Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που ο Κώστας Ηλιάκης, σκοτώθηκε στο Αιγαίο.

Ηταν 23 Μαΐου του 2006 όταν το αεροσκάφος του Ελληνα πιλότου κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο κατά τη διάρκεια θερμού επεισοδίου με τουρκικά μαχητικά, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.

Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όμως ειδικά φέτος που η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται, η επέτειος του θανάτου του παίρνει άλλες διαστάσεις. Πριν από λίγους μήνες η Πολεμική Αεροπορία βίωσε μια ακόμα τραγωδία με το χαμό του 34χρονου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ενώ παραμένουν παράνομα κρατούμενοι στις φυλακές Αδριανούπολης οι δύο Ελληνες αξιωματικοί Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης.

Για την οικογένεια του Κώστα Ηλιάκη ο χρόνος πάγωσε εκείνη την ημέρα. «Ηταν επιεικώς ντροπή για το Εθνικό και Διεθνές Δίκαιο, τις υπογεγραμμένες συνθήκες και συμβάσεις τα όσα συνέβαιναν την περίοδο εκείνη στον ουρανό του Αιγαίου. Οι γείτονες επεδίωκαν θερμό επεισόδιο, με αποκορύφωμα τις 23 Μάη 2006, και το πέτυχαν χτυπώντας πισώπλατα τον αδελφό μου, στη διαδικασία αναγνώρισης του κατασκοπευτικού και ταυτόχρονα πολεμικού σχηματισμού τους μέσα στο FIR Αθηνών. Η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε. Το τίμημα όμως για εμάς είναι βαρύ. Πολύ βαρύ…», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο αδελφός του ήρωα πιλότου, Φίλιππος Ηλιάκης.

«Η ντροπή, το αίσχος, συνεχίζεται και σήμερα με δύο ομήρους στρατιωτικούς για λίγα βήματα επιπλέον πάνω στο χιόνι -αν τα έκαναν- στη μεθόριο του Εβρου σε αντιδιαστολή με την παράδοση του Τούρκου πιλότου που χτύπησε τον σμηναγό Ηλιάκη, δίχως καν να ανακριθεί για το τραγικό περιστατικό εξαιτίας του ή των εντολών που είχε προφανώς», συνεχίζει ο κ. Ηλιάκης και δεν κρύβει την οργή του για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ζητώντας το αυτονόητο, την προστασία των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

«Η σχέση του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη με την Πολεμική Αεροπορία ήταν σχέση αγάπης, λατρείας και αφοσίωσης μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του. Αποδείχθηκε αμφίδρομη γιατί και η Π.Α. δείχνει έμπρακτα τα αισθήματά της απέναντί του, τιμώντας τη μνήμη του με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα την αίθουσα αεροπορικών συσκέψεων στο ΓΕΑ που φέρει το όνομά του, το LIAKI point, σημείο αναφοράς των πολιτικών αεροσκαφών που πετούν στην περιοχή του τραγικού περιστατικού, στο FIR Αθηνών», τονίζει ο κ. Ηλιάκης και προσθέτει:

«Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έδωσε το παράδειγμα, μένει σε εμάς να αντιληφθούμε το μέγεθος όχι μόνο της πράξης του, αλλά της πορείας του στη σύντομη ζωή του, το τι σημαίνει σκληρή εκπαίδευση, σκληρή δουλειά, πίστη, επαγγελματισμός και αγάπη σε αυτό που ο καθένας επιλέγει στη ζωή του να κάνει. Ας παραμείνει για πάντα ο τελευταίος νεκρός από τουρκικό χτύπημα σε καιρό ειρήνης που εξαρτάται ανάλογα με τις διαθέσεις των ταραξιών γειτόνων μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την τιμή και την υπόληψη της πατρίδος μας».

Τρισάγιο στον Αγιο Λουκά Χανίων

Σήμερα, στις 12.30 μ., ακριβώς την ώρα που πριν από 12 χρόνια χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους, θα τελεσθεί τρισάγιο στη μνήμη του Χανιώτη πιλότου από τον σεβαστό μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνό, στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά στα Χανιά.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες τρισάγιο είχε τελεστεί στην Κάρπαθο στο μνημείο που έχει αναγερθεί προς τιμήν του Κώστα Ηλιάκη, με παρόντες εκπροσώπους της Πολιτείας, της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ η χανιώτικη αποστολή έφτασε στο ακριτικό νησί με C130.

Δέσποινα Κονταράκη
Dkontaraki@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου