Το κράτος μπορεί να κάνει και λάθη, άνθρωποι άλλωστε εργάζονται στις υπηρεσίες του, ωστόσο έχει πάντα δίκιο και αυτό πληρώνει σήμερα μια ηλικιωμένη από τη Λάρισα.

Όπως γράφει η εφημερίδαΕλευθερία της Λάρισας ξαφνικά και δίχως να φταίει σε κάτι καλείται να ζήσει με σύνταξη μόνο 290 ευρώ.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν με τις τότε περικοπές της προηγούμενης κυβέρνησης, από 1 Ιανουαρίου 2014 της έκοψαν το ΕΚΑΣ και τα 230 ευρώ τον μήνα που λάμβανε μέσω του επιδόματος.

Τον Μάιο του 2014 την ενημέρωσαν εγγράφως από τη διοίκηση του ΙΚΑ ότι αυτόματα μετά από διεξαχθέντα έλεγχο αποδείχθηκε ότι κακώς της είχαν κόψει το ΕΚΑΣ. Και άρχισαν να της το καταβάλλουν ξανά, της πλήρωσαν και τα αναδρομικά για τους μήνες που είχαν μεσολαβήσει. Φυσικά και χάρηκαν όλοι στο σπίτι και τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Τώρα, με την καινούργια κυβέρνηση και τις νέες περικοπές, εκτός από τις κρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, άρχισαν να της παρακρατούν από τη σύνταξη και 38 ευρώ τον μήνα για το ΕΚΑΣ που καταβαλλόταν ως τον Ιούνιο και το οποίο το έχασε με την αυστηροποίηση των κριτηρίων. Και τι να κάνει, αυτό ισχύει για πολλούς ακόμη χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κεραμίδα όμως ήταν άλλη για τη Λαρισαία συνταξιούχο. Νέος αυτόματος έλεγχος του ΙΚΑ έδειξε αυτή τη φορά ότι κακώς της καταβαλλόταν το ΕΚΑΣ που οι ίδιοι της το ξαναέδωσαν αφού της το είχαν κόψει επειδή είχαν διαπιστώσει πως είχαν κάνει λάθος. Λάθος, στο λάθος της υπηρεσίας κι ο λογαριασμός στην ανύποπτη συνταξιούχο. Η οποία καλείται να επιστρέψει 6.700 ευρώ και μάλιστα εντόκως. Πώς; Με γενναιοψυχία το ΙΚΑ της προτείνει δόσεις, αφού δεν μπορεί να τα δώσει εφάπαξ. Και αποφάσισε να της παρακρατά 80 ευρώ τον μήνα. Ώστε σε βάθος χρόνου, κάποια στιγμή να καθαρίσει από την οφειλή.

Οπότε από τα 770 ευρώ που έπαιρνε μαζί με το ΕΚΑΣ ο νέος λογαριασμός είναι: Μείον τα 230 του ΕΚΑΣ που της το σταμάτησαν, πλην τα 28 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, αφαιρουμένων και των 38 των αναδρομικών κρατήσεων, προστιθεμένων στα αφαιρούμενα και των 80 ευρώ της ρύθμισης για το λάθος του ΙΚΑ, βρίσκεται με 290 ευρώ μηνιάτικο. Και με μια οφειλή που πρέπει να πληρώνει σε προοπτική δεκαετίας σχεδόν.