Τελικά τι Επιμελητήριο των ΕΒΕ θέλουμε;

-Μια απάντηση και ολοκληρωμένη πρόταση-

Του Αντώνη Κοσμίδη*

Ελέγχομαι από αγαπητή δημοσιογράφο γνωστής καθημερινής εφημερίδας του τόπου μας ότι αθέτησα την δήλωσή μου προς την ίδια «να μην συνεργαστώ, μετά από αγώνες 40 ετών με τον κομματικό συνδυασμό του κ. Μωραΐτη, αλλά ούτε και με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν περίμενα φυσικά την σύσταση κάποιου συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ ή της Κεντροαριστεράς, δεδομένου ότι το βασικό θέμα σήμερα δεν είναι πλέον, κατά την ταπεινή μου άποψη και θέση, το πατρονάρισμα των παρατάξεων του Επιμελητηρίου από τα κόμματα. Προσωπικά μετά την κυβίστηση της προεδρικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και την ισοπέδωση των πάντων προς όφελος του ντόπιου και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό μου είναι τελείως αδιάφορο.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί η δημοσιογραφική προσπάθεια να εγκλωβιστεί και να δεσμευτεί κάποιο άτομο που θέλει να προσφέρει στα κοινά, σε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό και οργανωτικό πλαίσιο. Μέσω διερευνητικών ερωτημάτων και επιδιωκόμενων απαντήσεων.

Για να δούμε, λοιπόν, τι συμβιβασμός έχει γίνει και πώς ο κ. Στέλιος Μωραΐτης, πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης με «κατάφερε» να βάλω και πάλι υποψηφιότητα. Το λέω ευθαρσώς, όπως το έχει αναφέρει και ο ίδιος: Διότι εκτίμησε τις συνεπείς σταθερές και δυναμικές θέσεις μου που είναι και θέσεις του δικού μου πολιτικού χώρου, της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» των ασυμβίβαστων στελεχών του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνων, δηλαδή, των  αγωνιστών της Αριστεράς που προτίμησαν την παράδοση των υπερυπουργείων τους (Λαφαζάνης – Ανάπτυξης, Στρατούλης – Εργασίας, Βαλαβάνη – Οικονομικών) και άλλων κυβερνητικών πόστων, όπως και της Προεδρείας της Βουλής (Ζωή Κωνσταντοπούλου που ίδρυσε την «Πλεύση Ελευθερίας») παρά να ακολουθήσουν την κατρακύλα του συνθηκολογημένου και κουρασμένου -τάχα- από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις Τσίπρα για την απόκρουση των επιπτώσεων των μνημονίων μόνο πάνω στους εργαζόμενους και όχι πάνω σε αυτούς που επιδίωξαν την επιβολή τους.

Είναι γνωστό ότι πριν 5 περίπου χρόνια εκλέχτηκα με τον αντίπαλο συνδυασμό του κ. Μωραΐτη που ηγούνταν ο κ. Τσιακίρογλου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε, ενώ παράλληλα εκλέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης. Όσο ο κ. Τσιακίρογλου ήταν στο Επιμελητήριο, οι τοποθετήσεις και ομιλίες μου ήταν αντιμνημονιακές, δεδομένου ότι με την υποστήριξη των συναδέλφων της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης, της οποίας Πρόεδρος ήταν ο κ. Τσιακίρογλου, είχα εκλεγεί αντιπρόσωπος στην ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και η στάση μου εκεί καθορίζονταν από την γενικότερη στάση της αντιπολιτευτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ήμουν μέλος της ΝΕ Ξάνθης. Παράλληλα στήριζα ανέκαθεν τον ανεξάρτητο συνδυασμό του ΕΒΕ που πρόσκεινταν στον κ. Τσιακίρογλου και είχε την ευθύνη λειτουργίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ στον νομό μας. Είναι γνωστό ότι στην Ομοσπονδία πρόεδρος τώρα, μετά την παραίτηση του κ. Γιώργου Μπατζακίδη, είναι η κόρη του κ. Τσιακίρογλου, Μαίρη, που έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει σε καμία εκτίμηση πλέον την γιαλαντζί δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ και  εντάσσεται πολιτικά στην παράταξη της ΝΔ, όπου δηλώνει ότι ανήκει και ο κ. Στέλιος Μωραΐτης. Δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θεωρεί πολιτικά πως τον εκφράζει και να έχει ό,τι αντιλήψεις θέλει αναφορικά με την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΕΒΕ και ΜμΕ.

Ο ίδιος δήλωσα επανειλημμένα και δηλώνω και σήμερα ότι δεν βλέπω και ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ και όλων των μνημονιακών κομμάτων της ελληνικής πολιτικής σκηνής που αποφάσισαν να τον στηρίξουν. Μετά μάλιστα την επαίσχυντη παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επιβολή των επιταγών του κεφαλαίου της Ευρωζώνης για την φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας και την αφαίμαξη της πατρίδας μας από τον εθνικό της πλούτο. Ευθύνονται όλοι σε πολύ μεγάλο βαθμό: Όσοι φέρανε και εμπεδώσανε τα μνημόνια (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ)και όσοι τα εφαρμόζουν εξειδικεύοντάς τα με ακόμη πιο καταστροφικό για την πατρίδα μας και τους εργαζόμενους τρόπο (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ). Και όλα, φυσικά, τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονιακού τόξου που σιγοντάρουν αυτή την πολιτική: (Ένωση Κεντρώων – Ποτάμι – Ψευδοοικολόγοι – Αριστερούληδες του γλυκού νερού και λοιποί).

Τώρα επί του προκειμένου: Όπως σε όλη την ελληνική κοινωνία έτσι και στο Επιμελητήριο, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται φιλότιμα από μέρους του Προέδρου του και αρκετών συναδέλφων μελών του ΔΣ, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα έπρεπε. Διότι, κατά την γνώμη μου, επισκιάζονται από την γενικότερη φιλομνημονιακή κατεύθυνση που έχει δοθεί από όλους τους προαναφερθέντες.

Αντιλαμβανόμενος ο απερχόμενος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τα όρια της πολιτικής του υπερισχύσαντος συνδυασμού του και επειδή διαπίστωσε ότι επικρατεί σημαντική απογοήτευση και αδιαφορία για την συνέχιση της συμμετοχής των άλλων, τουλάχιστον, παρατάξεων στις υποθέσεις του Επιμελητηρίου (του κ. Αθανασιάδη του ΠΑΣΟΚ, του συνδυασμού της λεγόμενης μειονότητας με υπεύθυνο τον κ. Χατζηγκενέ και του ανεξάρτητου κ. Τσιακίρογλου) έκανε επανειλημμένα μια έντιμη και καλοπροαίρετη, όπως δηλώνει, πρόταση-έκκληση: Όλοι οι συνάδελφοι που αποτελούν δραστήρια μέλη των άλλων συνδυασμών και συνεισέφεραν σημαντικά στην λειτουργία του Επιμελητηρίου κατά την προηγούμενη θητεία, να συμπτυχτούν σε έναν ανεξάρτητο, μη κομματικό συνδυασμό. Όπου υπεύθυνος θα είναι ο ίδιος (διότι, ποιος μπορεί να του το αρνηθεί, όταν έχει την δημοκρατική συντριπτική πλειοψηφία;).

Να λοιπόν τι άλλαξε στα πράγματα του Επιμελητηρίου από την εποχή της ανούσιας, πολλές φορές, αντιπαλότητας των παρατάξεων. Επ’ αυτού δεν υπάρχει ούτε υπήρξε κάποια άλλη πρόταση. Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε ασθμαίνοντας ο συνδυασμός που πρόσκειται στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ με 14 άτομα να καταθέσει ψηφοδέλτιο για την τιμή των κομματικών όπλων και την διάσωση των βουλευτών του από την πλήρη απαξίωση. Όσον αφορά το ΚΚΕ υπήρξε πρόταση δική μου για την δημιουργία ενός ευρέως συνδυασμού της μαχόμενης αριστεράς, αλλά οι δυνάμεις της είναι πολύ μικρές, ενώ η αντίληψη που το χαρακτηρίζει για αποκλειστικότητα στην ορθότητα των θέσεων δεν επιτρέπει, ως φαίνεται, κανέναν συμβιβασμό.  Την αντίληψη ότι «Ή είσαι με το ΚΚΕ ή είσαι εχθρός του», ως αριστερός με την όποια αντιχουντική και αγωνιστική ιστορία μου, δεν την ασπάζομαι και θα την πολεμήσω. Μακάρι, όμως, να υπάρξει τελικά εκπροσώπηση και από τον πολιτικό χώρο της Αντιμονοπωλιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στο Επιμελητήριο του τόπου μας. Πιστεύω ότι στην πράξη θα καταδειχτεί η αναγκαιότητα σύμπνοιας και συνεργασίας όλων των προοδευτικών, ριζοσπαστικών, αντιμνημονιακών και πατριωτικών δυνάμεων και στον χώρο των ΕΒΕ.

Είναι γνωστό ότι μετά την συνταξιοδότηση του κ. Τσιακίρογλου, ο ανεξάρτητος συνδυασμός του στον οποίο συμμετείχα με όλες μου τις δυνάμεις, λειτούργησε υποτονικά. Μόνο χάρις στην συνεχή ενεργή παρουσία στο ΔΣ ορισμένων μελών του, όπως του κ. Μιχάλη Σπανίδη και του κ. Γιάννη Ζερζενλίδη, του υποφαινόμενου και ορισμένων άλλων (η δραστήρια για τα θέματα παρεμπορίου κ. Χρυσούλα Γρηγορίου προσχώρησε από πολύ νωρίς στον συνδυασμό της πλειοψηφίας), έγινε εφικτή η περαιτέρω ζύμωση των θέσεων του Επιμελητηρίου σε ουσιαστικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η Διοικητική Επιτροπή. Επανειλημμένα τοποθετηθήκαμε για το θέμα του κατ΄ όνομα πρόσφατου νόμου Εξωδικαστικού Συμβιβασμού των χρεοκοπημένων συναδέλφων, των μεθόδων πλειστηριασμού και κατασχέσεων των τραπεζών και της λεγόμενης Ανεξάρτητης Αρχής Είσπραξης φόρων, της χρησιμότητας στήριξης των προσπαθειών του πρώην επίμονου και ακούραστου υπευθύνου του Βιοτεχνικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Σιούτα για την ευόδωση του εγχειρήματος σύστασης του σύγχρονου Βιοτεχνικού Πάρκου στο πρώην ΔΕΡΑΣ. Στηρίξαμε, όμως, τις προσπάθειες του κ. Μωραΐτη και της Διοικητικής Επιτροπής για την συνέχιση της επιδότησης του 12% προς τις παραγωγικές μονάδες του μεταποιητικού τομέα, την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας και την απόκτηση του βραβείου Γκίνες για μια σειρά προϊόντων, όπως της ξανθιώτικης καριόκας και του θρακιώτικου  καβουρμά, την στήριξη των τοπικών ονομασιών εμφιαλωμένου οίνου και την διοργάνωση τοπικών εκθέσεων. Ιδιαίτερα υποστηρίξαμε την αντιμετώπιση των αυταρχικών και καταχρηστικών μεθόδων της εισπρακτικής ΑΕΠΙ για τα πνευματικά δικαιώματα (όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, εξουσιοδοτημένος από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, σήκωσε πολύ ψηλά το ζήτημα και βρέθηκε κάποια προσωρινή λύση, μέχρι που να καταργηθεί πλήρως αυτό το παραμάγαζο μιας οικογένειας νταβαντζήδων και καταχραστών του κόπου των καταστημάτων που είναι αναγκαίο να έχουν μουσική, τηλεόραση ή ραδιόφωνο).

Πρέπει, όμως, να πούμε ότι πολλές φορές οι θέσεις μας συγκρούστηκαν με την κυρίαρχη άποψη της Διοικητικής Επιτροπής, αλλά είναι, επίσης, αλήθεια ότι αρκετές από τις απόψεις μας έγιναν, έστω και με επιφύλαξη για την επιτυχή τους έκβαση, αποδεκτές. Αυτό τιμά τον κ. Μωραΐτη, όπως και άλλες φορές το έχω δηλώσει εντός και εκτός Επιμελητηρίου.

Κάτι που οφείλουν επίσης να γνωρίζουν οι Ξανθιώτες είναι ότι ο κ. Μωραΐτης, παρά την κομματική του ένταξη και δράση, δήλωσε εξαρχής ότι στον νέο πολυσυλλεκτικό συνδυασμό του, όπως και στο ΔΣ του Επιμελητηρίου, θα υπάρξει «αποκλεισμός κομματικών γραμμών» και «ευρεία σύνθεση απόψεων». Ενώ θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς κριτική αντιμετώπιση των σημερινών αντιεπαγγελματικών και αντιλαϊκών πολιτικών από μέρους οποιασδήποτε κυβέρνησης έρθει στα πράγματα και τις συνεχίσει.

Τελικά είμαι της γνώμης ότι στο Επιμελητήριο Ξάνθης και στο κάθε Επιμελητήριο θα πρέπει να επικρατήσει ένα μόνο κόμμα: Το κόμμα των αυτοαπασχολούμενων, των ΕΒΕ και των ΜμΕ. Ποιος συνάδελφος και ποιος πολίτης, ποιος δημοσιογράφος και ποια εφημερίδα του τόπου μας μπορούν να αμφισβητήσουν αυτή την αναγκαιότητα; Αυτή την αντίληψη και αυτές τις θέσεις εκφράζει η Λαϊκή Ενότητα στην οποία από την πρώτη στιγμή της κωλοτούμπας του Τσίπρα εντάχθηκα και ασφαλώς έχω την έγκριση, αγαπητοί  δημοσιογράφοι του τόπου μας, τόσο της Πολιτικής Επιτροπής της ΛΑΕ Ξάνθης, όσο και την παρότρυνση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος να μην απόσχω από τις δράσεις των συνδικαλιστικών και θεσμικών οργάνων του στρώματος των αυτοαπασχολούμενων και των ΕΒΕ, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (Σωματείο Βιοτεχνών για την ίδρυση και λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου, Σωματείο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών), όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας Ομοσπονδίας ΕΒΕ ή Επιμελητηρίου, καθώς και σε επίπεδο τριτοβάθμιας συσπείρωσης των μικρομεσαίων στη ΓΣΕΒΕΕ. Όπου, όπως, δήλωσα πρόσφατα στο Επιμελητήριο, ήμουν εκείνος που είχα προβλέψει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όλα τα δεινά που πρόκειται να επακολουθήσουν μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με τις ιδιαιτερότητες της κυριαρχίας των ευρωζωνικών (στην ουσία γερμανικών) πολιτικών συμφερόντων στην πατρίδα μας και όχι μόνο.

Θέλω να πιστεύω, ότι ο επαγγελματοβιοτεχνικός κόσμος του νομού μας θα με τιμήσει και πάλι με την ψήφο του, ώστε να συνεχίσω να εκπροσωπώ με συνέπεια τα δίκια και τα συμφέροντά του σε όλα τα επίπεδα. Θέλω, επίσης, να ελπίζω ότι θα είναι ειλικρινείς οι δηλώσεις και οι διακηρύξεις της σημερινής πλειοψηφίας του ΔΣ του Επιμελητηρίου και υπόσχομαι, από πλευράς μου ότι δεν θα κάνω κατάχρηση της χείρας συνεργασίας που έχει τείνει προς όλους μας ο σημερινός πετυχημένος και ακούραστος -κατά γενική ομολογία- Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Είθε να υπάρξει συνέπεια των λ     όγων και έργων όλων μας προς όφελος του αναξιοπαθούντος στρώματος των συναδέλφων όλων των τομέων. Της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

 

*Ο Αντώνης Κοσμίδης είναι οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Επιχειρηματικός Επενδυτικός Σύμβουλος, συνέταιρος στην βιοτεχνική μονάδα πλαστικών της ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης «Α. ΚΟΣΜΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», ιδιοκτήτης παιδικών σταθμών και Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος του Σωματείου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, μέλος του απερχόμενου ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης και υποψήφιος του ανεξάρτητου πολυσυλλεκτικού συνδυασμού «Επιχειρηματική Δράση – Αναπτυξιακή Πορεία», πρώην μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕ Ξάνθης και αντιπρόσωπος στην ΓΣΕΒΕΕ, μέλος της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος στην Λαϊκή Ενότητα και υπεύθυνος για τις οργανώσεις στην Θράκη.