ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Παρασκευή 4-8-2023            Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-21:00               Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ποταμιᾶς.

 

Σάββατο 5-8-2023               Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-21:00               Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Πόρτο-Λάγος

 

Κυριακή 6-8-2023                    Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ξάνθης.

 

ΩΡΑ: 19:00-20:00                    Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν

Ἱερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πηγαδίων.

 

Δευτέρα 7-8-2023                  Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00                 Ναό Ἁγίων Πέτρου καί Παύλου Κομνηνῶν.

 

Τρίτη 8-8-2023                        Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00                   Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Νεοχωρίου.

 

Τετάρτη 9-8-2023               Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00               Ναό Ἁγίου Γεωργίου Πασχαλιᾶς.

 

Πέμπτη 10-8-2023                 Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00                Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἄνω Ἰωνικοῦ.

 Συγχαρητήρια από τον Μητροπολίτη Ξανθης και Περιθεωρίου στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων συγχαίρει τους επιτυχόντες στις Εισαγωγικές Εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους εύχεται καλή πρόοδο στις σπουδές τους.

Η χαρά της επιτυχίας δεν είναι μόνο δική τους, αλλά γίνεται χαρά και για τους οικείους τους, οι οποίοι μόχθησαν μαζί τους στον αγώνα τους, και ικανοποίηση για τους καθηγητές τους, οι οποίοι είδαν τους κόπους της εκπαιδευτικής διαδικασίας να δίδουν καρπούς.

Σε όσους υποψηφίους δεν τα κατάφεραν την φετινή χρονιά εύχεται να είναι οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή και να μην παραιτούνται από τα όνειρά τους, με πίστη στις δυνατότητές τους και ελπίδα στον Θεό.

 

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ»

Ο Χριστός δεν ήρθε απλώς να διδάξει, αλλά να μεταμορφώσει τον άνθρωπο. Να ξαναντύσει την ανθρώπινη φύση στο φως, να της ξαναδώσει την θεϊκή λάμψη, την δόξα του Πατρός. Αυτόν τον τελικό σκοπό αποκαλύπτει με το γεγονός της Μεταμορφώσεώς Του. Εκεί έδειξε στους μαθητές του «την δόξαν Του καθώς ηδύναντο», στο μέτρο που μπορούσαν να ανθέξουν.

Στην συνείδηση των τριών αποστόλων έγινε μία ουσιαστική αλλαγή και τους δόθηκε σαν χάρις η δυνατότητα να δουν τον Διδάσκαλό τους, όπως ήταν, ακτινοβόλο από το αιώνιο φως της θεότητός Του, να δουν μία ακτίνα από το μυστήριο∙ το «προοίμιον της εν δόξη μελλούσης ορατής Θεού θεοφανείας» κατά τον Άγιο Γρηγόριο Παλάμας, της δευτέρας Αυτού παρουσίας.

Η ανάβασις στο όρος της Μεταμορφώσεως έγινε κατά την διάρκεια της μεγάλης πορείας του Ιησού προς την Ιερουσαλήμ, για το Πάθος. Το θέμα της συζητήσεως του Κυρίου με τον Μωυσή και τον Ηλία ήταν ακριβώς η «έξοδος αυτού», ο μαρτυρικός θάνατός Του, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αγία πόλη.

Η λάμψις της Μεταμορφώσεως συνδέεται με την δόξα του Σταυρού. Η οριστική λύτρωσις και αναμόρφωσις του ανθρώπου επρόκειτο να ολοκληρωθούν με τον σταυρό και την ανάσταση του Χριστού.

Όσοι ποθούν να δουν τα «ανθρώπινα» να μεταμορφώνονται και να αποκτούν την καθαρότητα και την λάμψη, που έδωσε στην ανθρώπινη φύση ο Χριστός, ας μη λησμονούν ότι η τελική αλλαγή συντελείται με τον σταυρό Του. Το μέσο για να οικειωθεί ο άνθρωπος το θείο φως της Μεταμορφώσεως παραμένει το ολόψυχο αγκάλιασμα του σταυρού του Χριστού. Με αυτό τον τρόπο η δόξα του Θεού διαπερνά μυστικά την ανθρώπινη ζωή και μεταμορφώνει τον κόσμο.

Στην εκκλησιαστική μας παράδοση η εορτή της Μεταμορφώσεως κατέχει κεντρική θέση και προσδιορίζει την ορθόδοξη πνευματικότητα. Ο,τι συντελείται μυστηριακά στον χώρο της Εκκλησίας – η διδαχή, η προσευχή, η κοινωνία των πιστών, τα μυστήρια – «μεταμορφώνουν» την ανθρώπινη ζωή, με πρότυπο, κριτήριο, κέντρο και δύναμη τον Θεάνθρωπο. Η όλη εξέλιξη της χριστιανικής ζωής είναι μία πορεία μεταμορφώσεως∙ κατ’ ενώπιον του Κυρίου, με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος.        ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ