“ΣΤΗ ΔΕΘ ΜΕ ΑΕΡΑ…ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ”

 

Της Χαράς Κεφαλίδου*

 

Ο Πρωθυπουργός ξύπνησε χαλασμένος. Τα πρωτοβρόχια και τα κακά νέα από την Ευρώπη για την προβληματική έκβαση της αξιολόγησης, εξανέμισαν γρήγορα την όποια χαλαρότητα και αυτοπεποίθηση είχαν απομείνει από τη θερινή ραστώνη και την πρόσφατη περήφανη νίκη κατά της διαπλοκής των καναλαρχών. Αυτή η κατάρα, να μη μπορεί πια να παίξει σαν άνθρωπος, μόνος του σε άδειο γήπεδο, τον είχε εκνευρίσει αφάνταστα. Συνειδητοποίησε πόσος αγώνας χρειάζεται ακόμα για να έχει σ’ αυτή τη χώρα τα αυτονόητα.

 

Ετοίμαζε το κουστούμι του για τη φιέστα της ΔΕΘ όταν έφτασαν τα μαύρα μαντάτα για την αξιολόγηση ― ότι δεν περνάμε, δηλαδή. Και ότι για τα «εύκολα» 2,8 δις θα του ‘βγαζαν πάλι την ψυχή. Γιατί να μην κάνουν κουμάντο ο κ. Φίλης κι ο κ. Παππάς στο Γιούρογκρουπ; Θα περνούσαν νύχτα μια κατάλληλη τροπολογιούλα και δεν θα υπήρχε περίπτωση να μείνει ποτέ στην ίδια τάξη. Ακόμη κι αν δεν πατούσε στην αξιολόγηση, πάλι θα περνούσε με άριστα. Αλλά τι τα θες, αυτός πάντα το έλεγε: αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.

 

Άντε τώρα να τρέχει πάλι να προλάβει να τα μπαλώσει τσατρα–πάτρα ― ως συνήθως δηλαδή. Να ψήσει τους κουτόφραγκους ότι θα ψευτοεφαρμόσει τις ψευτοϋποσχέσεις για τα ψευτοπροαπαιτούμενα. Να τους τρολάρει λίγο ακόμη, να μαγειρέψουμε λίγο τους κωδικούς, να κλαφτεί λίγο στη Μέρκελ και στον Ολάντ… Πού θα πάει, θα βαρεθούν την κλάψα του και θα την κλείσουν κι αυτή την ―ο θεός να την κάνει― αξιολόγηση. Μετά βλέπουμε…

 

Στο εσωτερικό δεν δείχνει να πολυανησυχεί ― η συνταγή είναι σίγουρη. Για να μη σε τρώει η αμφιβολία μήπως και δεν πιστέψουν το ψέμα που θα τους πεις, λες ένα μεγαλύτερο! Ακόμη και οι πιο σκληροί νεοφιλελεύθεροι θα γονατίσουν. «Δεν είναι δυνατόν ένας Πρωθυπουργός να πει τέτοια ψέματα!» θα σκεφτούν. Κι εκεί θα έχουν άλλη μια φορά πέσει στην παγίδα. Έτσι θα γίνει. Στο κάτω-κάτω είναι ή δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένος επαναστάτης; Τόσες φορές δεν έχει πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Εδώ μέχρι και γεμιστά με φύκια έφτασαν να κάνουν στα γκουρμέ μαγαζιά του χώρου. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ‘χει.

 

Στο εξωτερικό, άσχετα που αυτοί οι ανάλγητοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών του κάνουν συχνά τη ζωή μαύρη, πολύ του άρεσε που τον βάφτισαν ειδικό των δραπετεύσεων (escapologist). Συμφώνησε σιωπηρά, και σκέφτηκε ότι σίγουρα θα μπορούσε να δραπετεύσει και από τα εγκαίνια της ΔΕΘ με λιγότερα από το ένα εκατομμύριο ευρώ που κόστισαν τα μέτρα ασφαλείας.

 

Τελοσπάντων, όλα αυτά είναι ψιλά και ασήμαντα. Πρέπει να δει πώς θα το φέρει, τι θα πει.

 

  • Tα παλιά Μνημόνια τα έσκισε φέρνοντας ένα ολοκαίνουργιο Μνημόνιο που θα αντέξει στο χρόνο να έχουν να πορεύονται και οι επόμενες γενιές,
  • Tους μισθούς τους “αναδιάρθρωσε”,
  • Στις συντάξεις εφηύρε το νέο τρόπο υπολογισμού τους,που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους
  • Τον ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται οσονούπω να τον καταργήσει, και στη θέση του να επιβάλει έναν νέο πιο προσοδοφόρο φόρο ακίνητης περιουσίας
  • Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης από το οικονομικό επιτελείο του, προέκυψε ότι δεν το χρειάζεται. Για την πλειονότητα των φορολογουμένων το αφορολόγητο των 8.600 Ευρώ είναι υπέρ επαρκές, αφού θα αφήνει αλώβητη την πλειονότητα των Ελλήνων που με λίγη ακόμη κυβερνητική προσπάθεια τα έσοδά τους δεν θα ξεπερνούν τις 8.000 ευρώ. ετησίως Συνεπώς οι φόροι θα επιβάλλονται κυρίως στους έχοντες και κατέχοντες επ αγαθώ της κοινωνίας, βεβαίως.

 

Στα θεμελιώδη ζητήματα της Δημοκρατίας, ο καθ έξιν και κατ’ επάγγελμα επαναστάτης πρωθυπουργός μας εισήγαγε νέα ήθη, επιδιδόμενος σε crash test του κράτους δικαίου.

  • Στους 19 μήνες διακυβέρνησης το Κοινοβούλιο απέκτησε νέα αποστολή κυρίως της κύρωσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου,  και της ξε-ψήφισης νόμων.
  • Υπουργοί υποκαθιστούν τις Ανεξάρτητες Αρχές, ενίοτε τη Δικαιοσύνη και άμα παραστεί ανάγκη επιβάλουν την τάξη ( θα τον θάψω 3 μέτρα κάτω από τη γη) .
  • Η δικαιοσύνη με τη σειρά της καλείται να υποκαταστήσει την εκτελεστική εξουσία καθιστώντας πολιτικά ζητήματα όπως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ύψος τους πρωτογενούς ελλείμματος, τη διάρθρωση του δημοσίου χρέους αντικείμενο ποινικής δίκης
  • Ατομικές ελευθερίες όπως η ελευθερία του τύπου, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης αποκτούν νέα συριζαϊκή διάσταση.
  • Όσο για την Ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός μας σε μια μεγαλειώδη γιορτή προς τιμήν της στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης τον περασμένο Ιούνιο, της ένευσε να έρθει για να σηκώσει τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Τι άλλο να έκανε; Αυτή ως γένους θηλυκού κάνει τερτίπια, καθυστερεί στα ραντεβού της και κάνει υπουργούς να κλαίνε με μαύρο δάκρυ υποκύπτοντας με πόνο στα καπρίτσια της.

 

Κάπως έτσι θα επιδιώξει ο κος Τσίπρας στην ΔΕΘ να ξεπεράσει το πρόσφατο παρελθόν του, πλούσιο σε αντίσταση, μεγαλοστομίες, υπερφίαλες διακηρύξεις και υποσχέσεις .

 

Με σημαία τα 246 εκατ. αέρα κοπανιστό από την άλλη μεγάλη καλοκαιρινή φιέστα κατά της διαπλοκής των καναλαρχών, ετοιμάζεται να μοιράσει και να τάξει άλλη μια φορά τα πάντα στους πάντες. Το έργο το γνωρίζει. Τον ρόλο τον ξέρει καλά , τον έχει ξαναπαίξει με τεράστια επιτυχία. Αστάθμητος παράγων είναι μόνο το Κοινό. Ο καλύτερος γητευτής αλόγων (από το άλογος =ο στερούμενος λογικής) να είναι, πώς θα δαμάσει νηστικούς άλογους; Είναι μεγάλη η πρόκληση.

 

*Η κ. Χαρά Κεφαλίδου είναι Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως τα είπε έγιναν. Πάμε για άλλα.