Το Δ΄ΣΣ γιόρτασε τα 110α γενέθλιά του

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00΄ στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ» η τελετή της Γενέθλιας Ημέρας του Δ΄ Σώματος Στρατού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 110 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη») είναι Μείζον Σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού. Ιδρύθηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπηρέτησε σε όλες τις συγκρούσεις που συμμετείχε η Ελλάδα μέχρι τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941. Επανασυστάθηκε το 1976, με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό στον Ελληνικό Στρατό.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού συστάθηκε, με βασιλικό διάταγμα, στις 23 Δεκεμβρίου του 1913, στην Καβάλα της Ανατολικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού, μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο επίτιμος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιος Καμπάς, οι επίτιμοι  Στρατηγοί του Δ΄ΣΣ κκ. Αικατερίνης –  Χαλκίδης  και ο επίτιμος επιθεωρητής κ. Ιλαρίδης. Υπήρξε υψηλή εκπροσώπηση των Σωμάτων ασφαλείας όπως και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Το τελετουργικό περιελάμβανε τον Εθνικό ύμνο, δοξολογία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής του Διοικητού του Δ΄ΣΣ Δημόκριτου Κωνσταντάκου ο οποίος έκανε και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο. Ακολούθησε επίδειξη οπλικών συστημάτων και δεξίωση προς όλους τους προσκεκλημένους, όπου τους δόθηκαν αναμνηστικά για θύμηση της ημέρας.