Η Ξάνθη ήταν και ίσως ακόμη είναι, μία κατ εξοχήν αγροτική περιοχή.

Η ύπαρξη πολλών μεταποιητικών μονάδων στο παρελθών, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και αυτό οφείλεται εν πολλοίς, στις κακές πολιτικές αποφάσεις κεντρικά.

Δυστυχώς το κράτος των Αθηνών με τις επιλογές του, τον πιο κρίσιμο παραγωγικό τομέα της Περιφέρειάς μας, τον κατέστησε ανενεργό για τους δικούς της λόγους και η αναφορά μας γίνεται καθαρά για τις προτάσεις και τις ενέργειες της τοπικής ηγεσίας, δηλαδή της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε στο αρδευτικό της Ξάνθης που εδώ και μία δεκαετία δεν το έπιασε κανένας “ζεστά”. Γιατί είναι σημαντικό το αρδευτικό έργο στον κάμπο της Ξάνθης; Γιατί απλούστατα, εκτός από την ανάσα που θα δώσει στο περιβάλλον, θα στηρίξει την μείωση του κόστους παραγωγής σε πολύ μεγάλο βαθμό και εκεί είναι που αξίζει να σταθούμε , δηλαδή στην πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού να αρχίσει να το “ψάχνει” με συναντήσεις, επαφές και προτάσεις.

Ο ίδιος, γνώστης των αγροτικών προβλημάτων, έχοντας αποκτήσει εμπειρία χειρισμού ,σε σχέση πάντοτε με την διαχείριση των αγροτικών θεμάτων πανελλαδικά, όπως πληροφορούμεθα, δεν θα το αφήσει να πέσει κάτω και θα το στηρίξει και είναι διαθέσιμος, αν ερωτηθεί, να καταθέσει στα τοπικά όργανα διοίκησης τις προτάσεις του για το καλό του τόπου, όσο κοινότυπο και αν ακούγεται αυτό.

Άλλωστε ο Αλέξανδρος Κοντός, δεν έχει την ανάγκη προβολής.

Πονάει που βλέπει τον τόπο του να μαραζώνει.

Πονάει που λείπει η τοπική ηγεσία στην Περιφέρεια και στους δήμους που δεν κάνουν ένα βήμα παραπέρα, για να στηρίξουν την αγροτιά, ξεκινώντας από τα πιο απλά όπως τον καθαρισμό των καναλιών, την δημιουργία αγροτικών δρόμων, τον τελειωμό των αναδασμών και άλλων πολλών μικρών προβλημάτων που δεν χρειάζονται την έγκριση της Αθήνας, αλλά θέληση και αγάπη για τον τόπο.

Δεν γίνεται σήμερα στον 21ο αιώνα να πλημμυρίζουν τα χωράφια των αγροτών σε όλη την Περιφέρεια.

Δεν γίνεται ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, να μην μπορεί να πάει στο χωράφι του ή στην στάνη του. Τέλος, δεν γίνεται η τοπική οικονομία να μην είναι συνδεδεμένη με την Αγροτική Παραγωγή.

Ο κύκλος εργασιών γύρω από τη Γεωργία τεράστιος. Ας τον αναπτύξει η τοπική ηγεσία της Περιφέρειας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ