ΒΑΛΤΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ

Με αφορμή όσα καταγγέλθηκαν από κάτοικο της Διομήδειας του δήμου Αβδήρων για την ύπαρξη άτυπης χωματερής δίπλα σε γήπεδο όπου αθλούνται παιδιά και η πυρκαγιά που ξέσπασε και «έπνιξε» στην κυριολεξία όλο το χωριό, συνομιλήσαμε με τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη ο οποίος και ανέφερε ότι κινήθηκαν άμεσα, κατασβέστηκε η πυρκαγιά από την Πυροσβεστική και ο δήμος «καθάρισε τόν τόπο, μεταφέροντας τα απορρίματα και τα ογκώδη αντικείμενα στον χώρο που πρέπει να βρίσκονται και φυσικά το ερώτημα παραμένει.

Γιατί οι πολίτες δημιουργούν άτυπους ΧΑΔΑ ενώ απαγορεύεται; Είναι η εύκολη λύση για να απαλλαγούν από τα ογκώδη συνήθως απορρίματα για τα οποία υπάρχει η νομοθεσία που προβλέπει ότι ενημερώνεται ο δήμος έρχεται και τα παίρνει χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος με την προϋπόθεση ότι ο δημότης ότι ο δημότης είναι υποχρεωμένος να μην τα πετάει στο δρόμο και σωστά, αλλά να τα κρατάει στον χώρο του μέχρι να έρθει το ειδικό όχημα του δήμου να τα παραλάβει.

Αντί αυτού όμως οι δημότες τα πετούν όπου βρουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χωματερές που όχι μόνο τυπαίνουν το περιβάλλον αλλά σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως συνέβη στον συγκεκριμένο χώρο στο χωριό Διομήδεια, όπου η τοξικότητα των καμμένων δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων, απειδή απλά οι δημότες δεν έμαθαν να χρησιμοποιούν τα «όπλα» που τους παρέχει η πολιτεία, πόσο μάλλων όπου σύμφωνα με τόν δήμαρχο Γ. Τσιτιρίδη,, στην εν λόγω περιοχή υπήρχαν απαγορευτικές πινακίδες.

Παρόλα αυτά οι χωριανοί και από τα τριγύρω χωριά μετέτρεψαν τον χώρο σε μία επικίνδυνη για την δημόσια υγεία χωματερή.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ … ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ; Ή ΝΑΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ;

 

Σύμφωνα πάντοτε με τον δήμαρχο Αβδήρων, ο δήμος και έβαλε απαγορευτικές πινακίδες αλλά και πήρε απόφαση να επιβάλλει πρόστιμο 250 ευρώ στους παραβάτες και κατά την γνώμη μας ορθά έπραξε όμως…

Εδώ υπάρχει ένα θέμα με την εν γένη συμπεριφορά των δήμων, των δημοτών της Π.Ε. και φυσικά των πολιτών της, με δεδομένο μάλιστα ότι κατά κόρον, και σε κάθε γωνιά του νομού οι πολίτες βρομίζουν ή ποιο κομψά, εναποθέτουν ατάκτως τα απορρίμματα τους.

Η πολιτεία ενω οπλίζει τους εξουσιαστές με νόμους όπως επιβολής διοικητικών προστίμων, αλλά δεν οπλίζει το εκπαιδευτικό σύστημα με εκπαιδευτική ύλη περί παιδείας και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Με λίγα λόγια, έχεις ένα κράτος που λέει ότι ο δήμος, η Περιφέρεια, η δημοτική αστυνομία (αν υπάρχει), η αστυνομία και οι υπηρεσίες περιβάλλοντος, έχουν το δικαίωμα της επιβολής διοικητικού προστίμου σε αυτούς που «βρομίζουν», αλλά δεν φρόντισε από τα σχολικά χρόνια, να εκπαιδεύσει τους πολίτες πώς να αγαπάνε και να προσέχουν το περιβάλλον.

Άρα ναι μεν δεν πρέπει να «βρομίζουμε» το περιβάλλον αλλά δεν μας έμαθε κανείς πώς να μην το βρομίζουμε και ενω ξέρουμε ότι εφ όσον βρομίζουμε το περιβάλλον είμαστε υπόλογοι απέναντι στην πολιτεία, η πολιτεία επιβάλλει τα πρόστιμα ευκαιριακά και αλίμονο στον πολίτη που θα μπλέξει στα δίχτυα του κράτους και στην απόδοση της δικαιοσύνης.

Ποιο «λιανά».
Όταν δεν ξέρουν οι πολίτες, ή δεν έγινε κτήμα τους πώς να προστατεύουν το περιβάλλον, δηλαδή να το μάθουν με το καλό, από τα μικράτα τους χρόνια και από τους γονείς τους, οι οποίοι σημειοτέον δεν έμαθαν από τους γονείς τους γιατι ζούνε σε μία χώρα όπου ο καθένας κινείται στην λογική του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω, άρα η οικογένεια μένει απέξω, και την φροντίδα εκπαίδευσης, μοιραία πρέπει να αναλαμβάνει η πολιτεία και εδώ σε θέλω «μπάρμπα» όπως λέει ο λαός.

Είναι ικανή η πολιτεία να εκπαιδεύσει τους πολίτες;

Είναι ικανή η πολιτεία να επιβάλλει δίκαια τα πρόστιμα ή «όποιον πάρει ο χάρος»;;;

Τελικά αποδεικνύεται ότι το θέμα της παιδείας των πολιτών ως προς την αγάπη προς το περιβάλλον και τις προστασίας αυτού από την πολιτεία είναι μία υπόθεση «νά ’χαμε να λέγαμε».

Οκ αποφάσισε ο δήμος Αβδήρων να επιβάλλει το πρόστιμο αλλά ποιος θα βεβαιώσει την παράβαση;
Ο γείτονας που δεν «χωνεύει» τον γείτονα;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ.