Μητσοτάκης: Μέτρα για τους αγρότες – Πρώτα η Θεσσσαλία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, τόνισε ότι είναι δύο οι στοχεύσεις της κυβέρνησης. Η πρώτη αφορά στην στήριξη των πληγέντων και η δεύτερη στην ανακατασκευή των υποδομών.

Όπως εξήγησε, η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια και απαιτεί πόρους, χρόνο και συνέπεια.

Σύμφωνα πάντως με τον πρωθυπουργό, ”η συζήτηση για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας αποτελεί ευκαιρία να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας”.

Στην αναφορά του για την στήριξη των πληγέντων, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι έχουν ήδη δοθεί 148 εκατ. ευρώ σε 43.000 δικαιούχους και ξεκαθάρισε ότι απαιτείται χρόνος για τους αναγκαίους ελέγχους των δικαιολογητικών.

″Τσάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η βοήθεια θα πάει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη”, υπογράμμισε και κάλεσε τους πληγέντες να υποβάλουν τους φακέλους τους – 1 στους 7 έχει υποβάλλει μέχρι τώρα όπως εξήγησε- προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να επιταχυνθεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Όσο για τα έργα υποδομής, επισήμανε ότι τα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό άντεξαν και το σφοδρό χτύπημα του Daniel, κάτι που δείχνει το δρόμο για τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Περίπου 3 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανακατασκευή των ζημιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε την αναφορά στις δράσεις της κυβέρνησης γενικότερα για τη στήριξη των αγροτών, όπως με μείωση της φορολογίας, επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι αυτή η επιστροφή επεκτείνεται και για το 2024, μέτρο κόστους82 εκατ. ευρώ.

″Εμείς δεν είμαστε αυτοί που μέσα από τις πολιτικές μας απορροφήσαμε το ποσοστό τω αυξήσεων στην ενέργεια για περίπου 4 χρόνια;”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τα τελευταία χρόνια 1 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις.

″Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή πολιτική στήριξης του πρωτογενή τομέα επειδή ακριβώς η οικονομία μας αναπτύσσεται”, τόνισε στη συνέχεια.