Μαυροειδής Θάνος. Ένας ευπατρίδης της τέχνης

 

Βρήκαμε τον Θάνο Μαυροειδή, έναν ευπατρίδη της τέχνης, στον αύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης με έργα από «σκουπίδια».

Λάτρης της καλλιτεχνικής ανακύκλωσης, γεμάτος από απέραντη αγάπη για το περιβάλλον. Ένας άνθρωπος που δημιουργεί από τα σκουπίδια. Ο ίδιος μας λέει

Είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Εγώ είμαι εικαστικός της TRASH  και SCRAP ART, τα σκουπίδια τέχνης.

edf

Στην έκθεση παρουσιάζει τον Ορφέα τον αρχάγγελο Μιχαήλ και την Αθηνά την Παλλάδα  και μία μικρή σύνθεση που έχει σχέση με το ποδήλατο, τονίζοντας ότι  η τοποθέτηση δεν είναι τυχαία. «Είναι γιατί πρέπει να διεγείρουμε τα παιδάκια μας να αγαπάνε το ποδήλατο και να επιδιώκουμε να κάνουμε εργάκια από τα σκουπίδια. Η επόμενη σύνθεση είναι έργα από πλαστικά σκουπίδια τα οποία πετούν και ρυπαίνουν το περιβάλλον. «Μιλάμε για σκουπίδια που τα αξιοποιεί ένας καλλιτέχνης»

Τον ρωτάμε τι θα λέγαμε στους νέους ανθρώπους σε σχέση πάντοτε με τα σκουπίδια;

Το μήνυμα από τους καλλιτέχνες της TRASH ΑΡΤ είναι ότι δεν πετιέται τίποτε και ότι όλα έχουν την αξία τους κάτι που όπως μας λέει ο καλλιτέχνης, θα φανεί στο μέλλων αν αυτό το μήνυμα αγγίζει στα παιδιά. Εννοώντας ότι το περιβάλλον δεν είναι μόνο θέμα των καλλιτεχνών αλλά και της παιδείας που λαμβάνουν τα Ελληνόπουλα στο σπίτι και τα σχολεία.

Χαμογελά. Δεν θέλει να πει πολλά αλλά τα λέει όλα.

Ξαναρωτάμε: Την αγγίζει την πολιτεία η όλη προσπάθεια; Έχει διάθεση να περάσει στα παιδιά ότι τα πάντα είναι χρήσιμα;

Απαντώντας ο καλλιτέχνης λέει ότι υπάρχουν μονάδες που πονάνε το υπερβάλλον και προσπαθούν, αλλά δυστυχώς είναι μόνοι. Δεν υπάρχει η ομοιογένεια στην προσπάθεια. Όχι.

Φύγαμε από την συνάντηση μας με τον Θάνο και η αίσθηση της συνομιλίας με έναν  ευπατρίδη της τέχνης, μας έδωσε την χαρά να νοιώσουμε, στην κυριολεξία, την αγάπη, το πάθος και την θέληση που δίνουν σε έναν καλλιτέχνη – μοναχικό- να δημιουργεί τέχνη από τα σκουπίδια.

Ακούσαμε, μάλλον δεν ακούσαμε, τις  λέξεις ανθρώπων που αγαπούν και δημιουργούν με βάση την αγάπη τους για το περιβάλλον και δυστυχώς είναι οι μόνοι που το αποδεικνύουν.

Ο Θάνος Μαυροειδης, σεμνός, ευγενικός, μόνος με την αγάπη για την τέχνη που πηγάζει από τα σκουπίδια, πορεύετε, δημιουργεί και προσπαθεί σαν τον μοναχό, να «σπείρει» με την τέχνη του, την αγάπη για το περιβάλλον

Καλή δύναμη Θάνο.