ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Η Ξάνθη Αλλιώς.
Έτσι την θέλουμε, έτσι δεσμευόμαστε ότι θα την κάνουμε

Ο κύβος ερρίφθη και ο δήμος Ξάνθης είναι έτοιμος να υποδεχτεί μία νέα δημοτική αρχή στις 8 Οκτωβρίου του 2023 μετά την εκλογική διαδικασία.

Επιτέλους η πόλη, μετά από αρκετές δεκαετίες, είναι αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τα θέλω της. Θα πρέπει επιτέλους, η πόλη να αποφασίσει αν θέλει κάτι νέο, δυναμικό και άφθαρτο για να την διοικήσει. Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν θα πάψει να δέχεται το στρεβλό σαν μία πραγματικότητα και τα παιγνίδια που στηρίζουν τα προσωπικά συμφέροντα, να πάψουν να είναι η κανονικότητα.

Τέλος οι δημότες του δήμου Ξάνθης, πρέπει να αποφασίσουν ότι επιτέλους, μετά από δεκαετίες ωχαδερφισμού και «καλών παιδιών», θέλουν να δουν την Ξάνθη Αλλιώς.

Αναφέρει ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός:

«Με γνώμονα την ανακούφιση των πολιτών, διευρύνουμε δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων. Δημιουργούμε ένα προνοιακό κέντρο με βασικό μέλημα μας τη δημιουργία και λειτουργία επιπλέον Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών.»

Βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες τις ανάγκες των συνδημοτών μας να αυξάνονται και οι διοικήσεις του δήμου, αντί να συνδράμουν στην καταπολέμηση της φτώχειας , προσπαθούσαν να εξαγοράσουν τις φτωχές και εξαθλιωμένες συνειδήσεις των ανυπεράσπιστων συμπολιτών μας, με χρήματα των δημοτών , προκειμένου να αξιοποιήσουν την ψήφο τους για να επανεκλεγόταν. Καμία μέριμνα για αυτούς , καμιά προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας , καμία παροχή από την πλευρά του δήμου που θα ήταν πρόδρομος για την αποκατάσταση και δημιουργία προϋποθέσεων ανεύρεσης εργασίας . Οι υπηρεσίες του δήμου, θα πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς ποιοι είναι πραγματικά φτωχοί και ποιοι «αεριτζήδες» κακομαθημένοι συμπολίτες μας υπό την σκέπη του δήμου. Να είναι έτοιμες να προωθήσουν για εργασία τους αδύναμους συμπολίτες μας και όχι να τους «εκπαιδεύουν» για τον covid .

«Εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία σε θέματα υγείας (e-health) με απώτερο στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κατ’ οίκον φροντίδας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε δράσεις για ειδικές ομάδες συνανθρώπων μας, άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, ηλικιωμένους και μη αυτοεξυπηρετούμενους συμπολίτες μας.»

Αλήθεια, τι ακριβώς έκαναν όλες οι δημοτικές αρχές τις τελευταίες δεκαετίες, με ένα «τραυματισμένο» , υποστελεχωμένο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και μια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ η οποία απλά διεκπεραίωνε την γραφειοκρατική διαδικασία, ανεξέλεγκτα τις περισσότερες φορές, για να παίρνουν τα επιδόματα οι «ευπαθείς» ψηφοφόροι των εκάστοτε δημάρχων. Όσο για τους ανήμπορους συνδημότες μας, άραγε πόσο τους ανακούφιζε το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος από το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, κρεμούσε μία σακούλα με φαγητό στην πόρτα του, απρόσωπα, γρήγορα βιαστικά ;
Μία δομή για πολλές δεκαετίες εγκλωβισμένου προσωπικού στην εκάστοτε διάθεση του δημάρχου να μονιμοποιήσει ή να βρει πόρους, που ποτέ δεν έβρισκε για να το κρατήσει όρθιο ή σε ομηρία, περιμένοντας από το κεντρικό κράτος τις ανάλογες ενέργειες . Για αυτό λοιπόν ο ίδιος ο δήμαρχος, θα πρέπει να το πάρει «επάνω» του το όλο θέμα και αυτό μας λέει ότι θα κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Κοντός μετά τις 8 Οκτωβρίου, για να συμπληρώσει : «Βελτιώνουμε τις υφιστάμενες Κοινωνικές Δομές, διευρύνουμε τις υπηρεσίες και τις ενισχύουμε με ανθρώπινο δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο μεριμνούμε έμπρακτα για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη» .

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Αλήθεια πόσα από όλα όσα έκανε η νυν δημοτική αρχή την τελευταία τετραετία έλαβαν γνώση οι συνδημότες μας; Πόσες απευθείας αναθέσεις; Πότε κατάφεραν οι συνδημότες μας να επικοινωνήσουν ουσιαστικά και όχι «επικοινωνιακά» με την δημοτική αρχή;
Πόσοι από τους συνδημότες μας είπαν την γνώμη τους και εισακούστηκε; Ο υποψήφιος δήμαρχος Σ. Κοντός αναφέρει:

«Ενισχύουμε τη φωνή των πολιτών ως προς τη λήψη αποφάσεων και ενθαρρύνουμε την ενεργή συμμετοχή τους. Ενεργοποιούμε, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τη διάθεση δεδομένων που παράγει η λειτουργία του Δήμου. Καθιστούμε τα δεδομένα αυτά, εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.»

Εμείς απλά θα αναφέρουμε μία περίπτωση συνδημότη μας που είχε μία οφειλή της τάξης των 150 ευρώ στον δήμο από το 2005 και το πληροφορήθηκε το 2021 όταν του κατασχέθηκαν τα χρήματα του λογαριασμού του από την τράπεζα και όταν ζήτησε να πληροφορηθεί για το υπέρογκο χρέος που εμφανιζόταν της τάξης των 1000 περίπου ευρώ, η απάντηση που έλαβε από την οικονομική υπηρεσία του δήμου ήταν ότι κάποιος υπάλληλος το 2020 ανακάλυψε την οφειλή και χωρίς να ειδοποιήσει τον δημότη, προχώρησε στην κατάσχεση του λογαριασμού του. Δείγμα ότι η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί και δεν επικοινωνεί με τους πολίτες και αυτό είναι που θέλει να προλάβει η νέα διοίκηση με δήμαρχο τον Σ. Κοντό. Ο πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος και όσο για το τελευταίο συμβάν με τις πυρκαγιές, είναι αδιανόητο ο δήμος της Ξάνθης να μην γνωρίζει σε ποιόν ανήκουν τα αφρόντιστα οικόπεδα και να μην καθαρίζονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο και σύμφωνα με την νομοθεσία.

Για να καταλήξει αναφέροντας στο πρόγραμμά του:
«Αναπτύσσουμε προηγμένες λύσεις επικοινωνίας με τους δημότες μας, για τη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας τους. Μέσω έξυπνων τεχνολογικών εργαλείων, προσφέρουμε άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση».

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Κοντός, κάνει αναφορά στην μεγάλη γάγγραινα της πόλης και της περιφέρειάς της, που είναι η καθαριότητα, όπου εδώ και πολλές δεκαετίες, κανένας δήμαρχος δεν κατάφερε να την οργανώσει και να αξιοποιήσει προς το συμφέρων των δημοτών, τα αγαθά των απορριμάτων. Μία πηγή πλούτου για την Ξάνθη που καρκινοβατεί μεταξύ της αδιαφορίας των παρελθόντων και νυν δημοτικών αρχών που η όλη προσπάθεια τους περιορίζονταν στην προμήθεια οχημάτων, κάδων απορριμάτων και μιας διαχείρισης του φιλότιμου ομολογουμένως προσωπικού, το οποίο όμως, δεν απέδωσε ποτέ τα μέγιστα στην καθαριότητα της πόλης, επειδή παρεμβαίνουν ο ωχαδερφισμός του δημάρχου, η κακή επιλογή και χωρίς έλεγχο από τον ίδιο τον δήμαρχο, του αντιδημάρχου καθαριότητας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Φερντούν ο οποίος, παρόλο που επί δημαρχίας Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου και νυν δημάρχου Τσέπελη ήταν και εξακολουθεί να είναι αντιδήμαρχος καθαριότητας, η πολύτιμη εμπειρία του εν λόγου δημοτικού συμβούλου που αλλάζει τις παρατάξεις σαν τα πουκάμισα και ανάλογα με τα προσωπικά του συμφέροντα, αποδείχθηκε ότι η πόλη παρέμεινε και παραμένει βρώμικη.

Σαφέστατα και θα χρειαστεί η παρέμβαση του νέου δημάρχου και η επιλογή ενός άξιου και καταξιωμένου συνεργάτη για το ποιο σημαντικό ίσως κομμάτι της λειτουργίας του δήμου Ξάνθης, που είναι η καθαριότητα.
Ιδιαίτερη αξία αποκτά η καθαριότητα γιατί η πόλη φιλοξενεί εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας. Κάτι που καθιστά τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου υπεύθυνους στην εικόνα που θα μεταφέρουν στους επισκέπτες και αυτοί με την σειρά τους στόν τόπο τους.

Ποιο συγκεκριμένα ο υποψήφιος Δήμαρχος Στράτος Κοντός αναφέρει στο πρόγραμμά του.

«Δημιουργούμε έναν σύγχρονο κανονισμό καθαριότητας, ζωτικής σημασίας, που θέτει σαφείς κανόνες και προδιαγραφές για τη σχέση δημότη και Δήμου. Προωθώντας ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πλαίσιο για το Δήμο Ξάνθης, διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας με ειδικά προγράμματα αποκομιδής και σύγχρονες μεθόδους. Στοχεύουμε, λοιπόν, στην ανάπτυξη πρακτικών μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της προστασίας του περιβάλλοντος.»

«Με ολοκληρωμένο σχέδιο στον τομέα καθαριότητας μετατρέπουμε τον Δήμο μας σε έναν τόπο ποιοτικής διαβίωσης για τους δημότες μας και υλοποιούμε το αυτονόητο.»

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Είναι η λέξη «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός . Μία λέξη άγνωστη σε όλους τους προηγούμενους δημάρχους της τελευταίας δεκαετίας όπου ο καθένας με τον δικό του τρόπο διακυβέρνησης, έφτασε την πόλη να θεωρεί αυτονόητο το στραβό, το κίβδηλοι, το ανούσιο και η Ξάνθη χρειάζεται και πρέπει να δώσει το νόημα που αρμόζει σε αυτή τη λέξη.

Να θεωρεί «αυτονόητο» ότι η πόλη πρέπει να είναι καθαρή, πρέπει να έχει φθηνό και ποιοτικό νερό, να μην σκορπά τα χρήματα των δημοτών σε ανούσιες ακριβές εκδηλώσεις και να προωθεί τις αξίες και την δυναμική του ντόπιου πληθυσμού και να αξιοποιεί τις ομορφιές που η φύση απλόχερα χάρισε στον δήμο Ξάνθης. Τέλος, εξ ορθολογισμό του πολιτικού προσωπικού που να εργάζονται για τους δημότες και όχι για τον εαυτό τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ