ΠΡΟΣ:

Τσέπελη Εμμανουήλ – Δήμαρχο Ξάνθης [1]

Αμβροσιάδη Παναγιώτη – Αντιδήμαρχο Παιδείας

Αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές

ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

 

Από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και αναμένοντας τον Χειμώνα, αφού έχει ανακοινωθεί η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την οικονομική επάρκεια των σχολικών επιτροπών σ’ ότι αφορά την κάλυψη των απαιτήσεων θέρμανσης των σχολικών κτηρίων του Δήμου Ξάνθης.

Σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον της εκπαίδευσης όπου η Κυβέρνηση και Υπουργείο εργασίας δεν πήραν κανένα προληπτικό μέτρο για την προφύλαξη μαθητών κι εκπαιδευτικών για την μετάδοση του COVID-19, τα παιδιά συνωστίζονται σε σχολικές τάξεις, με μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών, σχολικών κτηρίων και αναλώσιμων, η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία. Αυτό αναδεικνύεται και από τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας για εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, ενώ δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση θερμομόνωσης και χρησιμοποιούν εκβιαστικά την εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά καλούν σ’ έναν διαρκή ανταγωνισμό των σχολείων, ώστε να «επιβραβευθεί» το σχολείο που θα παγώσουν τα παιδιά του περισσότερο.

Ερωτούμε τους αρμόδιους:

  • Τι μέτρα θα πάρει η Δημοτική Αρχή για την κάλυψη θέρμανσης των σχολικών κτηρίων του Δήμου Ξάνθης;
  • ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

     

    Στις 26 Σεπτεμβρίου μετά από παρέμβαση το Φοιτητικού Συλλόγου Ξάνθης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε από το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να μεριμνήσει για την έκτακτη χρηματοδότηση για:

    1. Την επινοικίαση δωματίων στην πόλη της Ξάνθης, για όσους φοιτητές δεν έχουν πάρει δωμάτιο εστιών.
    2. Την ανακαίνιση Δημοτικών και Δημοσίων κτηρίων ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν φοιτητές/τριες.

    Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο:

    • Ένα μήνα μετά σε τι ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών των φοιτητών;
    • ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

       

      O κλάδος των ΟΤΑ είναι από αυτούς με το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων, αλλά και στην σοβαρότητα τους. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες στην καθαριότητα των δήμων είναι τραγική.

      Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων, και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλειά μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων.

      Ερωτούμε τους αρμόδιους:

      • Επειδή, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τους αρμόδιους φορείς, έχουν συμβεί σειρά εργατικών ατυχημάτων στον Δήμο Ξάνθης, ζητούμε να μας ενημερώσετε για τον ακριβή αριθμό, για την σοβαρότητα και τις συνθήκες κάτω από τα οποία αυτά συνέβησαν.
      • Τί Μέτρα Προστασίας τηρεί η Δημοτική Αρχή στα τεχνικά συνεργεία, στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες, τι μέτρα θα πάρει από εδώ και στο εξής για την αποφυγή παρόμοιων ατυχημάτων;
      • Έχουν δοθεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όσους εργαζόμενους τα δικαιούνται στον Δήμο Ξάνθης για το έτος 2022;