Εορτασμός Μάχης των Οχυρών 7 Απρ.2018  και Εκκλησιασμός στον Εχίνο

 

Εορτάσαμε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, την 78η επέτειο της έναρξης της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941). Απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο Πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι (8 απ’ αυτούς κάηκαν ζωντανοί) 34 ήρωες (30 χριστιανοί και 4 μουσουλμάνοι). Τιμή που μας υποχρεώνει σαν απογόνους αυτών των ηρώων, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.

Κυριακή Δ’ Νηστειών, 7/4/2019. Ο Άγιος Γεώργιος φόρεσε τα καλά του. Η εκκλησία στολισμένη και με νωπές ακόμα τις μνήμες από την Ιερά Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών που ψάλαμε πριν 2 ημέρες, της καμπάνας της όσους ήρθαν να εκκλησιαστούν και στη συνέχεια να εορτάσουν την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Ήρωες πρόγονοι μας απέναντι στον κατακτητή, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας.

Στην θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από το διάκονο του, Νεκτάριο, τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο και τον Στρατιωτικό ιερέα πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Κατσαρέλη. Ο Χορός των ιεροψαλτών ήταν από το Δ’ Σ. Στρατού.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο νέο υπερυψωμένο Μνημείο Πεσόντων υπέρ Πατρίδος, που σχεδόν ολοκληρώθηκε, έργο που εκτελείται από την ΠΕ Ξάνθης.

Στην τελετή συμμετείχαν, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής Υποδιοικητή του Σώματος, Υποστράτηγο Τσιρίδη Αλέξανδρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στογιαννίδης Γρηγόριος, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης εκπρόσωπος του Δημάρχου Μύκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους, το σύνολο των προέδρων από τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους Ξάνθης με μέλη τους και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με λεωφορείο που εξασφάλισε το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης, για τη μεταφορά των μελών του

Τμήμα πολιτών Εθνοφυλάκων, ντυμένοι κανονικά με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη, θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων της περιοχής, μερικοί απ’ αυτούς ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ευχάριστη διαπίστωση ήταν η παγιοποίηση της παρουσίας αντιπροσωπείας μαθητών του Γυμνασίου Εχίνου με επικεφαλής την Διευθύντρια τους κα. Βορίδου Αναστασία και του Δημοτικού σχολείου Εχίνου με επικεφαλής τον Διευθυντή τους κ. Καραχούς Αχμέτ. Και στις δύο αντιπροσωπείες επικεφαλής είχαν την Ελληνική Σημαία. Παρούσα και η Διευθύντρια της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης κα. Ντομπρίκη Δήμητρα.

Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία, για μια ακόμη χρονιά του βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και ιδιαίτερα του Δημάρχου Μύκης στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Εχίνος, (από όπου και κατάγεται), που για ανεξήγητους λόγους ο ίδιος δεν έχει παραστεί ποτέ από αναλήψεως των καθηκόντων του, σε μια προγραμματισμένη ετήσια εκδήλωση προκαλώντας ευλόγως τα δυσμενή σχόλια και εικασίες. .

Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Μπιλάλ  Καραχαλήλ και του Ιμάμη κ. Ζατζηκαρά Χασάν Αχμέτ, για τους ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Υποδιοικητή της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ Συνταγματάρχη κ. Παπαστάμο Κωνσταντίνο, ο οποίος με εξιστόρησε με πάθος στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές της άνισης μάχης των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.

 

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου και φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πομάκων καθώς και από τους μαθητές του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.

 

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.

Δυστυχώς, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στο χωματόδρομο που οδηγεί στα Οχυρά καθιστώντας τον αδιάβατο, ακόμα και για οχήματα 4Χ4 που παγίως προβλέπει το Δ΄Σ. Στρατού και έτσι η μετάβαση επισκεπτών στο Οχυρό φέτος ήταν αδύνατη, δεδομένο που δημιούργησε την αυτονόητη απογοήτευση σε όσους προσήλθαν για το σκοπό αυτό, καθότι το Οχυρό ΕΧΙΝΟΣ είναι επισκέψιμο μόνο 1 ημέρα το χρόνο.

 

Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.

 

Στο περιθώριο της δεξίωσης και παρουσία όλων των αρχών  ενημερώθηκαν, από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Υπτγο ε.α Γεώργιο Γεωργιάδης, ο βουλευτής και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, για τις προτάσεις που έχουν γίνει προ 2-ετίας από το Δ΄’Σ. Στρατού προς την ΠΕ Ξάνθης ΔΤΥ, που τις υπέβαλε στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ με πρόταση για να εντάξει στον Προγραμματισμό την κατασκευή ασφαλτόστρωτου δρόμου προς τα Οχυρά ώστε αυτά να είναι βατά σε τροχοφόρα και συνεχώς επισκέψιμα όλο το χρόνο ,όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν και από τη δική τους θέση την προώθηση της επίλυσης του θέματος και τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.

 

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους βοήθησαν και επιμελήθηκαν τον καλλωπισμό των χώρων και την φροντίδα του Ιερού Ναού, όπως και το Τουριστικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, που μας διέθεσε δωρεάν το λεωφορείο για τη μεταφορά μας.

 

Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος». Τέλος ευχαριστούμε την ΕΑΑΣ, για την εκ μέρους της υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν, ειδικά όταν ο ομιλητής περιέγραφε τις τελευταίες ώρες των Ηρώων μας στο Οχυρό. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Το βροντοφωνάζω σε κάθε επέτειο. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες εορτασμού του ηρωισμού τους.

 

Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!

Και του χρόνου.

 

Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης

Ταξίαρχος ε.α Αργύριος Ανδριώτης

Μέλος του ΤΣ