ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ;

Γ. Ιερόπουλος: Ο τουρισμός στην Ξάνθη πεθαίνει και κανένας από τους τοπικούς πολιτικούς ταγούς δεν κάνει τίποτε. Βαρεθήκαμε να τους βλέπουμε να φωτογραφίζονται.

Ο Σύλλογος των ξενοδόχων της Ξάνθης, ελπίζει πλέον ότι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Κ. Κουρτίδης θα στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά μας, για την απαραίτητη τουριστική ανάσα που χρειάζεται ο Νομός μας.

ΛΑΥΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.

Με αφορμή το άνοιγμα της τουριστικής διόδου στον Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η ΗΧΩ, συνομίλησε με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Ξάνθης Γιάννη Ιερόπουλο όπου η συζήτηση κατέληξε στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου και το μηδενικό έργο των πολιτικών υπευθύνων σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Ξάνθης, τα σύνορα και η τουριστική δίοδος έκλεισε πριν από δύο χρόνια λόγω covid όπως σε όλες τις διόδους σε όλη την ΑΜΘ. Στην διάρκεια, όπως σημειώνει, έγιναν κάποιες προσπάθειες στους όμορους νομούς Δράμας και Κομοτηνής με τον κ. Τσώνη, τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, άνοιξαν τα σύνορα από Κομοτηνή όμως δεν άνοιξαν τα σύνορα από τον Άγιο Κωνσταντίνο της Ξάνθης. «Όταν ήταν αντιπεριφερειάρχη ο Νίκος Ευφραιμίδης, τον ενόχλησα πάρα πολλές φορές και μου είπε ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν πρόκειται να ανοίξει γιατί θα ανοίξει το Δημάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2021. Του είπα ότι το Δημάριο δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε το 2026 γιατί ως Ξάνθη δεν είμαστε έτοιμοι.
ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΥΣ
Από τότε δημοσιοποίησα το θέμα όπου μου δόθηκε βήμα. Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρτίδης του είπα ότι πρέπει να ανοίξει ο Άγιος Κωνσταντίνος και να επισπεύσουν ως Περιφέρεια το Δημάριο. Ο λόγος που έπρεπε να τελειώνει ο δρόμος του Δημαρίου και σύμφωνα με το όραμα του αείμνηστου Γ. Παυλίδη, ήταν να ενωθεί στην Εγνατία στα Βαφέικα κάτι που είναι μακροχρόνιο μεν, αλλά θα έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Διότι θα γινόταν ένας εμπορικός δρόμος που θα κατέληγε στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος και ίσως αυτό να γινόταν η αφορμή να ρίξει το Ελληνικό Κράτος λεφτά στο λιμάνι του Πόρτο Λάγους. Οι Βούλγαροι θέλουν να έχουν επαφές με το λιμάνι. Διότι θα κατεβαίνουν φορτηγά και λεωφορεία, είναι και ο εκκλησιαστικός τουρισμός με τον Άγιο Νικόλαο και την Παναγία την Παντάνασσα, αυτό κάποια στιγμή θα γίνει, όμως, πριν γίνει αυτό, πρέπει να ανοίξει ο Άγιος Κωνσταντίνος και δεσμεύτηκε ο κ. Κουρτίδης ότι θα το επιδιώξει και μάλιστα, μία ημέρα πριν τον επισκεφτούν οι Βούλγαροι επίσημοι, με πήρε στις 10.30 το βράδυ από το γραφείο του και είναι προς τιμήν του που επικοινώνησε μαζί μου, και με ρώτησε αν ήθελα να είμαι παρών στην συνάντηση ως πρόεδρος των ξενοδόχων, του είπα ότι του έχω εμπιστοσύνη στον χειρισμό αυτού του θέματος αφού φροντίσαμε πιο μπροστά να τον ενημερώσουμε. Επισήμανα το γεγονός ότι αν δεν μπει κοντέινερ που θα φιλοξενήσει τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ για τον ιατρικό έλεγχο και οι αστυνομικοί και δεν μπει ρεύμα και τηλέφωνο, δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό. Μάλιστα του πρότεινα να ζητήσει ρεύμα και τηλέφωνο από τους Βουλγάρους κάτι που εγώ το γνωρίζω, είναι πρόθυμοι να δώσουν και ρεύμα και τηλέφωνο. Αυτό βέβαια είναι μία λύση ανάγκης και το θέμα είναι ότι η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Αυτός ο δρόμος είναι τουριστικός. Είναι τόσο δύσκολο να ανεβάσουν επάνω ρεύμα; Είναι τόσο δύσκολο να ανεβάσουν ίντερνετ; Η τεχνολογία είναι μπροστά, μπορεί να γίνει, όπου σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, ο δήμαρχος του Ζλάτογκραντ είπε ότι είναι πρόθυμος να δώσει και κοντέινερ και ρεύμα, αρκεί να αποφασίσει το Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδος».
Ο Χ. ΜΕΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΘ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ξάνθης και στο σημείο της αναμονής αποφάσεων για την ΑΜΘ από τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρθηκε στον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο λέγοντας ότι ο Περιφερειάρχης της ΑΜΘ είναι ένας μικρός Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να περιμένει από τους Υπουργούς να λύσουν τα προβλήματα του τόπου. «Αν δεν μπορεί, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης η Περιφέρεια, διαφορετικά να περιμένουμε να διοικήσουν τον τόπο οι Υπουργοί με αποφάσεις τους από την Αθήνα».

ΣΤΕΡΕΙ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ακολούθως ο Γ. Ιερόπουλος ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος Άγιος Κωνσταντίνος Ξάνθη, στερεί πόρους από τον νομό και κάνοντας αναφορά για την ΣΕΚΑΠ, την ΣΕΚΕ και τις άλλες μονάδες παραγωγής ανέφερε ότι αυτός ο δρόμος, έφερνε χρήματα στην Ξάνθη. Από την στιγμή όμως που έκλεισε, θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να αντικατασταθούν αυτά τα εισοδήματα. «Έκλεισε ο Άγιος Κωνσταντίνος, όπου με το κλείσιμό του χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα από την Ξάνθη και κανένας δεν έκανε κάτι για να αναπληρωθεί αυτό το οικονομικό κενό. Το Πορτο Λάγος δεν υπάρχει ως λιμάνι, οι παραλίες δεν έχει πέσει μία πέτρα επάνω στην πέτρα. Μιλάνε όλοι για τουρισμό όλοι έχουν βάλλει αντιπεριφερειάρχες τουρισμού, πρόεδρους τουρισμού και δεν έχει γίνει τίποτε τα τελευταία 20 χρόνια που ασχολούμαι με τον τουρισμό.

ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Στην συνέχεια ο κ. Ιερόπουλος αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη των παραλιών της Ξάνθης: «Πες μου έναν δήμο που έχει κάνει κάτι στις παραλίες, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Με λίγα λόγια, ήρθαν οι Βούλγαροι, αγοράσαν κάποια σπίτια, πήραν κάποιοι συμπατριώτες μας οικονομική ανάσα, ήρθαν κάποιοι άλλοι κάναν κάποια λυόμενα, αν είναι νόμιμα ή παράνομα, αυτό είναι έργο της πολιτείας να το ελέγξει και έφεραν κάποιον κόσμο από μόνοι τους χωρίς καμία απολύτως στήριξη, να μιλήσουμε για τα Μπιτς μπαρ όπου δεν υπάρχουν σταθερές τουαλέτες; Είναι δυνατόν; Δεν υπάρχουν ντους σταθερά, μια ζωή κρέμεται η ντουζιέρα πάνω σε ένα κορδονάκι; Είμαστε αιώνες πίσω. Υπάρχει οργανωμένη παραλία κάτω; Πείτε μου μία οργανωμένη παραλία. Καμία. Που είναι οι τουαλέτες, που είναι οι καμπίνες οι καθαρές να αλλάζει ο κόσμος; Πλακόστρωτο, ντους, χώρους αποθήκευσης; Και να είναι μονίμως καθαρά. Εδώ τι γίνεται; Βάζει μία βάνα που λείπει το κόκκινο της βάνας, το στερεώνει σε έναν πάσσαλο και αυτό είναι τουρισμός; Τι προσφέρει;

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΑ …
Υπάρχει ένα αρχαιολογικό μουσείο, όπου κρατιέται χάρις στην προσπάθεια των αρχαιολόγων και κανένας που έχει και την οικονομική αλλά και την θεσμική δύναμη δεν το στηρίζει. Τι να το κάνω; Υπάρχουν αντιδήμαρχοι τουρισμού, πρόεδροι τουρισμού αλλά δεν έχουν κάνει τίποτε για να τα στηρίξουν και να τα προβάλλουν όπως το μουσείο των Αβδήρων, τον αρχαιολογικό χώρο.

ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΛΙΒΑΔΙΤΗ;
Ακολούθως ο πρόεδρος των ξενοδόχων που αποδεικνύεται ότι είναι γνώστης των τουριστικών θεμάτων του νομού, αναφέρθηκε στην ορεινή περιοχή όπου καταγράφεται στην ουσία, το παράπονο του για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ντόπιους πολιτικούς ταγούς: ‘Έχουν στηρίξει τον Λειβαδίτη; Από την εποχή του Σαλτούρου και αείμνηστου Παυλίδη Γιώργο, δεν πάτησε κανένας το πόδι του. Μίλησε κανένας από αυτούς για το τραίνο; Γνωρίζεται ότι εδώ και 2,5 είναι άδεια η γραμμή του τραίνου; Ακούσατε κάτι να γίνει; Ή εγώ θα φωνάζω, ή ο Σ. Μωραίτης ή κανένας επαγγελματίας από τους Τοξότες και την Σταυρούπολη, θα φωνάζει που ασχολείται με τον τουρισμό, έχουν καταστραφεί όλοι.

Κάποτε ερχόταν το τραίνο και είχαν δύο βαγόνια που στήριζαν τις επιχειρήσεις όπως τη Riverland στο Νέστο έβαζαν τις βάρκες επάνω, τις πήγαιναν στην Σταυρούπολη και πλήρωναν το σχετικό αντίτιμο στον Οργανισμό. Τώρα είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν φορτηγά ή να τα νοικιάζουν διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας το κόστος τους, ε πώς θα κρατηθούν; Δεν μπορείς έτσι να κάνεις τουρισμό. Κανένας δεν μιλάει κανένας. Υπάρχει κάποιος ντόπιος πολιτικός, κάποιος βουλευτής που να ρωτήσει αν θα δουλέψει το τραίνο; Για ποιο λόγο η Δράμα η Ξάνθη η Κομοτηνή, δεν έχουμε τραίνο; Γνωρίζεται ότι η άγονη γραμμή Δράμα – Αλεξανδρούπολη επιδοτείται, για ποιο λόγο; Για να βάζουν τους πελάτες στα λεωφορεία και να τους πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη; Έλεος».
Ακολούθως ο κ. Ιερόπουλςο ανέφερε ότι η γραμμή του τραίνου χρησιμοποιείται μόνο για Εθνικούς Λόγους, όμως αναρωτήθηκε ποιος συντηρεί την γραμμή αφού δεν υπάρχει συνεργείο συντήρησης;
Να περιμένουμε τραγωδία;
Τέλος ανέφερε ότι δυστυχώς για τον τόπο αυτοί που πρέπει να ασχοληθούν με αυτά τα προβλήματα απλά … φωτογραφίζονται και τίποτε άλλο , στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι πρέπει όλοι οι φορείς να αφυπνιστούν για να κερδηθεί το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης σε όλον τον Νομό

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ