Ντίνα Ζουρνατζίδου: Ας μειώσουν πρώτα την τιμή του ρεύματος

Μετά τον ντόρο περί ιδιωτικοποίησης του νερού που αναστάτωσε το σύμπαν στην Ελλάδα και  όπου κατά την ταπεινή μας άποψη δεν πρέπει οι διαχειριστές των ΔΕΥΑ να εφησυχάζοντα γιατί αν στην παρούσα δύσκολη συγκυρία ήρθε σαν πρόταση, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την βεβαιότητα ότι αυτή η πολιτική πρόταση, θα ξαναέρθει, ανεξάρτητα ποιο κόμμα κυβερνάει τον τόπο, γιατί απλούστατα είναι επιταγές άλλων, «προϊσταμένων»  προς τους πολιτικούς ταγούς που έχουν σαφή κέρδη από την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Άρα κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες, το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού θα ξανάρθει και θα περάσει είτε είναι κεντροδεξιές κυβερνήσεις στο τιμόνι, είτε είναι κεντροαριστερές.

Η κυβέρνηση με την δήλωση του Σκρέκα αναδιπλώθηκε και με δεδομένη την πολιτική καμπή της ΝΔ, λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών, είναι σίγουρο ότι δεν θέλει να ανοίξει και άλλο μέτωπο και έτσι αναδιπλώθηκε.

Εμείς ρωτήσαμε την πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αβδήρων κυρία Ντίνα Ζουρνατζίδου, η οποία αυτή την περίοδο προετοιμάζει οργασμό έργων για καλύτερη και επαρκέστερη ποιότητα και ποσότητα νερού για τον δήμο Αβδήρων, να μας καταθέσει την πρόταση της σχετικά με όλα όσα ακούστηκαν για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η κυρία Ζουρνατζίδου βλέπει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα της αύξηση του ρεύματος που είναι και ευθύνη των κυβερνώντων και που τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των ΔΕΥΑ παρά η διαχείριση του νερού με κριτήρια ελεύθερης αγοράς.

Με λίγα λόγια, αντί η πολιτεία να βάλλει κάποιον ιδιώτη να διαχειριστεί το νερό (δημόσιο αγαθό) πληρώνοντας ένα ευτελές ποσόν στο κράτος, κάτι που έγινε με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και το ρεύμα, καλύτερα να ενισχύσει τις δικές της δομές όπως είναι η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και υδάτων, να ελαφρύνει τις ΔΕΥΑ από τις υπέρογκες χρεώσεις του ρεύματος και φυσικά να στηρίξει τις προσπάθειες των ΔΕΥΑ να αναπτύξουν τις παρεμβάσεις τους όπου οι δημότες θα απολαμβάνουν φθηνό, ποιοτικό νερό.

Η η κυρία Ζουρνατζίδου αναφέρει στην «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

«Αντί της θέσπισης Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων θα μπορούσε να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί η υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο για το οποίο συστάθηκε δηλ. να συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας, ενώ οι Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να ενισχυθούν οργανωτικά και διοικητικά και οικονομικά για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κορυφαίο όλων την υπέρογκη αύξηση (κατά 100%) της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος για την οποία παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση, δεν έχει υπάρξει ως τώρα κάποια λύση».

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. όπως εξάλλου και η ΚΕΔΕ, ήταν επιφυλακτικοί ως προς την πρόταση της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης».

Όπως δείχνει η πρόταση της κυρίας Ζουρνατζίδου, αντί οι κυβερνόντες να προστατεύσουν τις χαμηλές τιμές του νερού μειώνοντας τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος που στην κυριολεξία έχουν γονατίσει τις ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας, ασχολείται και θα ασχοληθεί στο μέλλον, με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως δείχνει το όλο θέμα η σύγκρουση με τον σκόπελο της ιδιωτικοποίησης προς το παρών αποφεύχθη. Για πόσο καιρό; Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα και η ιδιωτικοποίηση του νερού, θα μας ξαναχτυπήσει την πόρτα είτε με δεξιά, είτε με αριστερή κυβέρνηση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ