Αναίμακτη χειρουργική με λέιζερ: Πώς μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς

 

Αρκετοί είναι αυτοί που, όταν ακούν για χειρουργείο, στο μυαλό μας έρχονται διάφορες εικόνες με χειρουργικά εργαλεία. Ακόμα και τα παιδιά όταν εμβολιάζονται, το πρώτο πράγμα που τα απωθεί να κάνουν την ένεση, είναι η εικόνα του τρυπήματος με την σύριγγα https://www.germanos-medicals.gr/c/syrigges-velones. Τέτοιες φοβίες έχουν και οι ενήλικες. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα ασθενείς που δεν έχουν επισκεφθεί κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό εξαιτίας της φοβίας τους για τις επεμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ασθενείς έχουν άγχος πριν από ένα χειρουργείο. Όλα αυτά όμως σήμερα αντιμετωπίζονται με τις νέες επεμβατικές μεθόδους, που εξαλείφουν στο ελάχιστο την προεγχειρητική ανησυχία των ασθενών. Πολλές σύγχρονες επεμβάσεις γίνονται με την βοήθεια “lazer” ή  λαπαροσκοπικά με ελάχιστες τομές και χρήση χειρουργικών εργαλείων. Αυτή η στροφή προς την υποβοηθούμενη με λέιζερ χειρουργική έχει φέρει την επανάσταση στον τομέα των επεμβάσεων.

 

Μία χειρουργική επέμβαση με την βοήθεια λέιζερ χρησιμοποιεί δέσμες φωτός με υψηλή εστίαση για την κοπή και την επούλωση του ιστού. Αυτό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους:

 

Τα λέιζερ επιτρέπουν ακριβείς τομές με ελάχιστη βλάβη στους ιστούς, με τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 

  • Μειωμένη απώλεια αίματος
  • Γρηγορότεροι χρόνοι επούλωσης
  • Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης
  • Λιγότερες ουλές

 

Με την μέθοδο λέιζερ οι γιατροί μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια τον ιστό που θέλουν, ελαχιστοποιώντας την περαιτέρω βλάβη που μπορεί να προκληθεί από ένα χειρουργικό εργαλείο με την παραδοσιακή μέθοδο.

 

Επιτυγχάνεται η ελάχιστη επέμβαση με λιγότερους χειρισμούς στις τομές, με αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

 

Σήμερα τα νοσοκομεία υιοθετούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία λέιζερ σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως:

 

Οφθαλμοπλαστική χειρουργική: Οι διαδικασίες διόρθωσης στην όραση με λέιζερ, όπως το LASIK και το PRK είναι κύρια παραδείγματα επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης με λέιζερ.

 

Αφαίρεση κρεατοελιών:  Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση κρεατοελιών, κονδυλωμάτων και άλλων δερματικών ελαττωμάτων προκαλώντας ελάχιστες ουλές.

 

Γαστροοισοφαγική χειρουργική: Εδώ έχουμε την αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου σε πρώιμο στάδιο, με την αφαίρεση του όγκου με λέιζερ. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία Barrett.

 

Στην γυναικολογία: Εδώ η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ χρησιμοποιείται σε διαδικασίες όπως η θεραπεία της ενδομητρίωσης και η αφαίρεση της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας.

 

Ουρολογία: Εδώ τα λέιζερ χρησιμοποιούνται για την χειρουργική επέμβαση του προστάτη, αφαίρεση της πέτρας στα νεφρά και την θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.

 

Ενώ η τεχνολογία λέιζερ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν:

 

Ο εξοπλισμός λέιζερ μπορεί να είναι ακριβός, περιορίζοντας την ευρεία υιοθέτησή του από πολλά νοσοκομεία, κυρίως δημόσια.

 

Διαφορετικά λέιζερ στοχεύουν σε συγκεκριμένους ιστούς, απαιτώντας προσεκτική επιλογή για βέλτιστα αποτελέσματα.

 

Οι χειρουργοί χρειάζονται εξειδικευμένη εκπαίδευση για να χειρίζονται αποτελεσματικά τον εξοπλισμό λέιζερ.

 

Παρά αυτές τις προκλήσεις, το μέλλον της χειρουργικής με λέιζερ είναι πολλά υποσχόμενο. Τα νοσοκομεία ερευνούν και αναπτύσσουν ενεργά νέες εφαρμογές λέιζερ, όπως:

 

Μη επεμβατική χειρουργική: Η τεχνολογία λέιζερ χρησιμοποιείται σε διαδικασίες όπως η αφαίρεση χολόλιθων και όγκου του δέρματος.

 

Χειρουργική με ρομποτική υποβοήθηση λέιζερ: Ο συνδυασμός ρομποτικής τεχνολογίας και λέιζερ μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο στις επεμβάσεις.

 

Αναγέννηση ιστού: Τα λέιζερ προτιμούνται και στην πλαστική χειρουργική γιατί έχουν την δυνατότητά να διεγείρουν την αναγέννηση και να διορθώνουν του ιστούς του δέρματος.