ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ένας χρόνος με δήμαρχο τον Μ. Τσέπελη

Εγκλωβίστηκε μέσα στις επιλογές του;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Ο Μανώλης Τσέπελης κλείνει σχεδόν ένα χρόνο στην διοίκηση του δήμου Ξάνθης και ενώ όλοι περίμεναν να τα πάει καλά, κάτι στην πορεία «στράβωσε».

Οι Ξανθιώτες αναρωτιούνται τι έγινε και ο Μ. Τσέπελεης, ανεξάρτητα με τον τρόπο και τις στηρίξεις που αναδείχθηκε δήμαρχος, φαίνεται, να λειτουργεί εγκλωβισμένος;

Όλοι αναρωτιούνται γιατί κάτι δεν πάει καλά στην διοίκηση και στην διαχείριση των προβλημάτων της Ξάνθης, από έναν άνθρωπο ο οποίος επί τόσες δεκαετίες που είναι στο πολιτικό προσκήνιο, ήταν «καταφερτζής» και δουλευτής;

Κακά τα ψέματα, οι Ξανθιώτες, ανεξάρτητα αν τον ψήφισαν ή όχι, περίμεναν περισσότερα πράγματα από αυτόν.

Περίμεναν ποιο άμεσες παρεμβάσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Περίμεναν δουλειά και αποτέλεσμα από έναν αεικίνητο άνθρωπο.

Τι έγινε λοιπόν και «κόλλησε» το πράγμα;

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τι έγινε και «κόλλησε» το πράγμα.

Για πολλούς, ο Μ. Τσέπελης, έφταιξε που δεν ανοίχτηκε στις παρατάξεις και δεν έδωσε ευθύνες σε συμβούλους της αντιπολίτευσης. Κοινώς δεν «άνοιξε» το παιγνίδι. Άλλωστε ο εκλογικός νόμος του έδινε αυτήν την δυνατότητα. Έδωσε πόστα σε ανθρώπους που τον στήριξαν προεκλογικά και αναδείχθηκαν μαζί του στο ψηφοδέλτιο. Κινήθηκε στην παλαιοκομματική λογική και στην προφανή δέσμευση του απέναντι στους συνυποψηφίους εκλεγμένους και μη προκειμένου να τους ικανοποιήσει όλους

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «αυτοεγκλωβιστεί» στις επιλογές του και να έχει μία αντιπολίτευση αρνητική απέναντι του.

Οι στενοί του συνεργάτες, σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του κόσμου που γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τον Μ. Τσέπελη, εντοπίζουν πρόβλημα στην συνεργασία μαζί τους.

Οι μειονοτικοί Αντιδήμαρχοι έχουν εφησυχαστή στο «μηνιάτικο» και ασχολούνται αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας που προέρχονται από την μειονότητα, λησμονώντας ότι είναι αντιδήμαρχοι όλων των Ξανθιωτών. Ξεκίνησαν ήδη τον προεκλογικό τους αγώνα για τις επόμενες εκλογές ή για την δημιουργία ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού.

Οι μειονοτικοί σύμβουλοι δεν ξεδιπλώνουν πολιτικές για το κοινό καλό και περιορίζονται μόνο στα τυπικά καθήκοντα και την αντιμισθία.

Στενοί του συνεργάτες όπως ο Ιπποκράτης Καμαρίδης και ο Μ. Φανουράκης έτσι τουλάχιστον όπως καταγράφεται στην κοινωνία της Ξάνθης λειτουργούν με δικές τους πολιτικές προτεραιότητες.

Και αυτό είναι μέχρις ενός σημείου θεμιτό  γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πώς ο Ιπποκράτης Καμαρίδης ήταν επικεφαλής μιας παράταξης και είναι λογικό μέχρις ενός σημείου να ξεδιπλώσει την δική του πολιτική στο κομμάτι της ΔΕΥΑΞ. Όμως οι τελευταίοι φουσκωμένοι  λογαριασμοί του νερού στους Ξανθιώτες δίνουν λαβές σχολιασμού και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη.

Όσο για τον Μ. Φανουράκη ο οποίος και αυτός άφησε μία άλλη παράταξη για να προσδεθεί στο άρμα του Μ. Τσέπελη, μοιραία λειτουργεί ως ημιαυτόνομη, αν όχι αυτόνομη πολιτική μονάδα.

Το ίδιο και με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΞ Χ. Μούρκα ο οποίος έχει αναλάβει όλο το τεχνικό κομμάτι της ΔΕΥΑΞ. Και αυτός έρχεται από μία άλλη παράταξη και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Μ. Τσέπελη.

Να υποθέσει κανείς ότι προεκλογικά δεν μπήκαν κόκκινες γραμμές προκειμένου αυτές οι πολιτικές δυνάμεις με διαφορετική πολιτική κουλτούρα και παραταξιακή πορεία, δεν ήρθαν σε συνεννόηση με τον Μ. Τσέπελη για να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του;

Να υποθέσει κανείς ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές που τέθηκαν προεκλογικά έσπασαν και ο καθένας μπορεί να κάνει ανεξέλεγκτα όπως αντιλαμβάνεται τα πράγματα;

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που δεν «χτύπησε» καλά στα μάτια των ψηφοφόρων είναι η πρόσληψη συμβούλων ξεκάθαρα για να ικανοποιηθούν οι παραταξιακές δεσμεύσεις και τίποτε άλλο.

Κανένα έργο, καμία πρόταση από τους συμβούλους. Γράμμα κενού περιεχομένου για τους Ξανθιώτες.

Μοναδική ίσως εξαίρεση στον κανόνα είναι ο Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά έχει μπροστά του ένα βουνό από εμπόδια με πρώτο την τρομερή γραφειοκρατία και φυσικά έχει για συνεργάτες δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι μόνος και παλεύει με θεριά. Πόσα μπορεί να κάνει αν τριγύρω επικρατεί μία βαλτώδη κατάσταση;

Τελικά ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης είναι μόνος;

Για πόσο καιρό θα κουμαντάρει άραγε το καράβι που λέγεται δήμος Ξάνθης, αν δεν πάρει ριζικές αποφάσεις σχετικά με τις συνεργασίες και τους στενούς του συνεργάτες;