Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πρώτες δηλώσεις για τη συνάντηση με Ερντογάν στο Βίλνιους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κύριο θέμα στη συζήτηση με τον Ερντογάν ήταν η επανεκκίνηση των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων

Ιδιαίτερα θετικά τα μηνύματα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε τις πρώτες δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να χτίσουν πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών όπως αυτό δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα. «Επιβεβαιώσαμε την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συνάντηση επανεπιβεβαίωσε τη διάθεση και των δυο για μια νέα επανεκκίνηση στις σχέσεις και ένα πιο σαφή χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Θα έχουμε μια θετική ατζέντα στο μενού της Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι λύθηκαν οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών. Κρατώ όμως το θετικό κλίμα», συμπλήρωσε.

Το πλαίσιο που οραματίζεται έχει τρεις άξονες: πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των ΥΠΕΞ (θα τεθούν τα βαριά ζητήματα, με βασικό αυτό που αναγνωρίζουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), ο δεύτερος τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο τρίτος τη «θετική ατζέντα» (οικονομική συνεργασία κ.τλ.). «Στη θετική ατζέντα ελπίζω να έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα εξεταστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόθεσή μας είναι και εδώ να κινηθούμε στον θετικό δρόμο και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλει σε αυτό…. Η πρόθεση της Τουρκίας να κινηθεί προς την Ευρώπη δείχνει ειλικρινής»

Τέλος τέθηκε και το θέμα της Θράκης, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν θα πει τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

newsbomb.gr