Στόχοι και πολιτικές του  δημάρχου Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο επανεκλεγέντας δήμαρχος Γ. Τσιριρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην xanthitimes.gr και την Εβδομαδιαία εφημερίδα «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» σε μία «εφ όλης» συζήτηση, ξεδιπλώνοντας τα «θέλω» του, τις πολιτικές του σε όλους τους τομείς, και φυσικά μιλά για το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης λόγο της μεγάλης έκτασης, θα παρουσιασθεί στην Xanthitimes.gr και την «ΗΧΩ» τμηματικά και σε περισσότερη της μιας έκδοσης και ξεκινώντας από το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλά για την άμεση δημοκρατία και την στενή συνεργασία της δημοτικής αρχής με τα τοπικά συμβούλια προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα χωριά.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

– Πρώτη αποτίμηση

– Συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την καθολική σχεδόν εμπιστοσύνη  των δημοτών  σας και με δεδομένο ότι υπήρξε μία έντονη προεκλογική αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης  κύριο Κριτσίνη, πώς σκέπτεσθε να λειτουργήσετε. Θα τον καλέσετε να συμβάλλει στην σωστή διοίκηση με θετικές προτάσεις; Θα τον καλέσετε να συνδράμει στο έργο σας;

 

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πλέον ότι οι δημότες σε όλους τους δήμους είναι ώριμοι και μπορούν να ξεκαθαρίσουν τις δημοτικές εκλογές από της βουλευτικές. Δεν υπάρχουν πλέον στις δημοτικές εκλογές ούτε κόμματα, ούτε έχει σχέση με θρησκείες και πολιτικές πεποιθήσεις. Ο καθένας θέλει το καλύτερο για την πόλη του, για το χωριό του και κυρίως, ψηφίζει πρόσωπα και ανθρώπους τους οποίους θεωρεί ικανούς για να στηρίξουν την καθημερινότητά τους. Η αλήθεια είναι ότι όταν ένας δήμαρχος που εκλέγεται μία τετραετία και μία πενταετία, είναι φυσιολογικό να έχει φθορά. Εμείς όμως, καταφέραμε για τρίτη φορά που είμασταν υποψήφιοι να πάρουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό και μεγαλύτερη διαφορά ψήφων σε σχέση με την προηγούμενη φορά και σε σχέση πάντοτε με τους ίδιους αντιπάλους  οι οποίοι συγχωνεύτηκαν όλοι απέναντι στην δική μας δημοτική παράταξη.

Ο  κόσμος έκρινε ότι δεν θεωρεί ικανούς για να διοικήσουνε τον δήμο γιατί αυτά που υπόσχονταν προεκλογικά, ήταν ανέφικτο να υλοποιηθούν. Όταν προεκλογικά τάζεις τα πάντα και ξέρει ο κόσμος ότι αυτά δεν μπορούνε να υλοποιηθούνε, και αυτά που υπόσχονταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έπρεπε να είχαν τον αντίστοιχο προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Ο κόσμος έχει το κριτήριο να κρίνει ότι αυτά που λες μπορούν ή όχι να υλοποιηθούν. Δεν μπορείς να τάζεις τα πάντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ, ΌΤΙ ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ;

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ακούγαμε στα χωριά μας ότι θα έχουμε φυσικό αέριο, κόμβους στην Εγνατία, άσφαλτο σε κάθε ορεινό χωριό, βιολογικό σε κάθε χωριό. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Ο κόσμος δεν είναι άσχετος με την αυτοδιοίκηση.  Εδώ πασχίζουμε να φτειάξουμε σε μεγάλα χωριά, όπου ο νόμος μας υποχρεώνει όταν είναι πάνω από 2000 κατοίκους, όπως είναι στα Άβδηρα, όπου τα λύματα πηγαίνουν προς την θάλασσα, και δυσκολευόμαστε να βρούμε την χρηματοδότηση για να κάνουμε έναν βιολογικό και δίκτυο αποχέτευσης.

Όταν ένας δήμαρχος, υπόσχεται ότι τα 40 χωριά του δήμου μας, θα έχουν αποχέτευση και βιολογικό, αυτά δεν τα πιστεύει κανένας  και για αυτό καταψηφίστηκαν και καταψηφίστηκαν με μεγάλη διαφορά. Εμείς, αυτά που λέγαμε και υποσχόμασταν, ήταν κοστολογημένα και τα λέγαμε, γιατί μπορούμε να βρούμε την χρηματοδότηση. Δεν υποσχόμαστε τα πάντα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία με ανθρώπους που έταξαν τα πάντα στους πάντες»

Και νομίζω πώς με αυτές τις ιδέες, τις οποίες είχαν προεκλογικά, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, γιατί είναι προς την άλλη κατεύθυνση της λογικής και λόγω των υποσχέσεων που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Όταν τα τελευταία 3 χρόνια δεν κατέβασαν ούτε τεχνικό πρόγραμμα, υπήρξαν χρονιές που ψηφίζαμε προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα και η αντιπολίτευση δεν κατέβαζε ούτε μία πρόταση, ένα βασικό πλαίσιο σε έργα που είναι απαραίτητα και ξαφνικά προεκλογικά υποσχόταν τα πάντα. Ο κόσμος πλέον έχει την εμπειρία να κρίνει και το έργο που έχει γίνει, και τους ανθρώπους οι οποίο είναι υποψήφιοι και αν μπορούνε αυτά που ακούνε κατά διαστήματα, να υλοποιηθούν.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ – ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δήμαρχε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η Άμεση Δημοκρατία, που είναι ο πυλώνας του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκινά από τα Τοπικά Συμβούλια. Το ασπάζεσθε; Συνεργάζεσθε; Θα συνεργασθείτε;  Ποιες είναι οι δυσκολίες, με γνώμονα πάντοτε την διάχυση των πολιτικών αποφάσεων και στο τελευταίο χωριό του δήμου Αβδήρων;

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: Τα Τοπικά Συμβούλια είναι απαραίτητα και είναι οι αποδέκτες των καθημερινών προβλημάτων από την κοινωνία των δημοτών στα χωριά. Πρώτα θα το πεις το πρόβλημα στον τοπικό σύμβουλο και μετά στον Αντιδήμαρχο και τον Δήμαρχο. Εμείς έχουμε άριστη συνεργασία με τους προέδρους και κυρίως με τους προέδρους που έχουν εκλεγεί με την παράταξή μας. Πολλές φορές, υπάρχουν εκλεγμένοι πρόεδροι από άλλες παρατάξεις και σκόπιμα δεν θέλουν την συνεργασία προκειμένου να κάνουν αντιπολίτευση.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: “Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, πρέπει να συνεργάζεται, ανεξάρτητα αν εκλέχθηκε με την παράταξη του δημάρχου για το καλό του χωριού του”.

Νομίζω πώς μετά τις εκλογές, όποιος είναι εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να συνεργάζεται με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους για να γίνονται κάποια έργα στο χωριό και να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα των δημοτών. Όταν είναι στην ίδια παράταξη ο πρόεδρος με τον δήμαρχο τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Όταν είναι από άλλη παράταξη, η αλήθεια είναι ότι εξαρτάται από τον πρόεδρο, τι σκοπεύει να κάνει για το χωριό και αν θέλει να συνεργαστεί με τον δήμαρχο. Διότι αν δεν θέλει και ο δήμαρχος δυσκολεύεται.