Ποιοι είναι οι λόγοι για να αλλάξετε παροχή ρεύματος και τι πρέπει να προσέξετε

 

Παρά φουσκωμένοι λογαριασμοί, γκρίνια στο σπίτι, προϋπολογισμός που δεν φτάνει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, είναι οι βασικοί λόγοι για να οδηγηθεί κάποιος στην αλλαγή ρεύματος. Δεν θα είστε ούτε ο πρώτος αλλά ούτε και ο τελευταίος που θα πάρει αυτή την απόφαση. Tο τελευταίο διάστημα, το ποσοστό μεταβίβασης από την ΔΕΗ σε άλλο πάροχο, έχει απογειωθεί κατακόρυφα.

 

Όσες προσπάθειες και να γίνονται, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε κρατικό επίπεδο με τις επιδοτήσεις που ανακοινώνονται συνεχώς στο ρεύμα και στα καύσιμα,  τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το συμβόλαιο που θα έχεις σήμερα, θα είναι πιο οικονομικό από ένα συμβόλαιο που θα μπορείς να κλείσεις αύριο. Αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με τους παρόχους αποκλειστικά, αλλά και με τις χρεώσεις που συνέχεια αλλάζουν μήνα με το μήνα. Ας δούμε όμως κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι όταν πάρουμε την απόφαση να πούμε αντίο στο παλιό μας συμβόλαιο.

 

Είναι μία εύκολη διαδικασία όπως πολύ πιστεύουν;

 

Η διαδικασία μπορεί για πολλούς να είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, η οποία μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσα σε 2-3 μέρες. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε πριν ενθουσιαστούμε και να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι βρήκαμε τον καλύτερο πάροχο με το καλύτερο συμβόλαιο.

 

Καταρχήν πριν την αλλαγή ρεύματος σε άλλο πάροχο, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ετήσια κατανάλωση σε κιλοβατώρες που κάνουμε σπίτι μας είτε στην επιχείρησή μας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζητήσουμε μία καλή προσφορά σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις. Και βέβαια  θα προτιμήσουμε μία προσφορά που θα μπορεί να αντέξει και η τσέπη μας.

 

Μην κάνετε το λάθος, να εστιάσετε μόνο στη γνώμη κάποιων γνωστών και φίλων. Οι γνώμες των άλλων δεν αποτελούν απαραίτητα και τη λύση στο πρόβλημά σας.  θα πρέπει λοιπόν πολύ προσεκτικά να εξετάσετε και να μελετήσετε, όχι μόνο τις προσφορές που θα σας στείλουν οι εταιρείες, εφόσον κάνετε την αίτησή σας, αλλά  και τα πακέτα που προσφέρουν μέσα από την σελίδα τους στο διαδίκτυο, όπως και τα οικονομικά οφέλη από εκπτώσεις που θα έχετε, ειδικά όταν πληρώνεται στην ώρα σας.

 

Ας δούμε λίγο αναλυτικά τα οικονομικά οφέλη μπορεί να έχει κάποιος από ένα συμβόλαιο

 

  • Μία σημαντική οικονομική πρόταση στην κιλοβατώρα
  • Επιπλέον έκπτωση στην κιλοβατώρα μόνο σε αυτούς που πληρώνουν εμπρόθεσμα
  • Κάποια άλλα δώρα και εκπτωτικά κουπόνια που μπορεί να δίνουν οι εταιρείες
  • Το κοινωνικό τιμολόγιο  είναι επίσης μία ειδική περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί.
  • Σίγουρα η καλή εξυπηρέτηση  και η διαφάνεια, παίζει μεγάλο ρόλο για την επιλογή του πάροχο
  • Κοιτάμε αν υπάρχει η δυνατότητα για ενιαίο τιμολόγιο, για το σπίτι, για την επιχείρηση και αν μπορούμε να βάλουμε μέσα στην χρέωση και το φυσικό αέριο.

 

Στην τελευταία περίπτωση μπορούμε να κερδίσουμε κάποια σημαντική έκπτωση για όλο το πακέτο συνολικά εφόσον κάτι τέτοιο μας είναι αναγκαίο.

 

Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πέρα από τα οφέλη που μας παρέχουν

 

Η αλλαγή ρεύματος μπορεί να κρύβει πολλά σκοτεινά σημεία, που δεν φαίνονται εκ’ πρώτης όψεως και πρέπει να τα αναζητήσουμε μόνοι μας ή να ρωτήσουμε να μάθουμε. Όπως λέει και μία παροιμία “ρωτώντας πας στην πόλη”.  Έτσι και εμείς θα πρέπει να αναρωτηθούμε τάξης:

 

  • Υπάρχει κάποια ρήτρα από το παλιό συμβόλαιο στο καινούργιο πάροχο;
  • Την ώρα που θα αποφασίσουμε να φύγουμε, μήπως θα πρέπει να δούμε πότε λήγει το συμβόλαιο και αν υπάρχει κάποια ρήτρα;
  • Στον καινούργιο πάροχο. υπάρχει τόκος υπερημερίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές;
  • Μπορώ να ανεβάζω μόνος μου την ένδειξη του ρολογιού και να  εξοφλώ τον κάθε μήνα χωρίς να πληρώνω έναντι;
  • Υπάρχει κάποια αλλαγή στη χρέωση της κιλοβατώρας, μετά από κάποια χρονική περίοδο;
  • Υπάρχει κάποιο πάγιο που θα χρεώνομαι στο λογαριασμό μου;
  • Αν προχωρήσω σε κοινωνικό τιμολόγιο Θα έχω και τις εκπτώσεις που δίνει η εταιρεία σε όλους τους πελάτες;

 

Όλα τα παραπάνω και ότι άλλο αναρωτηθείτε, καλό θα είναι να τα ρωτήσετε ανενόχλητα, στο τηλέφωνο ή στην υπηρεσία επικοινωνίας που διαθέτει η κάθε εταιρεία, πριν ακόμα προχωρήσετε σε κάποια σύμβαση.

 

Καλό θα είναι τέλος να ενημερώνεστε τακτικά για τις αλλαγές στις χρεώσεις μέσα από την σελίδα  κάθε εταιρείας ή απο κάποιο κεντρικοί site που παρακολουθεί τις ενεργειακές εξελίξεις. Όλες οι τιμές για τον επόμενο μήνα ανακοινώνονται κάθε 20 του τρέχοντος.