ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΩΝ

Μπορεί η κυβέρνηση να τα  βλέπει όλα ρόδινα όμως τα ασφαλιστικά ταμεία προσφέυγουν στους “κουμπαράδες” που αφορούν τις επόμενες γενιές που θα συνταξιοδοτηθούν προκειμένου να πληρώσει τους συνταξιούχους.

Ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ θα ζητήσει ο ΟΑΕΕ από τον ασφαλιστικό κουμπαρά, προκειμένου να βγάλει χωρίς προβλήματα τη χρονιά.

Το αίτημα ακολουθεί αυτό του ΙΚΑ, που επίσης έχει ελλείμματα και γι’ αυτό προσφεύγει στη χρηματοδότηση από τον ΑΚΑΓΕ.

Το Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων αναμένεται να λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για ποσά επιπλέον των 834 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Ταμείο «ζει» στην κυριολεξία με δανεικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι φέτος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Σήμερα, από τις 701.148 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (και του ΤΑΝΠΥ), οι 538.087 είτε είναι οφειλέτες (296.720 άτομα), είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο ταμείο (241.367 άτομα).

Συνεπώς μόλις 163.061 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές της τάξης των 231,5 εκατ. ευρώ το δίμηνο, αντί ποσού 454,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εισπραξιμότητα των τρεχουσών εισφορών κινείται πέριξ του 50%, με τη μέση εισφορά να εκτιμάται στα 326 ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα, συνεπώς, για τον επόμενο χρόνο, που θα είναι και ο χρόνος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα, είναι η αύξηση των εσόδων λόγω της αύξησης της εισπραξιμότητας.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr