Αγαπητέ συμπολίτη, φίλε επαγγελματία,

Οι φετινές γιορτές μας βρίσκουν όλους μαζί αντιμέτωπους με μια ακόμα κρίση, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις των προηγούμενων ετών.

Αισίως πορευόμαστε εδώ και 13 χρόνια σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ίσως, πλέον, να έχουμε αποδεχτεί αυτή την ανασφάλεια ως μια νέα κανονικότητα.

Σήμερα όμως μπορούμε και πρέπει να βασιστούμε λίγο περισσότερο στις δυνάμεις μας, στις αρετές και τις δεξιότητες μας.

Να αναζητήσουμε την αλλαγή, τη διαφοροποίηση και την καινοτομία για την επιχείρησή μας. Να αναζητήσουμε, ενδεχομένως, την κρατική στήριξη μέσα από προγράμματα επιδοτήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του καταστήματος, του γραφείου ή του εργαστηρίου μας.

Δυστυχώς, η πόλη μας και ο νομός Ξάνθης υστερούν εδώ και χρόνια σε οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η υστέρηση δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή. Πρέπει εδώ και τώρα να την αποκηρύξουμε.

Καταρχήν, αλλάζοντας τη δική μας συναλλακτική συμπεριφορά δείχνοντας προτίμηση σε τοπικές επιχειρήσεις, τοπικά προϊόντα και τοπικούς επαγγελματίες. Η αλληλεγγύη είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση.

Το δεύτερο βήμα είναι η ενότητα στη διεκδίκηση. Στη διεκδίκηση από την Πολιτεία εκείνων των πόρων, υλικών, ηθικών και θεσμικών, που θα αμβλύνουν την υστέρηση και θα αυξήσουν τις ευκαιρίες προόδου και ευημερίας για όλους μας.

Οι επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, οι εθνικές εκλογές των αρχών του νέου έτους ίσως είναι μια σημαντική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Για μια νέα περίοδο υψηλότερων απαιτήσεων και προσδοκιών.

Το νέο έτος εύχομαι να μας βρει όλους υγιείς και δημιουργικούς. Με ανανεωμένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στους εαυτούς μας.

Κυρίως όμως να μας βρει ΜΑΖΙ σε κάθε νέα μας προσπάθεια στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ξάνθης μας!

Καλή Χρονιά! Καλή Δύναμη!

 

Κώστας Τριανταφυλλίδης

Οικονομολόγος – Νομικός