Με ποιο κριτήριο ψήφησαν οι πολίτες στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές;

– Ο Μέτιος έχασε από τον Τοψίδη ή τον εαυτό του;

Εκτίμηση μας είναι ότι η πολιτική παρουσία του απερχόμενου Περιφερειάρχη στην καθημερινότητα των πολιτών της Περιφέρειας και η άνευ λόγου και αιτία στάση του σε δύο τρία συγκεκριμένα θέματα, είχαν άσχημο αντίκτυπο στην απόφαση των πολιτών της Περιφέρειας κατά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του ιδίου και του Χ. Τοψίδη, του νέου Περιφερειάρχη, και που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ήτα του.

Βέβαια είναι καλό, ο νέος Περιφερειάρχης, Χ. Τοψίδης, για να μην έχει την τύχη του προκατόχου του, θα πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά από ότι ο Χ. Μέτιος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Η ΚΟΡΦΗ ΤΟΥ
ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ;

Επίσης, εκτίμηση μας είναι ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο στο πλευρό του και η ξεκάθαρη στήριξη του, ήταν ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας, με δεδομένο ότι ο Έβρος μόλις βγήκε από μία περιπέτεια όπου χάθηκαν περιουσίες και κινδύνεψαν ζωές από την πυρκαγιά που έκαιγε ανεξέλεγκτα επί σειρά ημερών και η απουσία του Χ. Μέτιου ήταν ηχηρή. Προφανώς οι Εβρίτες, όπως φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, το μέτρησαν από την ανάποδη στην κάλπη.

Αυτό, σε ότι αφορά την κεντρική σκηνή και ίσως οι Θρακιώτες, ήθελαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση με δεδομένο ότι ο Χ. Μέτιος ήταν ο εκλεκτός του Κ. Μητσοτάκη και έτσι τον καταψήφισαν.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ;

Αν κρίνει κανείς από το συνολική συμπεριφορά των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, βγάζει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ψήφος ήταν τιμωριτική.

Δείχνει ξεκάθαρα, έστω και σε μικρό ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού Σώματος, με δεδομένο πάντοτε ότι η αποχή στο εκλογικό Σώμα ήταν μεγάλη, όσοι πολίτες συμμετείχαν, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στο τοπικό, σε πρώτη φάση, πολιτικό σύστημα, ότι πλέον οι πολίτες δεν συγχωρούν λάθη που άπτονται στην καθημερινότητα και την ασφάλειά τους.

Με λίγα λόγια, ο Μ. Τσέπελης στις δημοτικές εκλογές της Ξάνθης και ο Χ. Μέτιος στις Περιφερειακές, πλήρωσαν την απουσία τους από την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών.

Τι θέλουμε να πούμε.

Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που πήρε ο Μ. Τσέπελης και ο Χ. Μέτιος για δύο σοβαρές παραλήψεις.
Η πρώτη είναι ότι δεν προσπάθησαν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα των δημοτών και των πολιτών της ΑΜΘ αντίστοιχα. Ήταν ηχηρά απόντες και οι δύο και το κυριότερο, δεν έκαναν απολύτως τίποτε για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο μεν Μ. Τσέπελης με την ιδιότυπη ασυλία που παραχώρησε στους παραβατικούς κατοίκους του Δροσερού, ο δε Μέτιος δεν τον είδε η Περιφέρεια να πιέζει για την προστασία της Θράκης από την παράνομη μετανάστευση και φυσικά την πυρκαγιά.

Δυστυχώς ο Χ. Μέτιος ακόμη και στην περίπτωση της ανάποδης κίνησης των λαθροδιακινητών στην Εγνατία που αφαίρεσε ζωές από τους Θρακιώτες, ήταν εκκωφαντικά απών. Όπως ήταν εκκωφαντικά απών και από τις πυρκαγιές αλλά και από τις πεσμένες γέφυρες της Καβάλας και του Κομψάτου.
Μοιραία ο κόσμος τον τιμώρησε. στην ουσία ο Χ. Μέτιος δεν έχασε από τον Τοψίδη αλλά, από τον εαυτό του.
Α.Π.