Μία «γκλίτσα» μόνη, σπάει εύκολα. Δύο δύσκολα. Πολλές μαζί, δεν σπάνε, λέει ο σοφός λαός μας.

Έπαθαν ζημιά οι κτηνοτρόφοι που δεν πούλησαν τα αρνιά τους το Πάσχα, το ίδιο θα πάθουν και του χρόνου το Πάσχα αν δεν «μαζωχτούν» και δεν ενωθούν.

Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τα χίλια δίκια τους.

Να δεχτούμε ότι η πολιτεία δεν έκανε ελέγχους, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι διάφοροι βουλευτά δες, «όψιμοι» φίλοι των κτηνοτρόφων που όταν κυβερνούσαν την Ελλάδα και αυτοί, όπως όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο, δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό για να προστατεύσουν την ντόπια παραγωγή αμνοεριφίων.

Να δεχτούμε το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες, τροφές, κίνηση μεροκάματα όλα ακρίβυναν και κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο κλάδος όλο και κάποια ζημιά παθαίνει ανεξάρτητα αν γίνεται πόλεμος ή όχι.

Δυστυχώς για τους κτηνοτρόφους, ο πόλεμος της αγοράς είναι σκληρός και σίγουρα αμείλικτος απέναντι στις ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Άρα, κάθε χρόνο, στην ζυγαριά της «χασούρας» θα είναι οι κτηνοτρόφοι. Αυτοί που κινούνται με το χρήμα «ζωντανό» στο χέρι, θα βρούνε τον τρόπο να κερδίσουν πληρώνοντας έστω, όπως αφήνει στην ανακοίνωσή της να εννοηθεί η βουλευτής της Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να παρουσιάσουν το πασχαλινό τραπέζι ακριβό, αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές να αγοράσουν το ντόπιο και ποιοτικό αλλά δήθεν «ακριβό», σύμφωνα με την τηλεόραση οβελία και πάμε στο δια ταύτα.

Όλα αυτά τα χρόνια που οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην «γωνία» τι έκαναν για τον εαυτό τους;

Πώς τους προστάτευσαν;

Τι ρόλο και πιά παρεμβατικότητα έχουν στην αγορά;

Που είναι τα σφαγεία των συνεταιρισμών των κτηνοτρόφων;

Που είναι τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος;

Που είναι η πιστοποιήσεις;

Πόσα αρνιά πουλάει μεμονωμένα ένας κτηνοτρόφους και πόσα όλοι μαζί οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Ποιος χονδρέμπορος αρνιών θα τολμήσει να αθετήσει συμφωνία με όλους τους κτηνοτρόφους παραγωγούς αρνιών ολόκληρης της Περιφέρειας όταν θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν νομικές υπηρεσίες αξιόπιστες;

… Όταν τα κρέατα και τα γάλατά τους θα τα πουλάνε μάνατζερ;

Ας μη πούμε άλλα.

Είναι καιρός οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ να απομακρυνθούν από τα κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών και απλά να καθίσουν να σκεφτούν και να οργανωθούν. Καλά τα συλλαλητήρια, το κλείσιμο των δρόμων και το πέταμα του γάλακτος στις πλατείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας,  αλλά χωρίς οργάνωση δεν γίνεται τίποτε και του χρόνου το Πάσχα, πάλι οι ίδιοι θα κλαίνε για την κακή τους μοίρα και τους άκαρδους πολιτικούς και χονδρεμπόρους που δεν τους λυπούνται.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ