Για μία ακόμη χρονιά, χάρη στις πρωτοβουλίες των Αποστράτων Αξιωματικών της Ξάνθης,  ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, «ζωντάνεψε» και έγινε δέκτης του Θείου Δράματος την Μ. Παρασκευή και της θείας λειτουργίας της Αναστάσεως του Κυρίου. Πλήθος πιστών και των δομών του Ελληνικού Κράτους στον Εχίνο παρουσία του Σεβασμιοτάτου Ξάνθης και Περιθεωρίου συμμετείχαν στις μεγαλύτερες στιγμές της Ορθοδοξίας.

6 Απρ. Μ. Παρασκευή – Περιφορά Επιταφίου στον Άγ Γεώργιο ΕΧΙΝΟΥ

Τελέστηκε και φέτος, τις απογευματινές ώρες της Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ η Ιερά Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου, στο πλαίσιο του Προγράμματος, «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια 2018», για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων ,των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας στον Εχίνο.

Μέσα με μια κατανυκτική ατμόσφαιρα πιστοί κάθε ηλικίας, παρακολούθησαν την Ιερά Ακολουθία όπου ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βρένος, ενώ έψαλλε ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Λεωνίδας Βλασακούδης.

Παρόντες στο εκκλησίασμα ήταν  Διοικητές, Αξιωματικοί και Οπλίτες από τις Στρ. Μονάδες της περιοχής, ο Διοικητής, Αξιωματικού και άνδρες του Αστ. Τμήματος Εχίνου, προσωπικό του ΚΥ Εχίνου, στους οποίους προστέθηκαν και 70-80 άτομα, που προσήλθαν από την ΞΑΝΘΗ, αλλά και 4 από την ΚΟΜΟΤΗΝΗ!! (με 2 λεωφορεία και ΙΧΕ οχήματα), για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν στους ακρίτες για την τόνωση του Θρησκευτικού, αλλά και του Εθνικού τους Φρονήματος.

Ο Επιτάφιος ήταν όμορφα στολισμένος και φωταγωγημένος, η ιερά ακολουθία τελέστηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ όλο το εκκλησίασμα έψαλλε με κατάνυξη τα εγκώμια. Στη συνέχεια, επακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου (για 6η συνεχή χρονιά, η πρώτη ήταν το 1965), ακολουθώντας πορεία: Αστ. Τμήμα -ΤΕ Εχίνου, Κέντρο Υγείας Εχίνου και επιστροφή στον Ιερό Ναό, ενώ η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου χτυπούσε πένθιμα.

Κατά τη διάρκεια της Περιφοράς του Επιταφίου όσοι συμπατριώτες μας μουσουλμάνοι βρέθηκαν στην πορεία του στάθηκαν ευλαβικά στην άκρη του δρόμου, παρακολουθώντας τη διέλευση της πομπής, ενώ πολλές γυναίκες του χωριού παρακολουθούσαν την Πομπή από τα μπαλκόνια, δείχνοντας έτσι ότι η διαφορετική μας Θρησκεία δεν αποτελεί εμπόδιο συνύπαρξης και επικοινωνίας με τους Μουσουλμάνους συμπατριώτες μας.

Με το πέρας και αφού ανταλλάξαμε ευχές με όλους και ιδιαίτερα με τους οπλίτες της φρουράς και περιφοράς του Επιταφίου, οι οποίοι μας γέμισαν υπερηφάνεια με την εμφάνιση και παράστασή τους, τους αστυνομικούς του Αστ. Τμήματος Εχίνου καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΥ Εχίνου που νυχθημερόν εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, αναχωρήσαμε, για να προλάβουμε τη συγκέντρωση όλων των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Φεύγοντας χαιρετηθήκαμε εγκάρδια με τους 6-8 κατοίκους του Εχίνου που βρέθηκαν στη διαδρομή μας, οι οποίοι μας ευχήθηκαν ‘’ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ’’.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, ιδιαίτερα σε όσους/ες προσήλθαν, στο Δ’ Σ. Στρατού για τη διάθεση του προσωπικού, του οποίου η εμφάνιση, παράσταση ήταν άριστη, στην ΑΔ Ξάνθης, που επιμελήθηκε για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως και το ΔΣ/ ΕΑΑΣ για την οικονομική κάλυψη των εξόδων στολισμού του Επιταφίου. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Διοικητή, Ανχη (ΠΒ) Κωνσταντίνο Γαϊταντζή, όπως και όλο το προσωπικό του ΤΕ ΕΧΙΝΟΥ για την επιμελημένη φροντίδα και την άριστη εικόνα του ναού, όπως και το KTEL tours, για τη δωρεά διάθεση 2 λεωφορείων.

 

 

Τελέστηκε και φέτος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ. Παντελεήμονα, η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ Ξάνθης, για όσους ήταν σε υπηρεσία, επικουρούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ και Iεροδιάκονο.

Στο εκκλησίασμα παρευρέθησαν, ο Διοικητής, Αξιωματικοί και Οπλίτες του ΤΕ Εχίνου, ο Διοικητής  και προσωπικό του Αστ. Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ, η Ιατρός και προσωπικό του Κέντρου Υγείας, όπως και άλλοι Χριστιανοί με τις Οικογένειές τους που αφίχθησαν από την Ξάνθη, συνολικά 30-40 άτομα, για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν ηθικά στους “ακρίτες” της περιοχής μας. Μεταξύ αυτών ήταν με τις οικογένειές τους ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ο Πρόεδρος και μέλη της Ενώσεως Αποστράτων Αστυνομικών, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ΤΔ Ξάνθης, η Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Εχίνου, όπως και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης

Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, ενώ με το “δεύτε λάβετε φώς”, διαδοχικά όλοι έλαβαν ξεχωριστά το ανέσπερο φως από το Σεβασμιώτατο. Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο, αναγνώσθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και όλοι μαζί έψαλλαν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ενώ ταυτόχρονα ακούγονταν πότε ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας και άλλοτε το γλυκό κελάρυσμα του νερού του ποταμιού που ρέει δίπλα στην εκκλησία. Την ίδια ώρα συνέπεσε και ακούστηκε το σύντομο κάλεσμα του Ιμάμη από το γειτονικό Τζαμί, για τη νυκτερινή Προσευχή των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας του Εχίνου.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, “τσούγκρισε” με όλους το παραδοσιακό “κόκκινο” αυγό που προσέφερε σε όλους, μαζί με τις ευχές του.

Ανταλλάξαμε τις ευχές μας και τέλος αναχωρήσαμε για Ξάνθη, με περίσσια ικανοποίηση που συναποτελέσαμε και μείς το εκκλησίασμα, παρακολουθώντας την Αναστάσιμη Ακολουθία, συντροφιά με τους ακρίτες μας.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, σε όσους προσήλθαν και συμπαραστάθηκαν ηθικά σε αυτούς που “Φυλάνε Θερμοπύλες” στην περιοχή

Ο επόμενος εκκλησιασμός στα Πομακοχώρια, είναι στις 15 Απρ 18 (ΚΥΡΙΑΚΗ), στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ, στο πλαίσιο του Εορτασμού της 77ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών 6-10 Απρ.1941, εκδήλωση που διοργανώνει το Δ΄Σ.Στρατού.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Γράφει : ο Υπτγος  ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης,

Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης