Η κατανάλωση καφέ αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η αλυσίδα καφέ Coffee Island βρίσκουν ολοένα και πιο καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον μας και, επομένως, να συνεχίσουμε να πίνουμε καφέ περισσότερο από ποτέ.

Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία (ή διαφορετικά) από την κατανάλωση καφέ, οπότε σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και να δούμε αν υπάρχουν πραγματικά καλοί λόγοι για να πίνετε καφέ σε καθημερινή βάση.

Έχει αποδειχθεί ότι το 54% των Ελλήνων πίνουν καφέ κάθε μέρα, συνήθως ως τρόπος να ξεκινήσουν την ημέρα τους την ώρα του πρωινού, και ορισμένες χώρες (ιδιαίτερα στη Σκανδιναβία και τη Νότια Ευρώπη) έχουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό από αυτό.

Εδώ είναι λοιπόν οι 5 κορυφαίοι λόγοι για πίνετε τακτικά καφέ.

 

  1. Ο καφές μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ παρακολούθησε 112.897 άνδρες και γυναίκες σε μια περίοδο 20 ετών και τα ευρήματά τους φαίνεται να δείχνουν ότι οι γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου καφέ.

  1. Το άρωμα του καφέ μπορεί να μειώσει το στρες

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα εξέτασε τους εγκεφάλους εργαστηριακών αρουραίων που εμφάνιζαν σημάδια στρες που προκαλούνται από στέρηση και διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στο άρωμα του καφέ εμφάνιζαν αλλαγές στα επίπεδα των πρωτεϊνών του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες. Η μελέτη κάλυψε μόνο το στρες που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου και όχι το γενικότερο στρες, αν και άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια ευρήματα όταν εξέτασαν άλλες συγκεκριμένες αιτίες στρες στους ανθρώπους.

 

  1. Ο καφές θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Αναφέρθηκε στο ScienceDaily ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να ελέγξουν την κίνησή τους. Ο συγγραφέας της μελέτης, Ronald Postuma MD είπε ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ, φαίνεται να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, μια πρόσθετη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κινητικά συμπτώματα για άτομα που έχουν ήδη νόσο του Πάρκινσον.

 

 

  1. Ο καφές κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους

Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Αυτό έχει αποδοθεί στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στον καφέ και όχι στα υψηλά επίπεδα καφεΐνης.

  1. Ο καφές μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική σας δύναμη

Σκεφτείτε το, συνήθως πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ όταν δεν κοιμάστε ή πρέπει να παραμείνετε σε εγρήγορση. Αυτό σας βοηθά να μην αποκοιμηθείτε, ενώ ταυτόχρονα  οξύνει διανοητικά και βελτιώνει τις αντιδράσεις σας. Το CNN ανέφερε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιτρέψει στον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Έτσι, αν χρειάζεστε κάτι για να σας κρατήσει σε εγρήγορση σε ένα μακρύ ταξίδι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούν να νικήσουν ένα καλό φλιτζάνι καφέ.