Ανακοίνωση για τα προβλήματα του Γ. Νοσοκομείου Ξάνθης».

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και την ολοένα και αυξανόμενη δυσλειτουργία των κλινικών του.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του δ/ντή της της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΞ για  αδυναμία ασφαλούς λειτουργίας της κλινικής  λόγω υποστελέχωσης έρχεται να προστεθεί στη σωρεία σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας όπως ανακοινώνονται από τα σωματεία των εργαζομένων. Αντιλαμβανόμαστε ότι η σημερινή κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο του Νομού μας δεν αποτελεί νομοτέλεια ούτε αναπόδραστο γεγονός αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία έχει εκφράσει τις προθέσεις της για μετατροπή πολλών περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Η συστηματική υποβάθμιση του ΕΣΥ έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση, και τη μεταβίβαση μέρους των υγειονομικών υπηρεσιών  στους ιδιώτες με τις περίφημες συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτό θα μετακυλήσει  το κόστος υγείας, στις τσέπες των πολιτών.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το αγαθό της υγείας είναι πολύ σημαντικό και το ΕΣΥ από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους μαζί με την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση. Στην περίοδο της πανδημίας, μάλιστα, βασικό σύνθημα του σωματείου μας που αποτυπώθηκε σε πανό ήταν το «η Υγεία και Παιδεία για όλη την κοινωνία».

Το κοινωνικό κράτος παρεμβαίνει για να διασφαλίσει συνθήκες ισοτιμίας για όλους τους πολίτες ως προς την πρόσβασή τους σε βασικά κοινωνικά αγαθά, ένα από τα οποία είναι αυτό της υγείας.  Ιδιαίτερα μετά την κρίση του Covid-19, η οποία έπληξε οριζόντια και κάθετα όλο τον πληθυσμό η αναγκαιότητα ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας είναι καταφανής. Αίτημά μας είναι  η καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων των ανθρώπων μέσα από ένα αξιόπιστο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες υγειονομικές προκλήσεις, ιδιαίτερα στην εποχή μας η οποία απειλείται από νέες υγειονομικές  κρίσεις.

Θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του ΕΣΥ και του ΓΝΣ Ξάνθης, η διεκδίκηση υγείας για όλους αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. Τα σωματεία της πόλης, οι φορείς, οι συλλογικότητες που αγωνιούν οφείλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας πάνω στο γενικό αίτημα για Ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας και Καθολική και ποιοτική κάλυψη των αναγκών υγείας όλου του λαού.

 

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας  στα σχέδια για μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης σε Κέντρο Υγείας.

 

Διεκδικούμε:

 

-την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, και την άσκηση μιας πολιτικής προσέλκυσης νέων επιστημόνων με συστηματική κινητροδότηση που θα τους επιτρέπει να ασκούν με αξιοπρέπεια το επιστημονικό τους έργο.

 

– Ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας.

 

– Καθολική και ποιοτική κάλυψη των αναγκών υγείας .