Αμοιρίδης Μιχάλης: Η Θράκη πρωταγωνιστής στους σχεδιασμούς της Αθήνας

ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ, ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Μ. Αμοιρίδης, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ΑΜΘ, ανέφερε ότι επιτέλους η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, μπαίνει στις προτεραιότητες της Αθήνας.

Ποιο συγκεκριμένα ο Μ. Αμοιρίδης αναφέρει: «Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή μας, σηματοδοτεί το ενδιαφέρων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη… Είναι δεδομένο ότι η Θράκη πέρασε δεκαετίες απομόνωσης, τώρα με το άνοιγμα προς την Βουλγαρία, την μετατροπή της σε ενεργειακό κέντρο, αυτά αλλάζουν και αυτό φαίνεται από τον ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται την τελευταία τριετία και που αγγίζει το 10% με δημόσιες δαπάνες από την Αθήνα και από την Περιφέρεια και  σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, είμαστε  κοντά στο 15%. Μειώνεται η ανεργία και με τα έργα τα οποία υλοποιούνται και έχουν εξαγγελθεί να ξεκινήσουν μέσα στο 2023 επιβεβαιώνονται οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρων από την κυβέρνηση για να αναπτυχθεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία».

Όσο για την ευθεία στήριξη του Κ. Μητσοτάκη στον Χ. Μέτιο, αυτό σταματά οποιαδήποτε φιλολογία σχετικά με το τι θα γίνει στις Περιφερειακές εκλογές. «Δείχνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και την θέληση για συνεργασία με την περιφέρεια, προκειμένου να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το αναπτυξιακό έργο».

 

Αναφορικά με την πρόταση του Ιερόπουλου για μία κοινή προσπάθεια όλων των φορέων στην Ξάνθη προκειμένου να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν του νομού, απάντησε λέγοντας ότι ο νομός Ξάνθης είναι μία ενιαία οντότητα και κάθε πρόταση για κοινή προσπάθεια είναι αποδεκτή.

Ποιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο ΑΜΘ και την πρωτοβουλία του Χ. Μέτιου, αναφορικά με την ίδρυση του φορέα τουρισμού, έχει ξεκινήσει να υλοποιείτε, όπου σαφώς και συμπεριλαμβάνετε και η ΠΕ της Ξάνθης. «Αυτός ο φορέας λοιπόν, θα συγκεντρώσει όλους τους φορείς και τις δυνάμεις του τόπου, κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και μαζί να σχεδιάσουμε, υλοποιήσουμε και να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων και στην Ξάνθη τα επόμενα χρόνια. Είναι μία απόφαση τομή που έλαβε ο Χ. Μέτιος, είμαστε στην περίοδο σχεδιασμού όπου και θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023 και έχουμε ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη διαβούλευση τόσο κατά μόνας αλλά και δημόσια σε κάθε Π.Ε. και στα δύο νησιά ξεχωριστά. Είμασταν το Δεκέμβριο του 22 στην Δράμα και την Καβάλα για αυτό τον σκοπό, τώρα την Άνοιξη του 2023 θα είμαστε σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο με ευρείες συγκεντρώσεις και στα δύο τα νησιά τον Απρίλιο,  ούτως ώστε, να ακούσουμε, να πάρουμε ιδέες και προτάσεις του ιδιωτικού τομέα και των φορέων για να τις ενσωματώσουμε στο δικό μας πρόγραμμα, ούτως ώστε το Φθινόπωρο του 2023, να λάβει σάρκα και οστά».

 

Όσο για το αρδευτικό της Ξάνθης, μέσα στους πρώτους μήνες του 2023, θα ξεκινήσουν οι πρώτες δημοπρατήσεις για το έργο της άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης. «Ξέρουμε ότι ό Χ. Μέτιος πίεσε την κυβέρνηση για το έργο με αποτέλεσμα να ακούσουμε τις εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό, και σήμερα είμαστε στην φάση δημοπράτησης».

Ακολούθως κάνοντας αναφορά στον  κάθετο άξονα ανέφερε ότι το ένα έργο από τα σύνορα μέχρι το Δημάριο είναι σε εξέλιξη και το άλλο το οποίο και δημοπρατήθηκε από το Δημάριο μέχρι τα Μελίβια». Τέλος έκανε αναφορά στο σημαντικό έργο Σμύνθη Εχίνος. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο θα αρχίσει να υλοποιείτε και  αφορά εκτός από την μετακίνηση των ντόπιων κατοίκων, αφορά και την ασφάλεια τους, καθώς επίσης ξεκινά η ανατολική παράκαμψη του κάθετου άξονα από το 8ο χιλιόμετρο στην Εγνατία και  η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη Καβάλα Τοξότες ενώ  παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν 160 εκατομμύρια ευρώ για την συντήρηση του  σιδηροδρομικού δικτύου  Ξάνθης Δράμας όπου  θα δοθεί σε κυκλοφορία το 2024».

.

Με αυτήν την σύντομη συζήτηση μας, καταγράψαμε την ικανοποίηση του αντιπεριφερειάρχη υποδομών Μ. Αμοιρίδη, ο οποίος και δεσμεύθηκε ότι  σε επόμενο άρθρο, μας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες και ακριβή χρονοδιαγράμματα της πορείας των έργων στην επικράτεια της ΑΜΘ και κυρίως όμως στην Π.Ε. Ξάνθης.

Α.Π.