ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΜΠΑΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Στόχος είναι η κινητοποίηση όλων μας αναφορικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια αλλά και η ενημέρωση της κοινής γνώμης για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Γι’ αυτό και πρωτεύον μέλημα της ιατρικής κοινότητας αλλά και καθήκον όλων μας, είναι η ενημέρωση γύρω από τη νόσο και η πρόληψη της που διαδραματίζει κομβικό και σημαίνοντα ρόλο. Βήματα φυσικά θα πρέπει να γίνουν και όσον αφορά την προτεραιοποίηση της επανεξέτασης των μικρών ασθενών από το σύστημα υγείας για όλο το φάσμα των εξετάσεων επανελέγχου που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί κάποια τυχόν υποτροπή της νόσου.

Μέχρι σήμερα, ζητήματα όπως η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, η υποστελέχωση των νοσοκομείων, οι πεπαλαιωμένες υποδομές, δεν έχουν επιλυθεί στο έπακρο ώστε να έχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα. Όμως με την κατάλληλη και έγκαιρη διάγνωση, με εξελιγμένες θεραπείες και με συστηματική ψυχολογική υποστήριξη των μικρών ασθενών αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους,  η ζωή είναι εκεί έξω και μας περιμένει.

Ως ψυχίατρος- ογκολόγος θα ήθελα να επισημάνω σε ασθενείς και γονείς πως η διάγνωση του καρκίνου δεν σημαίνει πως η ζωή σταματά. Τα παιδιά  μας αποτελούν το μέλλον κάθε χώρας και οφείλουμε όλοι να είμαστε στο πλευρό αυτών των γενναίων «μαχητών της ζωής».

Για να μπορούμε να κοιτάζουμε το αύριο με αισιοδοξία.