*O επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Τούρκοι θα απορρίψουν την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προειδοποιώντας ότι η επικράτηση του «ναι» θα καταργήσει τη δημοκρατία στη χώρα.

-Στους Τούρκους αρέσουν τα…μασάλια, αλλά εδώ μιλάμε για το κόμμα του Αείμνηστου Ατατούρκ!

Πως είναι δυνατόν να λέει ο επικεφαλής ότι το ΟΧΙ στον Ερντογάν θα υπερισχύσει, όταν και η αντιπολίτευση κάθεται κλαρίνο μπροστά στον Σουλτάνο;

…..

*Στο ρεπορτάζ: «Το αποτέλεσμα θα είναι “όχι”, διότι υπάρχουν ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP», του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Κιλτσιντάρογλου, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Οι Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν στις 16 Απριλίου για μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία εισάγει το προεδρικό σύστημα, με το οποίο καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και δίνεται στον πρόεδρο η εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει τους υπουργούς αλλά και να επεμβαίνει άμεσα στη δικαστική εξουσία.»

……

 

*«Ένας άνθρωπος με τόσες εξουσίες και επιρροή θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας», προειδοποίησε ο επικεφαλής του CHP, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες εξουσίες δεν είχε ούτε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

*Σύμφωνα με τον Κιλτσιντάρογλου, το σχέδιο αυτό του Ερντογάν απειλεί την τουρκική δημοκρατία. «Αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία», τόνισε.