Παρουσιάστηκε ο Νέος Δικαστικός Χάρτης. Μένει το Πρωτοδικείο, καταργείται το Ειρηνοδικείο Ξάνθης! -Τι προβλέπεται για την υπόλοιπη Θράκη

Υπό διαβούλευση βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 9 Απριλίου, σε ζωντανή μετάδοση, λεπτομερώς.

Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου προβλέπεται αναλυτικά η αναδιάρθρωση των πολιτικών και των

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 6, οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

– ΠΕ Δράμας: Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται.

– ΠΕ  Έβρου: α) Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. β) Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου.

– ΠΕ Καβάλας και Θάσου: Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου.

– ΠΕ Ξάνθης: Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται.

– ΠΕ Ροδόπης: Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται.