Συμβουλές για ποιοτικό ύπνο.

Ο ύπνος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Η ένταση της ημέρας, το στρες και η έλλειψη κατάλληλου χώρου για ξεκούραση είναι ικανά να σας στερήσουν τον αναγκαίο και πολυπόθητο καλό ύπνο.
Ωστόσο υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο.

Καταναλώστε λιγότερη καφεΐνη.
Συχνά η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας καθώς μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και υπερένταση .Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν είναι επιθυμητό την στιγμή που χρειάζεται να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Προτιμήστε να  καταναλώνετε καφεΐνη τις πρωινές ώρες και σε μικρή ποσότητα, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον ύπνο σας. Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώσετε τις απογευματινές ώρες ροφήματα με καταπραϋντικά βότανα από χαμομήλι, βαλεριάνα και άλλα βότανα ή ένα ποτήρι χλιαρό γάλα που έχει ηρεμιστική δράση.

Επιλέξτε ελαφριά φαγητά για βράδυ.
Η δύσκολη πέψη παρεμποδίζει τον ύπνο, επομένως είναι σημαντικό να αποφύγετε ένα βαρύ δείπνο πριν τον ύπνο. Τροφές όπως κόκκινο κρέας, πικάντικα ή fast food πρέπει να αποφεύγονται τις βραδινές ώρες. Αντιθέτως αν καταναλώνετε τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, ωμά λαχανικά και ζυμαρικά θα σας βοηθήσουν στην ποιότητα του ύπνου σας.
Ένα καλό tip είναι πάντα να τα καταναλώνετε σχετικά νωρίς, πιο συγκεκριμένα τρεις με τέσσερις ώρες πριν την ώρα του ύπνου.

Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο.
Ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει πολύ να χαλαρώσετε και απολαύσετε ένα ποιοτικό ύπνο.

Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές.
Έχει γίνει πλέον συνήθεια στον περισσότερο κόσμο να χρησιμοποιεί το κινητό του ή να βλέπει τηλεόραση μέχρι να αποκοιμηθεί .Το αποτέλεσμα αυτού όμως είναι να παρατείνετε η ώρα που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποκοιμηθεί. Αποφύγετε την τηλεόραση, τα smartphones και τα βιντεοπαιχνίδια. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες καθιστούν αρκετά δύσκολο να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Είναι λοιπόν σημαντικό να αποφεύγετε την χρήση τους τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο.
Εναλλακτικά μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική. Θα βρείτε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας, κάνοντας έστω και μόνο αυτές τι μικρές αλλαγές.

Δώστε προσοχή στο μέρος που κοιμάστε.
Συχνά χαλαρώνοντας με την οικογένεια σας στις πολυθρόνες ή τον καναπέ του σαλονιού σας είναι πιθανό να αποκοιμηθείτε. Σιγουρά αυτά τα έπιπλα δεν είναι τα καταλληλά για τον ύπνο σας. Επίσης η διακοπή του ύπνου για να μεταφερθείτε στα κρεβάτια σας διαταράσσει την ποιότητα του, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να μην νιώθετε ξεκούραστοι και χορτάτοι από τον ύπνο σας.
Για κρεβάτια δείτε εδώ: https://www.welhome.gr/38-krevatia

Για πολυθρόνες δείτε εδώ: https://www.welhome.gr/31-poluthrones