Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού λένε οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας και ζητούν από το Περιφερειακό συμβούλιο να μην συναινέσει στην δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας η οποία όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η διαχείριση των υδάτων, θα ακολουθήσει την μοίρα της, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του ΟΣΕ που ιδιωτικοποιήθηκαν, όπου εξ αιτίας αυτού είχαμε και τα θύματα στα Τέμπη.

 

Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 το προσωπικό της Δ/νσης Υδροοικονομίας & Εποπτείας ΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας  καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. με ότι αυτό σημαίνει για τους αγρότες και την διαμόρφωση τιμολογίων στο νερό προς τα πάνω καθώς επίσης σε κάθε αδειοδότηση πηγής άντλησης νερού και η σύνδεσή της με την ΔΕΗ θα έχει αυξημένο κόστος.

 

Ποιο συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία’’ (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.) και ρυθμίσεις για την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., β) της μεταρρύθμισης στη διαχείριση των δασών, γ) των ρυθμίσεων για την Αστική Ανθεκτικότητα, την Αστική Πολιτική και τις βιώσιμες πόλεις του Ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης – τις ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και λοιπές πολεοδομικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις όπως η θέσπιση του Προγράμματος ‘’Απόλλων’’ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια , λοιπές ρυθμίσεις για έργα Α.Π.Ε., για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, για τη λειτουργία της Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. και της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, για το πλαίσιο δημιουργίας ηλεκτρικού χώρου.

 

Τέλος οι υπάλληλοι για τους δικούς τους προφανείς λόγους, όπου πάντοτε σύμφωνα με το έγγραφό τους, θα διαταραχθούν οι εργασιακές τους σχέσεις, το συμπέρασμα που βγαίνει από το έγγραφο – διαμαρτυρία, είναι ότι πολύ κοντά  βρίσκεται  η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ, κάτι που συμπεραίνεται ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας θα λειτουργήσει ως η πειραματική μορφή της ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΛΙΒΙΑ;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσο απέχει η Ελλάδα από τον πόλεμο του νερού στην πόλη Κοτσαμπάμπα και στη Βολιβία, πού σίγουρα ήταν ένα επικό κεφάλαιο στην ιστορία της φτωχής χώρας, όπου ένας ενωμένος λαός, μετά από 16 χρόνια αντίδρασης και δίψας,  προκάλεσε την απέλαση μιας ισχυρής διακρατικής εταιρείας που είχε ιδιωτικοποιηθεί το νερό τους, είναι η προφανής απάντηση!

Το έτος 1997, η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε στη Βολιβία ένα δάνειο για να βελτιώσει το σύστημα του νερού στις μεγαλύτερες πόλεις της, συμπεριλαμβανομένης της Κοτσαμπάμπα, σε αντάλλαγμα για την ιδιωτικοποίηση των εν λόγω συστημάτων νερού.

Τον Σεπτέμβριο του 1999, η κυβέρνηση παρέδωσε το νερό της Κοτσαμπάμπα, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση, σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον κατασκευαστικό γίγαντα της Καλιφόρνιας Bechtel Corporation, η οποία λίγο μετά αύξησε τις τιμές του νερού σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση.

Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μπορεί η Ελλάδα να φτάσει σε αυτό το σημείο, όμως αν δούμε τις λυσσαλέες προσπάθειες των κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιήσουν όλους τους δημόσιους οργανισμούς και που τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα τα βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και ακόμη χειρότερα αν λάβουμε υπόψη ότι η αναφανδόν ιδιωτικοποίηση όλων των οργανισμών κοινού συμφέροντος είχαν και έχουν τραγικά αποτελέσματα όπως αυτό των Τεμπών και πολλά καθημερινά τραγικά συμβάντα εξ αιτίας της αδυναμίας να ανταποκριθούν οι πολίτες και που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολύ πιθανό, μετά την ιδιωτικοποίηση, να δούμε και στην Ελλάδα τον πόλεμο του νερού.

Δεν με φοβίζει το όλο πλάνο, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην κυριολεξία «στο γόνατο» γεμάτες από την αδιαφορία προς το κοινό καλό.

Οι πολιτικές αποφάσεις των ημερινών κυβερνήσεων, με τρομάζουν, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη το καλό των πολιτών, αλλά την εξυπηρέτηση συμφερόντων, κυρίως όμως γιατί μέσα σε αυτές τις πολιτικές – δικτατορικές – αποφάσεις, λείπει ο άνθρωπος.