Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Είναι αλήθεια ότι οι επαγγελματίες της Ξάνθης όπως και ολόκληρης της Ελλάδος, έκαναν έναν τεράστιο αγώνα να κρατηθούν όλη την περίοδο των μνημονίων και τα κατάφεραν.

Η αλλαγή της κυβέρνησης έδωσε μικρά δείγματα προς το παρών και οι επαγγελματίες άρχισαν δειλά και πάλι να σχεδιάζουν το μέλλων τους και τις κινήσεις εκείνες που θα βοηθούσαν να χαθεί η «χασούρα» των τελευταίων χρόνων.

Εκτιμούμαι ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα έδειχναν τα πρώτα θετικά δείγματα κάπου προς το Ιούνιο.

Θα φαινόταν κάποιο μικρό φώς στις τσέπες των καταναλωτών και κατ επέκταση και των επαγγελματιών.

Αυτά τα μέτρα ήταν βήματα μικρά αλλά σταθεροποιούσαν κάπως την ψυχολογία της αγοράς και έδιναν μία βάσει σχεδιασμού. Αυτή η εικόνα πάγωσε για λίγο, πιστεύουμε ότι λόγω του απρόσκλητου επισκέπτη που ακούει στο όνομα covet – 19 o γνωστός σε όλους μας κορονοιός, όπου σε συνδυασμό με την προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει πρόβλημα στα σύνορα του Έβρου, γνωστή εκβιαστική τακτική για να πάρει όσα μπορεί περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τους μετανάστες σαν ασπίδα, μία πράξη απάνθρωπη, ήρθαν και έκαναν το κλίμα βαρύ για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές της Ξάνθης.

Σίγουρα η μη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού πάγωσε λίγο περισσότερο την αγορά όμως αυτή με την θέληση των Ξανθιωτών και των επιχειρηματιών συγκεκριμένων κλάδων λόγω της έλευσης του καλοκαιριού, θα αποσοβηθεί.

Άλλωστε όλα είναι ψυχολογία.

Αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να καθυστερήσει λίγο τον σχεδιασμό των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αλλά δεν θα τον ανακόψει.

Βλέπουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση και τα στελέχη της στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αν μη τι άλλο, οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες-επιχειρηματίες, μπορεί να έχουν το αυτί τους και την προσοχή τους στα δύο σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα τους, όμως δεν εγκαταλείπουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και συνεχίζουν με προσοχή και σύνεση να συμμετέχουν στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή του τόπου.

Η κεντρική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση, προσπαθούν να ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας και τους επιχειρηματίες που έπαθαν ζημιά από αυτήν την υπόθεση.

Αυτό είναι ένα δείγμα ότι κάποιοι αρμόδιοι που αποφασίζουν για την λειτουργία της αγοράς, βγήκαν από τους «γυάλινους» πύργους τους και προσπαθούν να ξαναβάλουν στο «παιγνίδι» τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους της δουλειάς και της αγωνίας για το αύριο της επιχείρησης τους, της οικογένειας τους και της κοινωνίας.

Σαφώς και υπάρχουν κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους, όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα εγκαταλείψουν. Άλλωστε πεποίθηση της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο, πιστεύει ότι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος θα ανεβεί η όλη εικόνα θα καλυτερέψει.

Αυτό που έχουν να κάνουν οι επαγγελματίες των κλάδων που υπέστησαν ζημιές λόγω του κοροναιού είναι να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιότητα και λογικές τιμές, εξυπηρέτηση και ενδιαφέρων για την υγεία του καταναλωτή.

Ο Ξανθιώτης καταναλωτής από την πλευρά του, σέβεται τον σοβαρό επιχειρηματία που τον σέβεται, είναι βέβαιο  ότι θα τιμήσει τις προσπάθειες του επαγγελματία και επιχειρηματία και θα τον στηρίξει.

Ίσως ήρθε ο  καιρός να ξεκαθαρίσει το «παιγνίδι» της αγοράς στην Ξάνθη.