Σε επικίνδυνη κλιμάκωση προχωρούν οι Τούρκοι στην Κύπρο με το ρεσάλτο σε Κυπριακό ψαροκάικο και τη σύλληψη του πενταμελούς πληρώματός του από το κατοχικό καθεστώς.

Το ψευδοκράτος, με αφορμή ισχυρισμούς περί ”παραβίασης χωρικών υδάτων” προκαλεί νέα αποσταθεροποίηση στην περιοχή ενώ η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προβεί σε σχετική αναφορά στον ΟΗΕ για επίλυση του ζητήματος.

Στην σύλληψη πέντε ψαράδων προχώρησαν οι κατοχικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ψαράδες επέβαιναν σε ψαροκάϊκο με κυπριακή σημαία, σε διεθνή χωρικά ύδατα σε σημείο μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε τουρκικό σκάφος και ζήτησαν να προχωρήσουν σε έρευνα.

Οι ψαράδες μη μπορώντας να αντιδράσουν, δέχτηκαν να ανέβουν οι Τούρκοι στο σκάφος και σύμφωνα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση τους συνέλαβαν και μετέφεραν το σκάφος στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.

Ο καπετάνιος του σκάφους πρόλαβε να ενημερώσει μέσω του pafos radio.

Σε συναγερμό τέθηκαν το τμήμα Αλιείας, λιμενική αστυνομία και Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πλήρωμα είναι Αιγυπτιακής καταγωγής.

Οι κυπριακές αρχές καταβάλουν προσπάθειες μέσω του ΟΗΕ και την ειρηνευτικής δύναμης για επιστροφή στις ελεύθερες περιοχές του πενταμελούς πληρώματος ψαροκάϊκου τους οποίους συνέλαβαν οι τουρκικές κατοχικές αρχές ενώ ψάρευαν μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη στα βορειοδυτικά του νησιού.

Οι Τούρκοι κατάσχεσαν το πλοίο και το ρυμούλκησαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, ισχυριζόμενοι ότι παραβίασε τα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους. Το ψαροκαίκο προσεγγίστηκε από τουρκικό περιπολικό πλοίο και οι Τούρκοι έλεγξαν τα έγγραφα του πληρώματος. Στη συνέχεια συνέλαβαν το πλήρωμα και κατέλαβαν το καΐκι.