Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Αγ. Ιωακείμ & Άννης στις ΘΕΡΜΕΣ (9-9-2016)

 

Τελέστηκε στις 9 Σεπ.’16. με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό, Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, προς τιμήν της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στις Θέρμες, με πρωτοβουλία και πρόσκληση του ‘’αναδόχου’’, Παράρτημα Ν. Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.(ΕΑΑΣ) στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘’Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια Ν. Ξάνθης 2016’’.
Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, τιμώντας τους Αγίους αλλά και την μεγάλη προσέλευση από την Ξάνθη και τις γύρω περιοχές, επικουρούμενος στην τελετή από τον Αρχιμανδρίτη Πατέρα Θεολόγο, τον Πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη, που συνήθως λειτουργεί στα εκκλησάκια αυτής της ακριτικής περιοχής, όπως και δύο Ιεροδιακόνους.
Στον εορτασμό, αν και ήταν εργάσιμη ημέρα ( ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ) προσήλθαν συνολικά πάνω από 220 άτομα, με τα 2 λεωφορεία, που εξασφάλισε το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης (δωρεά μεταφορά 120 άτομα), καθώς και αρκετά ΙΧΕ οχήματα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήταν απλοί κάτοικοι της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και με θέρμη στην πρόσκληση μας, καθώς και 45-50  παραθεριστές (λουόμενοι ) στην περιοχή. Έτσι ήχησε και πάλι η καμπάνα του ναού, άναψαν τα καντήλια των Αγίων, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας στη μνήμη των Αγίων.
Παραβρέθηκαν: Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Δ’Σ. Στρατού, οι Πρόεδροι και Μέλη των ΔΣ, της ¨Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, κ. Θεοφάνης Καραμπιπέρης και του Συλλόγου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου Ξάνθης, κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, καθώς και αντιπροσωπείες Στρ. Μονάδων της περιοχής.
Μετά τον εκκλησιασμό και την αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλησε για τη σημασία της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, ενώ ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για τη  παρουσία του, όπως και το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για τη συνεχή ανακαίνιση και φροντίδα του ναού. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν, σε όλο το εκκλησίασμα, από την ΕΑΑΣ, καφέδες, αναψυκτικά και άλλα κεράσματα σε γειτονικό κατάστημα, όπου ο Σεβασμιώτατος, δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τους Μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους όπως και άλλους που βρίσκονταν στο ίδιο κατάστημα, καθώς και τον εξάχρονο Κεμάλ. Στη συνέχεια πενήντα (50) από τους επισκέπτες, παρέμειναν και γευμάτισαν στην ταβέρνα, συμβάλλοντας στην τοπική μικροοικονομία του χωριού.
Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες προσήλθαν, οι οποίοι  ταυτόχρονα  μας ενίσχυσαν οικονομικά για τη συνέχιση της ανακαίνισης του ναού, καθώς και τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα:
-Το Δ’ Σ Στρατού, που μας διέθεσε ένα (1) όχημα με το οποίο μεταφέρθηκαν τα αναγκαία, για τον καλλωπισμό και το στόλισμα του ναού την παραμονή.
-Την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης και τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αλέκο Κυριακίδη, που μας διέθεσαν 40 δενδρύλλια που φυτεύτηκαν  στον προαύλιο χώρο.
-Τις ανώνυμες κυρίες, ( που παραθέριζαν στα Λουτρά), που από την παραμονή επιμελήθηκαν το ιερό παρεκκλήσιο.
-Τα μέλη μας Ταξίαρχο ε.α, Ιωάννη Κουτσαϊμάνη, Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος, τον Ταξίαρχο ε.α. Αργύρη Ανδριώτη, τον Τχη ε.α Κων/ο Κρουσταλάκη που φρόντισε τη μεγαφωνική συσκευή, όπως και την Ανθλγό ε.α. Δήμητρα Ζουρνατζή για την εθελοντική προσωπική τους βοήθεια και συνδρομή στην άρτια προπαρασκευή και διεξαγωγή της δραστηριότητας.
-Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν μνημονεύονταν ο Μπιλάλ που αφιλοκερδώς φύτεψε τα 40 δενδρύλλια, όπως και ο εξάχρονος συγγενής του Κεμάλ, ο οποίος μάλιστα αυτοβούλως ‘’ανέλαβε’’ το πότισμα των φυτών και όχι μόνο.
Ήταν, κατά την άποψη του γράφοντος, μια επιτυχημένη εκδήλωση, ιδιαίτερα από πλευράς προσέλευσης, δεδομένο που μας τόνωσε την πίστη και το ηθικό, δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Θρησκευτικού και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων.

Γράφει ο Yποστράτηγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες