Τι λέει η αδιάφορη η Αθήνα για την υγεία των Ξανθιωτών

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

 

Σίγουρα η απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή   ΠΑΣΟΚ  Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν από τον αρμόδιο υπουργό για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ξύλινη, αδιάφορη και τυπική.

Με λίγα λόγια, διαβάζοντας κανείς την απάντηση της Αθήνας, η υπόθεση υγεία των Ξανθιωτών, για τους κατοικοεδρεύοντες στους γυάλινους πύργους των Υπουργείων,  είναι μία απλή, τυπική διαδικασία, χωρίς βούληση να αλλάξει κάτι στον τομέα της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

Με λίγα λόγια, όλα όσα έχουν μεταφέρει σε ανώτατο επίπεδο οι τοπικοί φορείς και ο βουλευτής της Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν, είναι λόγια στον αέρα και συνδέετε άμεσα το λαϊκή ρήση που λέει: «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

Ποιο συγκεκριμένα αυτή την απάντηση έλαβε ο βουλευτής της Ξάνθης και μέσα στο κείμενο θα βρείτε τα λόγια της αδιάφορης, ανίκανης διοικήτριας του νοσοκομείου της Ξάνθης.

Σε απάντηση της με αρ. 457/28-8-2023 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από  το Βουλευτή κ.κ. Μπουρχάν Μπαράν, σχετικά με τη λειτουργία του ΓΝ Ξάνθης,  σας γνωρίζουμε πως η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου επιδιώκεται μέσω της αύξησης του προσωπικού που στελεχώνει τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου. Ιδιαιτέρως επισημαίνεται πως κατά το χρονικό διάστημα 2019-2023 έχουν πραγματοποιηθεί δέκα (10) προκηρύξεις (6Κ/2020, 2Κ/2019, 7Κ/2022), εκ των οποίων οι πέντε (5) θέσεις αφορούν τη στελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρούς Εσωτερικής Παθολογίας σε βαθμό Επιμελητή Β΄, Διευθυντή και Συντονιστή Διευθυντή.  Επιπλέον, στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας υπηρετούν έξι (6) ειδικευόμενοι ιατροί, εκ των οποίων οι δύο (2) βρίσκονται σε παράταση παραμονής και ο ένας είναι με σύμβαση Covid19.   Επιπλέον το νοσοκομείο συνεργάζεται με έναν ιδιώτη ιατρό ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας  για χρονικό διάστημα ενός έτους, με ημερομηνία έναρξης την 26η Ιανουαρίου 2023, για την κάλυψη 24ωρων εφημεριών.  Υλοποιείται κάθε δυνατή ενέργεια για την ενίσχυση της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, καθώς αποτελεί νευραλγικό τομέα παροχής υπηρεσιών και κάλυψης υγειονομικών αναγκών.  Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου εξασφαλίζεται , επιπροσθέτως, με την αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του.  Συγκεκριμένα σημειώνεται διακριτή διαφορά μεταξύ του μέσου όρου του ετήσιου προϋπολογισμού κατά την τετραετία 2015-2019, όπου οι πιστώσεις άγγιζαν τα 8.651.257 και της περιόδου 20192023, κατά την οποία το αντίστοιχο ποσό είναι κατά μέσο όρο 10.869.818.  Επιδιώκεται,  μέσω αυτής της αύξησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, βελτίωση της ποιότητας

Υ.Γ.

Είναι λυπηρό η Αθήνα να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τους Ξανθιώτες οι οποίοι κάνουν τον σταυρό τους να μην πάνε στο νοσοκομείο γιατί δεν γνωρίζουν αν θα βγούνε ζωντανοί από εκεί μέσα.

Εννοείται ότι δεν γίνεται λόγος για να δοθούν κάποια κίνητρα ή οικονομικές απολαβές αξιοπρέπειας στους γιατρούς για να προτιμήσουν την πόλη μας, ούτε γίνεται προσπάθεια μαζικής πρόσληψης γιατρών με «μπόνους» για να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις εφημερίας που μοιραία αποτρέπουν την παρουσία των επιστημόνων στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

Δηλαδή με λίγα λόγια η αύξηση των πιστώσεων στο νοσοκομείο της Ξάνθης λύνει το πρόβλημα;

Άραγε ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για να καταλάβουν οι Ξανθιώτες ότι η Θράκη πουλήθηκε;

Το σχόλιο του κυρίου Μπαράν: Φαίνεται πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο μας δεν βρίσκει «ευήκοα ώτα» στο αρμόδιο Υπουργείο. Επειδή οι πολίτες της Ξάνθης αξίζουν μια υγειονομική περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, υπόσχομαι να συνεχίσω τον αγώνα μας με συνέπεια και αποφασιστικότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ερώτηση του κ. Μπαράν.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

 

Θέμα: «Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης»

 

Διαχρονικά είναι τα πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Η πρόσφατη(14/8/2023) επιστολή του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, προειδοποιεί για την επισφαλή λειτουργία του,  γεγονός δε για το οποίο είχα προειδοποιήσει τον προκάτοχό σας κ. Υπουργό με την υπ’  αριθμ. 1847/23-01-2023 Ερώτησή μου, καθώς και με συνεχείς ανάλογες παρεμβάσεις μου στη Βουλή.

Το λιγοστό και παράλληλα εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά προσωπικό είναι αδύνατον να ανταποκριθεί πια στην ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Τον τελευταίο χρόνο πρόσκαιρες λύσεις όπως οι ολιγοήμερες μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία και η συνεπικουρία στρατιωτικών ιατρών δεν επέφεραν όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Η σημαντική δε μείωση των υπηρετούντων ειδικευομένων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.

Στο ήδη αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας έρχονται να προστεθούν και οι τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε συνδυασμό με τις αστοχίες στη διαχείριση της πρόσφατης πανδημίας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης σε μια απέλπιδα προσπάθεια αφύπνισης σπεύδει να αναδείξει με στιβαρά, τεκμηριωμένα και αληθή επιχειρήματα  όλα τα ως άνω αναφερόμενα,  προειδοποιώντας για την  κρισιμότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει η Δημόσια Υγεία στο Νομό μας.

Κύριε Υπουργέ, με την ιδιότητά μου ως γιατρός και ως Βουλευτής του Νομού Ξάνθης, έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο Ξάνθης συνολικά, καθώς και οι λοιπές δομές δημόσιας υγείας της περιοχής μας.

Επειδή οι πολίτες της Ξάνθης αξίζουν μια υγειονομική περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα,

Επειδή η δημόσια υγεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)Πως σκοπεύει να διασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Γ.Ν. Ξάνθης, προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία των πολιτών του Νομού;

2) Θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις παθολόγων και υπόλοιπων υγειονομικών ειδικοτήτων  ώστε να καλυφθούν επαρκώς τα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ