Eπιστροφή 10 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

 

 

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, επιστράφηκαν σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2016, στην Τουρκία  10 Σύροι πρόσφυγες -7 άνδρες, 1 γυναίκα και 2 συνοδευόμενα ανήλικα τέκνα. Είχαν όλοι τους ανακαλέσει τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

 

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

 

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

 

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

 

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

 

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

 

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

 

  • Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.158 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
  • Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 731 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

 

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 332 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

 

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 8 μη νόμιμους μετανάστες

 

Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη

 

Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, σε βάρος δύο (2) αλλοδαπών διακινητών, υπηκόων Πακιστάν, ηλικίας 29 και 22 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

 

Ο 29χρονος δράστης, συνελήφθη χθες (28-11-2016) το πρωί, σε αγροτική περιοχή του νομού Καβάλας, από τους παραπάνω αστυνομικούς με τη συνδρομή των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Τροχαίας Καβάλας.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν με αυτό οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, προωθώντας τους με αυτόν τον τρόπο παράνομα στην ενδοχώρα.

 

Αναλυτικότερα, χθες (28-11-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εγνατία Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 29χρονο, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

 

Ακολούθως, ο δράστης εισήλθε σε αγροτική περιοχή, όπου ακινητοποίησε το όχημα, αποβίβασε οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες και μαζί με τον  συνοδηγό τράπηκαν, πεζή, σε φυγή, σε παρακείμενη αγροτική έκταση.

 

Άμεσα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες και αναζητήσεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν τους οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες και τον 29χρονο, πλην όμως δεν κατέστη εφικτός ο εντοπισμός του συνεργού του.

 

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι συνοδηγός του οχήματος ήταν ο 22χρονος.

 

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.

 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Καβάλας.