έλεος σε βάρος της κτηνοτροφικής παραγωγής της πατρίδας μας και πάνω από τον αδύναμο οικονομικά Έλληνα κτηνοτρόφο. Εξευτελιστικές τιμές σε γάλα και κρέας, στις τιμές παραγωγού, με τις τιμές όμως στο ράφι της λιανικής πώλησης αντί να πέφτουν να αυξάνονται.

Το κόστος παραγωγής δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων του Έλληνα κτηνοτρόφου, γίνεται θηλιά που τον πνίγει και τον γονατίζει. Υπερφορολόγηση (άμεση και έμμεση), ασφαλιστικές εισφορές, υψηλά επιτόκια δανεισμού, ζωοτροφές, καύσιμα, ρεύμα, φάρμακα και κάθε είδους εφοδίων, όλα αυξάνονται. Όποιος χρησιμοποιεί μολύβι και χαρτί τα παρατάει και φεύγει» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνοντας ότι «ο σχεδιασμός της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της κτηνοτροφικής παραγωγής βαίνει καλώς. Υπάρχουν πάντα πρόθυμοι για να εφαρμόσουν τέτοιου είδους πολιτικές. Ίσως να είναι το μόνο πλάνο που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και πετυχαίνει το σκοπό του σε αυτή τη χώρα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και των αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο και προστασία της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και της αποτροπής των επιτήδειων στην εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού, μέσω των ελληνοποιήσεων, βρίσκονται σε λήθαργο.

Φτάσαμε μπροστά στον γκρεμό. Υπάρχουν δύο λύσεις, ή προχωράμε εμπρός και γκρεμιζόμαστε ή γυρνάμε και αντιμετωπίζουμε αυτούς που μας σπρώχνουν στον γκρεμό. Για μας υπάρχει μόνο η δεύτερη λύση. Όλοι αυτοί που μας βλέπουν σαν το εύκολο θύμα, ήρθε η ώρα να πάρουν την απάντησή τους. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας. Η απάντηση είναι μόνο εμείς οι ίδιοι και όσοι πραγματικά συστρατευτούν μαζί μας και στηρίξουν με πράξεις την ελληνική κτηνοτροφία. Φτάνουν πια τα όμορφα λόγια συμπάθειας και οι καλές προθέσεις».

rpt

rpt

rpt

edh

edh

edh

edh