Σκούρα τα πράγματα για τους καπνοκαλλιεργητές της Ξάνθης

 

Χρονιά με την χρονιά οι καλλιεργητές του καπνού και ειδικά στα ημιορεινά και ορεινά του νομού που  είναι μονοκαλλιέργεια, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και είναι έκδηλη η αγωνία τους.

Μετά την επιστολή της Ένωσης των καπνοκαλλιέργητών, ο βουλευτής της Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν με αναφορά του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, ζητά την αποκατάσταση και την οικονομική στήριξη των καπνοκαλλιεργητών.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του προέδρου της Ένωσης των καπνοκαλλιεργητών κ. Πασχαλίδη Μ. προς τον Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης όπου αποτυπώνεται η αγωνία και η ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει προς τον υπουργό ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν:  Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης η «Ένωση» προειδοποιεί για τα σημαντικά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές καπνού της Π.Ε. Ξάνθης.

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας υποβάλλω την επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης η «Ένωση» σύμφωνα με την οποία η νεκρωτική ίωση του καπνού (TSWV) απειλεί την απόδοση των καλλιεργειών καπνού αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των παραγωγών – μελών της Ο.Π.Α.Κ. – Α.Σ. Ξάνθης για τους οποίους, σχεδόν στο σύνολό τους, ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Οι καλλιεργητές ζητούν να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την προστασία του οικογενειακού τους εισοδήματος και κατ’ επέκταση μέτρα προστασίας της τοπικής κοινωνίας.

Παρακαλείσθε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το οικογενειακό εισόδημα των καλλιεργητών καπνού στην Π.Ε. Ξάνθης.

Επιστολή Αγροτικού Συναιτερισμού Ξάνθης – Η Ένωση 18-8-2022