Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες οι κόποι μιας ζωής θα συνεχίσουν να πέφτουν στα χέρια των “κορακιών” παρόλο που τα μνμόνια “έφυγαν” σύμφωνα με την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια της στο δράμα των Ελληνικών οικογενειών λησμονόντας ότι δεν έγιναν όλοι ξαφνικά “μπατακτσίδες”.

Κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει το “μορατόριουμ” της πρώτης κατοικίας η οποία “προστατεύεται”, λένε οι συμβολαιογράφοι. Για πόσο ακόμη;

7.470 πλειστηριασμοί έγιναν από τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναρτήθηκαν σχεδόν οι διπλάσιοι.

Το νέο σύστημα πλειστηριασμών θα ξεκινήσει εκ νέου την πρώτη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου, με τους συμβολαιογράφους να υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής, καμία πρώτη κατοικία δεν έχει βγει στο σφυρί. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το «μορατόριουμ» μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για την μη εκποίηση της πρώτης κατοικίας, αν και στη πλειοψηφία τους οι τράπεζες είναι εκείνες (σ.σ κατά ποσοστό 70%) που παίρνουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος ακινήτων και δευτερευόντως ιδιώτες.

Από τους 7.470 πλειστηριασμούς, πάντως, γόνιμοι κηρύχθηκαν οι 3.477, δηλαδή υπήρξε κατακύρωση του ακινήτου στον ενδιαφερόμενο, ενώ άγονοι κηρύχθηκαν 3.993.

Στην Αθήνα, το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, διενεργήθηκαν 4.511 πλειστηριασμοί, ενώ στην Θεσσαλονίκη 1991. Στην…αρένα των πλειστηριασμών θα μπει, όπως προβλέπεται, δειλά-δειλά και το δημόσιο (σ.σ εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία) κυρίως όταν πρόκειται για μεγάλες οφειλές. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πάντως, η ανάρτηση στην πλατφόρμα ενός πλειστηριασμού έχει οδηγήσει περίπου το 35% των οφειλετών σε ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι στο ακροατήριο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Πηγή:iefimerida