Θα αργήσουν οι μάσκες και τα αντισηπτικά λένε οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης, οι αναμενόμενες ποσότητες αρκούν για το 5% του πληθυσμού

 

Οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης στα επίμονα ερωτήματα των Ξανθιωτών σχετικά με την προμήθεια μασκών και αντισηπτικών αναφέρουν ότι δεν πιστεύουν κανέναν υπουργό – Άδωνης, ο οποίος δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν στα φαρμακεία οι μάσκες και τα αντισηπτικά – και είναι αβέβαιο αν πραγματοποιηθεί αυτό που ακούγεται ότι αυτά τα υγειονομικά υλικά θα βρίσκονται στα φαρμακεία την Παρασκευή.

Όπως μας εξηγεί φαρμακοποιός της Ξάνθης παρόλο που έχουν προκαταβάλει το κόστος των υγειονομικών υλικών αναφοράς εξ αιτίας του κορονοιού και την Παρασκευή θα έρθουν, πληροφορίες εκ των «έσω» αναφέρουν ότι θα αργήσουν οι αναμενόμενες ποσότητες.

Οι ίδιοι φαρμακοποιοί,  δεν πιστεύουν ότι θα έρθουν, αυτό τουλάχιστον επικαλούνται με πληροφόρηση από τις εταιρείες προμήθειας, και αν έρθουν συμπληρώνουν, δεν προλαβαίνουν να τιμολογηθούν και άρα θα βγούνε από εβδομάδα στην αγορά.

Πιθανών τα souper market λόγου του όγκου της αγοράς να προμηθευτούν πιο γρήγορα μάσκες και αντισηπτικά όμως και εκεί λόγω τιμολόγησης θα βγουν από εβδομάδα.

Όσο για τα φαρμακεία που έχουν προπληρώσει για τις μάσκες και τα αντισηπτικά περιμένουν από τις ποσότητες που έχουν παραγγείλει το 30%.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι αναμενόμενες ποσότητες καλύπτουν το 5% του πληθυσμού και ποιο συγκεκριμένα αναφέρει φαρμακοποιός της Ξάνθης. «Εδώ και 20 μέρες μας λένε ότι θα έρθουν οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Βαρεθήκαμε να το ακούμε».

Άλλωστε, σύμφωνα με του ίδιους, οι ποσότητες από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής έχουν δεσμευθεί για τις ανάγκες των ίδιων των χωρών παραγωγής και άρα η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ολοκλήρου του πληθυσμού πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγόμενες ποσότητες αντισηπτικών που θα μπουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της θα είναι μειωμένες και μάλιστα υπολογίζουν σε ποσοστό 30% των αναγκών της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι τα αντισηπτικά των φαρμακείων δεν έχουν καμία σχέση με τα αντισηπτικά ευρείας κατανάλωσης.

Όσο για τις μάσκες οι οποίες κατασκευάζονται στην Κίνα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα εκεί είναι κάπως περίεργα με δεδομένο ότι και να έρθουν οι μάσκες στην Ελλάδα, υπάρχει μια διαδικασία απολύμανσης, τιμολόγησης που απαιτείται χρόνος.

Υπομονή λοιπόν.