Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι

Αργότερα οι παραιτήσεις υπουργών – «Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε» είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε «ψύχραιμη αποτίμηση» όταν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι Αττικής, που έχει κοστίσειμέχρι στιγμής τη ζωή σε 87 ανθρώπους.

«Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο ελληνικός λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του. Κατήγγειλε γενικά και αόριστα «προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας» και ακολούθησε τη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και ημέρες, αποδίδοντας την πολύνεκρη τραγωδία από τη φωτιά στις οικιστικές συνθήκες στο Μάτι.

«Οι στρεβλώσεις παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν καθαρίζονται όσα η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ανεμπόδιστη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ζήτησα εκτάκτως να συνεδριάσει το υπουργικό. Ίσως η πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας. Με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Πόνος, συντριβή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και αγωνία» ανέφερε αρχικά στην εισήγησή του.

Και συνέχισε: «Αγωνία, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες, αν μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω, να σώσουμε έστω και μια ψυχή από αυτές που έφυγαν. Δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή το φόβο, μήπως από κάποιο αίσθημα αυτοσυντήρησης διαπράττουμε το ίδιο λάθος που διέπραξαν άλλοι. Γι’ αυτό να είμαι ειλικρινής».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και σεβασμό στους νεκρούς κριτικής. Αυτή οδηγεί στη συσκότιση της αλήθειας για μια μικροπολιτική σκοπιμότητα. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι σεβασμός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει αμέσως μετά: «Σας κάλεσα σήμερα, γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και του λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία».