Εμπορικός σύλλογος Ξάνθης – Ημερίδα: Προβλήματα & Προκλήσεις στην Αγορά του Δήμου Ξάνθης.

Μια εξαιρετική αφορμή και ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επιδιωκόμενη ανάπτυξη και ευημερία της τοπικής αγοράς και του εμπορικού κόσμου αποτελεί η εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαΐου ο Εμπορικός Σύλλογος Νομού Ξάνθης, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» με την ευγενική παραχώρηση της

Περιφέρειας ΑΜΘ.

Στην εκδήλωση με θέμα «Προβλήματα και Προκλήσεις στην Αγορά του Δήμου Ξάνθης» παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Νομού Ξάνθης σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Κέντρου ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ.

Τους παριστάμενους χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νομού Ξάνθης Νίκος Γρηγοριάδης ο οποίος υπογράμμισε τα προβλήματα και τις επιτακτικές προσδοκίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, προσθέτοντας ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», αλλά σημαντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν από τον συντονισμό για την διεκδίκηση λύσεων από την Πολιτεία

και τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και άλλους παραγωγικούς φορείς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. Γιώργος Καρανίκας ο οποίος παρουσίασε το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιούνται σήμερα οι μικρομεσαίες και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας προβλήματα και προκλήσεις που

αφορούν τη στάση και τα μέτρα της Πολιτείας, τις νέες απαιτήσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης, καθώς και τη λειτουργία των χρηματοδοτικών πόρων και επιμέρους επενδύσεων από την πλευρά των εμπόρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Μανώλης Μανιούδης, στέλεχος του ΙΝΕΜΥ, επισημαίνοντας το μεγάλο δείγμα της έρευνας, καθώς και ειδικά στοιχεία που αφορούν τη «μορφολογία» της ξανθιώτικης αγοράς και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των προτάσεων του εμπορικού κόσμου.

Ακολούθησε ένας γόνιμος και ενδιαφέρον διάλογος με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς, καθώς και εμπόρους της Ξάνθης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους    η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ.Μπρίκα Πολυξένη, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Κοντός Στράτος ο Βουλευτής κ. Μπαράν Μπουρχάν οι πρώην υπουργοί Κοντός Αλέξανδρος και Γιαννακίδης Στάθης ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραίτης Στυλιανός η Πρόεδρος του ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου Μαίρη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σισαμπέρης Αθανάσιος ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ξάνθης κ. Ευστρατίου Χαράλαμπος και εκπρόσωποι των Βουλευτών κ. Τσιλιγγίρη Σπύρου καθώς και Ζειμπέκ Χουσείν καθώς και  εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων, έμποροι και επαγγελματίες της Ξάνθης, καθώς και οι πρόεδροι και μέλη Διοικήσεων των Εμπορικών Συλλόγων Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης , Καβάλας και Δράμας.

Τι αναφέρει ο βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν που παραβρέθηκε στην εκδήλωση

Με ιδιαίτερη χαρά παραβρέθηκα στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης και συγχαίρω τον Πρόεδρο κ. Νίκο Γρηγοριάδη για την πρωτοβουλία καθώς μόνο με ενότητα και διάλογο θα προοδεύσει ο τόπος μας.

Η αγορά της Ξάνθης αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα και προκλήσεις που απαιτούν άμεση προσοχή και δράση. Ένα από τα κυριότερα ζητήματα είναι η ακρίβεια των προϊόντων και των υπηρεσιών, η οποία επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Η αυξημένη τιμή των αγαθών καθιστά δύσκολο για τους καταναλωτές να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ οι έμποροι δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες και τα διαδικτυακά καταστήματα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ανεργία, η οποία παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και περισσότερο των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων. Η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης αναγκάζει πολλούς να εγκαταλείψουν την περιοχή αναζητώντας εργασία αλλού, συμβάλλοντας στην ερημοποίηση της περιφέρειας. Η φυγή του εργατικού δυναμικού πλήττει την τοπική οικονομία και δυσχεραίνει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί επίσης μεγάλη πρόκληση. Παρά τις προσπάθειες για την προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, η περιοχή εξακολουθεί να υστερεί σε υποδομές και σε καινοτόμες πρωτοβουλίες. Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια και περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ερημοποίηση της περιφέρειας είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με τα παραπάνω προβλήματα. Η μετανάστευση των νέων και η γήρανση του πληθυσμού έχουν ως αποτέλεσμα την ελάττωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού της περιοχής. Η υποβάθμιση των τοπικών κοινοτήτων απαιτεί στοχευμένες πολιτικές για την αναστροφή της τάσης αυτής και την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιχειρηματικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιοχή της Ξάνθης.