Νέος αέρας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Οφείλω να ομολογήσω ότι είχα πολύ καιρό να παραστώ σε συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης έχοντας στο μυαλό μου την χειρότερη εικόνα που μπορεί να βγάλει προς τα έξω το ανώτατο όργανο της πόλης.

Στο παρελθών και στις  τελευταίες διοικήσεις του δήμου επί Στυλιανίδη και Τσέπελη, κυρίως με ευθύνη των προέδρων του Σώματος,  γινόταν η «χάβρα των Ιουδαίων», όπου οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων με μόνο σκοπό την αυτοπροβολή τους φωνασκούσαν άνευ λόγου και αιτίας και κανένας δεν άκουγε κανέναν και φωνασκώντας οι σύμβουλοι, ασχημονούσαν κατά της νοημοσύνης του Ξανθιώτικου Λαού, όπου αντί να λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για να πάει η ζωή στην Ξάνθη εννοείται ένα βήμα πιο μπροστά, οι συμπεριφορά των μελών του Σώματος, βύθιζε στο τέλμα της ανυποληψίας την οντότητά του Σώματος.

 

Το βράδυ όμως της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου που συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και παραβρέθηκα, είχα την αίσθηση ότι βρέθηκα σε άλλη αίθουσα, με άλλη σύνθεση και άλλη λογική και μακάρι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Δρεμσίζης να καταφέρει επιτέλους ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων. Μάλιστα, προς επίρρωση των γραφομένων, σύμβουλος που ήταν παρόντας και παρότι εξελέγη σε αντίπαλη παράταξη από την διοικούσα, μου είπε ότι πρώτη φορά συμμετείχε σε συνεδρίαση που τα 24 θέματα της ημερήσιας διάταξης τελείωσαν μέσα σε μία ώρα περίπου, χρόνος ρεκόρ για συνεδρίαση στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης πέρασαν ομόφωνα ακόμη και όταν το Σώμα κλήθηκε να ορίσει μέλη από όλες τις παρατάξεις σε σημαντικούς οργανισμούς όπως η ΔΕΥΑΞ με πρόεδρο τον Γ. Ζερενίδη και αντιπρόεδρο την Παυλίδου, το Δημοτικό Ραδιόφωνο καθώς και στον ΣΔΑΝΞ, όπου δεν τηρήθηκε η πολύβουη διαδικασία εκλογής όπως στις προηγούμενες συνεδριάσεις, τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος Γ. Δρεμσίζης ήρθε «διαβασμένος» και έκανε όλη την πρέπουσα προεργασία, συνομιλώντας προφανώς με τους επικεφαλής των παρατάξεων όπου η συμμετοχή των συμβούλων στις Δημοτικές επιχειρήσεις,  έγινε αποδεκτή από το Σώμα ομόφωνα.

Είναι γεγονός ότι η παρουσία του συγκεκριμένου προέδρου Γ. Δρεμσίζη δεν έχει σχέση με των προηγούμενων προέδρων και η διαφορά φιλοσοφίας του νυν προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε αντιληπτή από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και η έδρα του Προεδρείου καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης κράτησε την ίδια συμπεριφορά, παρόλο που δυο φορές ο Μ. Τσέπελης, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης πλέον, προσπάθησε να διακωμωδήσει την όλη διαδικασία.

 

Μάλιστα όταν ο δήμαρχος Στράτος Κοντός, κλήθηκε να απαντήσει για το τι πρόκειται να πράξη η δημοτική αρχή,  με τα αδέσποτα στον χώρο του ΣΔΑΝΞ όπου το θέμα έπαιξε σε πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα, κάνοντας ρεζίλι στο πανελλήνιο για μία ακόμη φορά την πόλη μας, αφού τα έργα και οι πράξεις του πρώην δημάρχου Μ. Τσέπελη συνεχίζουν να βαραίνουν την νέα δημοτική αρχή απάντησε άμεσα.

 

Στην σχετική ερώτηση προς τον Δήμαρχο από τον Σ. Μελισσόπουλο για το τι πρόκειται να κάνει η δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, ο νέος δήμαρχος δεν παρέπεμψε την απάντηση σε επόμενη συνεδρίαση αλλά άμεσα, έδωσε την απάντηση και χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος ανέφερε ότι ο δήμος είναι εδώ, υπάρχει σχεδιασμός και θα αναδειχθεί η υποχρέωση του δήμου Ξάνθης αλλά και η ατομική ευθύνη των πολιτών, εννοώντας προφανώς ότι οι πολίτες που δημιουργούν αγέλες αδέσποτα ανεξέλεγκτα, θα ελεγχθούν. Στην συνέχεια, ο δήμαρχος, ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια, παραδέχθηκε ότι τα αδέσποτα στον ΧΥΤΑ είναι μία υγειονομική βόμβα, αναλαμβάνει άμεσα  την πρωτοβουλία  αφού ήδη οργανώθηκε για την επομένη μέρα σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού, με παρούσα την αρμόδια γραμματέα του υπεύθυνου υπουργείου για να σημειώσει ότι: «Ο Δήμος είναι εδώ και δεν πετάει το μπαλάκι της επίλυσης των προβλημάτων σε κανέναν. Ξεκινήσαμε την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και θα ετοιμάσουμε με τις κατάλληλες συνεργασίες ένα σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων. Μην ξεχνάμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ