Μιλάει στο Αγορά … ζω Θράκη ο Διευθυντής της ISOLINE ΞΑΝΘΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ κ. Παμπορίδης Βλάσσης

Τι προτείνει η ISOLINE ΞΑΝΘΗΣ για δροσιά το καλοκαίρι, ζέστη και οικονομία το χειμώνα

Συνομιλία με τον διευθυντή της isoline Ξάνθης Βλάση Παμπορίδη

Τώρα που οδεύουμε προς το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες σταδιακά θα αυξάνονται, ένα δροσερό σπίτι θα μας φαινόταν όαση. Η χρήση του κλιματιστικού όμως, είναι πλέον ασύμφορη για τα οικονομικά και σχεδόν απαγορευμένη, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος βάζει μερικά επιπλέον εμπόδια για τη συνεχή λειτουργία του. Άλλωστε, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τον κλιματισμό των σπιτιών μας, παράγει μερικά εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Επομένως οι λύσεις για να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία εντός του προσωπικού μας χώρου και να κινούμαστε εντός αυτού ελεύθερα, πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

 

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου, προσφέρει ένα «δίχτυ προστασίας» ώστε το χειμώνα να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο η θερμότητα διαφεύγει από το κτίριο και το καλοκαίρι να μειώνεται ο ρυθμός με το οποίο η θερμότητα εισάγεται σε αυτό. Με τη σωστή θερμομόνωση επιτυγχάνεται η θερμική άνεση που επιθυμεί κάθε ιδιοκτήτης στο σπίτι του κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Παράλληλα προστατεύεται από όλες τις καιρικές συνθήκες και κλιματολογικές αλλαγές – όσο ακραίες και να είναι – ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες από την υγρασία και τη συμπύκνωση υδρατμών (μούχλα, μύκητες, μαυρίλες).

 

Απευθυνθήκαμε στην ISOLINE Ξάνθης και στον διευθυντή της Βλάση Παμπορίδη  και ρωτήσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την επιλογή της θερμομόνωσης:

Σε ποια σημεία του σπιτιού γίνεται η θερμομόνωση;

 

Η θερμομόνωση πρέπει να αγκαλιάσει όλο το κέλυφος του κτιρίου όταν πρόκειται για μονοκατοικία, για να έχουμε τα μέγιστα θερμομονωτικά αποτελέσματα. Όταν πρόκειται για μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα, λόγω των μεσοτοιχιών, ωστόσο όποια επιφάνεια και αν μπορέσουμε να μονώσουμε θα μειωθούν κατά πολύ οι απώλειες θερμότητας και ψύξης.

 

Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γίνεται θερμομόνωση είναι:

 

 • Η ταράτσα ή το δώμα

 

 • Οι κατακόρυφες όψεις του κτιρίου, δηλαδή οι τοίχοι (εξωτερική θερμομόνωση ή εσωτερική θερμομόνωση)

 

 • Η οροφή της πυλωτής

 

Ποια είναι τα οφέλη της;

 

 • Μειώνεται η κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων έως και 65%.

 

 • Η ποιότητα διαβίωσης αυξάνεται κατακόρυφα σε μια σωστά μονωμένη κατοικία.

 

 • Εξαλείφονται προβλήματα που δημιουργούνται από την υγρασία, έτσι προστατεύεται και η περιουσία σας και η υγεία σας.

 

 • Η κατοικία σας θα αναβαθμιστεί αισθητικά και θα διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό υψηλού βαθμού, έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία πώλησης ή και ενοικίασης.

 

 • Η απόσβεση της μόνωσης θα πραγματοποιηθεί μέσα σε μία πενταετία.

 

Ποια εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα σπίτι;

 

Οι μονώσεις εκτελούνται όλο τον χρόνο, αρκεί κατά την κατασκευή τους, να έχουμε ημέρες ανομβρίας και ήπιες θερμοκρασίες (5 οC έως 35 οC).

 

Καλό θα ήταν να αποφύγετε μήνες έντονης αιχμής, όπως είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, για να έχετε άμεση εξυπηρέτηση από τα συνεργεία και να είστε σίγουροι ότι θα σας προσφέρουν τις καλύτερες εργασίες.

 

Τι πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης που θα επιλέξει να μονώσει το σπίτι του;

 

 • Να συνεργαστεί με εξειδικευμένο και έμπειρο συνεργείο μονώσεων.

 

 • Να μην αποφασίσει με βάση την φθηνότερη τιμή, γιατί συνήθως εκεί κρύβονται παγίδες.

 

 • Το πάχος του θερμομονωτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί να είναι σύμφωνο με τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων), δηλαδή 6 με 7 εκατοστά ή και μεγαλύτερο.

 

 • Στις μονώσεις ταρατσών τα στεγανωτικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ανώτερης ποιότητας.

 

Εάν πρόκειται να τοποθετηθούν ασφαλτόπανα, να έχουν βάρος 6 Kg/m2, να έχουν ελαστικότητα στους -20οC και οπλισμό 180 gr spunbond πολυεστέρα.

 

Εάν πρόκειται να τοποθετηθεί επαλειφόμενο στεγανωτικό, να είναι πολυουρεθανικής βάσης π.χ. Hyperdesmo και η συνολική του κατανάλωση να μην είναι μικρότερη από 1,5 Kg/m2.

 

 • Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψη) που θα επιλεχθεί, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο κατά ETAG 004, δηλαδή να έχει ελεγχθεί ότι όλα τα υλικά μαζί που θα χρησιμοποιηθούν, καλύπτουν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 • Παράλληλα ο τρόπος εφαρμογής και τα υλικά που θα τοποθετηθούν στις μονώσεις, θα πρέπει να μην εμποδίζουν διαπνοή του κτιρίου, ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους της οικίας σας.

 

 • Να μην παραβιαστούν οι χρόνοι εργασίας και αναμονής, ώστε τα υλικά που χρησιμοποιούνται να ωριμάσουν και να στεγνώσουν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής τους.