Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δεν ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για το κλείσιμο του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό και τη μεταφορά εκεί εννέα Υπουργείων 

Η Περιφέρεια Αττικής επεχείρησε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, να αποσπάσει, διά περιφοράς, την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, που αφορούν την υποτιθέμενη μεταφορά του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό στο Λαύριο και την εγκατάσταση εκεί εννέα Υπουργείων. 

Η πλειοψηφία του Συμβουλίου δεν ενέκρινε τη μελέτη, για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με τους περιβαλλοντικούς όρους. Στην πραγματικότητα, η υποτιθέμενη μεταφορά του εργοστασίου στο Λαύριο έμεινε στα λόγια και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένας σχεδιασμός και προγραμματισμός για τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό τους. 

Αυτό σημαίνει πρακτικά κλείσιμο του εργοστασίου, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις για τη μεταφορά του στο Λαύριο. Το θέμα άπτεται επομένως της αμυντικής βιομηχανίας και της εθνικής ασφάλειας. 

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ, είναι η μόνη ουσιαστικά εθνική βιομηχανία όπλων και πυρομαχικών. Αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για την αμυντική βιομηχανία, προκρίνει την απαξίωσή της, με το κλείσιμο του εργοστασίου του Υμηττού και τη μεταφορά εκεί Υπουργείων. 

Είναι θλιβερό και απαράδεκτο, όταν καλπάζει η Τουρκική αμυντική βιομηχανία και η Άγκυρα προκαλεί και απειλεί απροκάλυπτα την Ελλάδα, η Κυβέρνηση να ολιγωρεί και να μη επιδεικνύει τη δέουσα προσοχή και μέριμνα στην εθνική αμυντική βιομηχανία. 

Η Πατριωτική Ένωση καταγγέλλει το επιχειρούμενο εσπευσμένο κλείσιμο του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό, χωρίς να έχουν μεταφερθεί προηγουμένως στο Λαύριο οι γραμμές παραγωγής και να έχει γίνει ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους, για να ενισχυθεί η  βιωσιμότητα του εργοστασίου. 

Καλεί, με την ίδια ευκαιρία, την Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την αμυντική βιομηχανία της χώρας και να της δώσει την αρμόζουσα προτεραιότητα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δομική απειλή εκ μέρους της Άγκυρας, που απορρέει από τις φιλοδοξίες της να ηγεμονεύσει στην περιοχή και να επεκταθεί σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Η ανάπτυξη της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι όρος αποτροπής και εθνικής ασφάλειας. 

Υ.Γ.: Υπενθυμίζω και παλαιότερο άρθρο μου επί του θέματος στις 20/04/2021

 

-Ο- 

Πρόεδρος  

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου