Μεταφορά απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Πόσο θα κοστίσει στους Ξανθιώτες;

Γ. Τσιτιρίδης: Εκτιμώ ότι θα κοστίσει περισσότερο. Δεν ενημερώθηκα.

Μ. Τσέπελης: Δεν θα κοστίσει τίποτε περισσότερο. Φταίει ο δήμος Τοπείρου που άργησε να μας παραχωρήσει το εργοστάσιο προεπεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ.

Σάλος ξέσπασε με το ΦΕΚ των συναρμόδιων υπουργείων που ζητά σε σύντομο χρονικό διάστημα να αρχίσει η μεταφορά των απορριμμάτων της Ξάνθης στην Μονάδα επεξεργασίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Αβδήρων και μέλος του ΣΔΑΝΞ Γ. Τσιτιρίδη προκειμένου να σχηματίσουμε εικόνα όμως όπως ο ίδιος ενέφερε ότι μόλις προχθές ήρθε το σχετικό ΦΕΚ και οι δήμαρχοι δεν έλαβαν ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση.

Ο δήμαρχος Αβδήρων εκτιμά ότι θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος στον ΣΔΑΝΞ και κατά επέκταση μέσω των δήμων που είναι μέλη του και στους δημότες, όμως επιφυλάχθηκε να πει κάτι περισσότερο μέχρι να ενημερωθεί επίσημα το Δ.Σ. του ΣΔΑΝΞ.

Αισιόδοξος ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μ. Τσέπελης για τον σχεδιασμό μεταφοράς των απορριμμάτων από την Ξάνθη στην Μονάδα Επεξεργασίας Αλεξανδρούπολης

 

Στον αντίποδα ο  δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι πλέον τα απορρίμματα της Ξάνθης θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης όπου εκεί ο διαχειριστής θα κάνει την διαλογή και με βάση την σύμβαση που έχει υπογραφεί, θα έχει τα σχετικά οφέλη.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες με επιπλέον κόστος για την μεταφορά στην λογική ότι η χωματερή της Ξάνθης θα κλείσει και άρα σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ, οι δημότες των δήμων της Ξάνθης που μέχρι σήμερα μέσω των δήμων πλήρωναν στον ΣΔΑΝΞ τα μεταφορικά των απορριμμάτων, θα εξακολουθούν να πληρώνουν το ίδιο κόστος για την μεταφορά τους με κοντέινερ στην Αλεξανδρούπολη.

Άρα σύμφωνα με τον Μ. Τσέπελη δεν θα επιφορτισθούν με επιπλέον κόστος οι πολίτες της Ξάνθης πέραν από αυτού που πλήρωναν οι δήμοι στον ΣΔΑΝΞ.

Σύμφωνα πάντοτε με τον δήμαρχο Μ. Τσέπελη, η όλη διαδικασία προβλέπετε να ξεκινήσει σε ένα με ενάμιση μήνα. «Τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη και θα επεξεργάζονται εκεί. Στο εργοστάσιο θα πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα, θα επεξεργάζονται και μόνο τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν για ταφή. Θα είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που τα απορρίμματα (υπόλοιπα), θα πηγαίνουν όλα για ταφή».

Αναφορικά με την επεξεργασία των απορριμμάτων από την Μονάδα προ- επεξεργασίας της Ξάνθης, η οποία σήμερα δεν λειτουργεί και όταν αυτή λειτουργήσει μέσα στην χρονιά, τότε θα γίνεται η προεπεξαργασία στην Ξάνθη και ακολούθως θα μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ο λόγος που καθυστέρησε να λειτουργήσει η Μονάδα προεπεξεργασίας που ολοκληρώθηκε  επί δημαρχίας Μ. Στυλιανίδη, δεν λειτούργησε γιατί ο δήμος Τοπείρου, καθυστέρησε να την παραχωρήσει στην ΔΙΑΜΑΘ.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει. Μέχρι τότε τα απορρίμματα θα πηγαίνουν όλα στην Αλεξανδρούπολη.

 

Ακολούθως όπως σημείωσε, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της παραχώρησης του εργοστασίου προ επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ξάνθη, επόμενος στόχος είναι να βρεθούν χρήματα, ο δήμαρχος ακούστηκε σίγουρος ότι αυτά τα χρήματα για την τέταρτη λεκάνη απορροής θα βρεθούνε, θα ξεκινήσει η δημιουργία της 4ης λεκάνης απορροής στον ΧΥΤΑ, ενός έργου που απεντάχθηκε διευκρινίζοντας ότι η τέταρτη λεκάνη απορροής θα γίνει ΧΥΤΥ και σε συνδυασμό με το εργοστάσιο της Καβάλας που θα ξεκινήσει, η Περιφέρεια ΑΜΘ, θα είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που θα διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο τα απορρίμματα.